A Prózamondó verseny jelentkezési határideje módosul!
2018-10-21

Az új határidő: november 07-e!
Minden egyéb változatlan!

Jelentkezési Lap a Prózamondó Versenyre
2018-09-21

Jelentkezési Lap
Bársony István Nemzetközi Ifjúsági Prózamondó Verseny

Név:…………………………………………………………………………………………….
Születési idő………………………………………………………………………………..
Lakcím………………………………………………………………………………………….
E-mail cím: (ha van)………………………………………………………………………
Az iskola neve, ahova jelenleg jár:…………………………………………………
A novellarészlet szerzője:………………………………………………………………
A novellarészlet címe:……………………………………………………………………
Felkészítő tanár neve:……………………………………………………………………

Hozzájárulok, hogy a verseny idején készülő videofilmen gyermekem szerepeljen.
Dátum: ……………………………….. A szülő aláírása:……………………………

A jelentkezési lapot kérjük kinyomtatni, s kitöltve, aláiratva eljuttatni az alábbi címre:
Bársony István Alapítvány 8051 Sárkeresztes Bársony István emlékpark

Bársony István Nemzetközi Prózamondó Verseny kiírása
2018-09-21

„Látni, megérteni, hallani, érezni, élvezni a természetet; ez az életem programja mindvégig”

Felhívás - Bársony István Nemzetközi Ifjúsági Prózamondó Verseny

A verseny célja: A természetpróza népszerűsítése, a természet megszerettetése,védelme.

Az általános és középiskolák tanulói részére két kategóriában kiírt vetélkedő; Bársony István, Fekete István és Gárdonyi Géza írásaiból választhat a jelentkező. Maximum öt perces novellarészlet elmondása a feladat. Felolvasás kerülendő!
Bársony István 1855. november 15-én született, a vetélkedő több helyszínen, közel azonos időpontban (Sárkeresztesen november 15-én, csütörtök 10 óra) kerül lebonyolításra. Szakértő zsűri és értékes díjak várják a résztvevőket és a felkészítő tanárokat is. Minden felkészítő tanár ajándékba kapja az új Bársony István albumot. A versenyzők által nyerhető díjak között családi belépők a Pákozdi Arborétumba, a Pákozdi Katonai emlékparkba, értékes könyvek, 2019-es falinaptárak és poszterek is szerepelnek. A felkért helyszínek: Sárkeresztes, Csongrád, Keszthely, Szeged, Hatvan; Rimaszombat, Tápiószele és Bécs. A vetélkedőről minden helyszínen video felvétel készül, s az országos szakmai zsűri által legjobbnak ítélt 12 fellépő szerepel majd a helyszínek rövid bemutatása mellett azon a kisfilmen, amely vetítésre kerül 2019 februárjában Budapesten a FEHOVA (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállításon, illetve visszakapja minden résztvevő iskola, de kiajánljuk a TV csatornáknak is. A Magyar Széppróza Napja február végén van, ez jó alkalom lehet a film bemutatására az iskolákban is. Minden szereplőt arra kérünk, hogy a nevezési lap mellé egy szülői engedélyt is küldjön; hozzájárulást a felvétel elkészítéséhez. Sárkeresztesre elsősorban négy megye (Fejér, Komárom, Veszprém, Győr-Moson-Sopron) diákjait várjuk. Nevezni az alábbi címen lehet: Bársony István Alapítvány 8051 Sárkeresztes Bársony István Emlékpark. Kérjük a fellépő nevét, életkorát, elérhetőségeit; a mű szerzőjét és címét is közöljék. Sárkeresztesen, az író szülőfalujában a Kultúrházban leszünk, az eredményhirdetés után meleg ebéddel vendégeljük meg a fellépőket és kísérő tanáraikat. Jelentkezési határidő: 2018. október 23. A további helyszínekre jelentkezés részleteiről a helyi szervezők saját területeiken további részletes információkkal szolgálnak a későbbiekben, de részletes tájékoztatást adunk honlapunkon: a www.barsonyistvanalapitvany.hu oldalain is.

Védnökeink: Vörösmarty Irodalmi Társaság; Krajczáros Alapítvány; Tarsoly Ifjúságért Egyesület; Vadászati Kulturális Egyesület; Vadex Zrt; Sárkeresztes Önkormányzata; Sárkeresztesért Egyesület; Bársony István Ált. Iskola; Honvédség és Társadalom Baráti Kör; Nimród, a Magyar Vadászlap és a Fejér megyei Hírlap szerkesztősége; Fehérvár Televízió.
Szeretettel várjuk a jelentkezőket és kísérőiket.
Bársony István Alapítvány 8051 Sárkeresztes Bársony István Emlékpark
További elérhetőségeink: csiak.gyula@upcmail.hu; 06 20 9276900;FOTO PÁLYÁZAT Az év virága a pipacs
2018-06-14

Az év virága: a pipacs
 
Száz esztendő telt el a Nagy Háború befejezése óta. Az Yperni ütközet után született egy vers Dr. John Mc Crae orvos alezredes tollából.
Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek…
A költemény futótűzként terjedt, nyomában jótékony céllal pipacs kitűzők születtek, s a bevételből hadiárvák és özvegyek részesültek. A vers és a pipacs kitűző Franciaországban, majd a Brit Nemzetközösség országaiban is népszerűvé, az emlékezés szimbólumává vált. A háborús hősök mellett ma már az értelmetlen halál szimbóluma is lett a piros pipacs.
Hazánkban néhány éve jelent meg először, bár korábbi irodalmi alkotások is feldolgozták. (Rákosi Viktor: A sztrecsnói piros virágok; Bársony István: Vérvirág). Hasonló gondolat olvasható a Pákozdon, a Katonai Emlékpark egyik márványtábláján is. Kikről lemondtál, átváltoztak / bűvös kezén a bölcs időnek / mint régen elhantolt halottak / lassacskán virágokká nőnek / (Dömötör Ilona)
A centenárium alkalmából fotópályázatot írunk ki. Olyan alkotásokat várunk, amelyek összekapcsolják a már említett motívumokat: a háború tagadását, a béke igenlését, a gyertya lángját és a vér virágát, a pipacsot. Szárnyaljon a fantázia! A fotók A/4 méretben készüljenek, színes és ff. képeket, montázsokat is elfogadunk. Egy szerző maximum öt képet küldhet. A beküldés határideje: 2018. október 23. A képeket a 8000 Székesfehérvár III. Béla Király tér 1. szám "Fotóklub" névre, címre kérjük. A pályázat jeligés. A képek mellé zárt borítékban k érjük a pályázó elérhetőségét. A borítékra írják rá: Székesfehérvári Fotó Klub Pipacs pályázat. Nevezési díj nincs, viszont a képeket nem áll módunkban visszaküldeni, csak, ha a pályázó a megnyitóra felbélyegzett, megcímzett borítékot hoz magával. A helyezésekről szakértő zsűri dönt, melynek döntése megfellebbezhetetlen. A képek keretezését, fal-
ra helyezését a Székesfehérvári Foto Klub tagjai vállalják. A kiállítás és eredményhirdetés időpontja: 2018. november 07-e 18 óra. Helye 8000 Székesfehérvár Művészetek Háza- Fejér Megyei Művelődési Központ III. emelet Nagy Ottó Sándor Galéria.

Bársony előadás Rimaszombaton
2018-04-09

A Pósa Lajos Társaság meghívására április 20-án Rimaszombatra utazom, ahol a Csillagházban pénteken este fél hatkor előadást tartok Bársony István és barátai címmel, a Légy lámpás sorozatban.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Koszorúzás
2018-03-14

Az író halálának 90. évfordulóján, március 12-én délután koszorút helyeztünk el a szülőház falán lévő emléktábla alá.

Bársony István a FEHOVÁ-n
2018-02-26

Kilencven évvel ezelőtt ment el a vadászok mesterírója, a magyar természetpróza első nagy alakja. Pénteken délután a színpadon emlékeztünk Bársony Istvánra. Elnökünk, Igari Balázs felvételt is készített, már a Youtube-n látható. Sajnos nagy a háttérzaj, de talán így is élvezhető.
Beszélgettünk a Prózamondó versenyről is, mely idén májusban kerül megrendezésre. Jövőre új formát adunk a vetélkedőnek. Szeretnénk, ha minél több iskola részt venne, s a lehető legkevesebb utazással járna, ezért azt tervezzük, hogy az ország több pontján (Csongrád, Keszthely, Sárkeresztes, Szeged, Hatvan) a születésnap -november 15-e - táján rendeznénk meg, s a legjobbak valamilyen módon a 2019-es Fehován kapnának lehetőséget. Még formálódik a dolog, ötleteket, javaslatokat szívesen veszünk.

Lezajlott a pipacsünnep, égtek a gyertyák november 11-én 11 órakor
2017-11-20

A Nagy Háború befejezésére, a hősökre és a béke születésére emlékeztünk a Kárpát medence egészében. Alapítványunk immár hagyományosan a fekvő katonánál tisztelgett. A Krajcáros Alapítvány koszorúját és virágait elhelyeztük, s gyertyát gyújtottunk. Szólt a Bazilika harangja, s kinyitott az altemplom is.
Ott is meggyújtottuk a pipaccsal díszített gyertyákat.

Jól sikerültek a bemutatók
2017-10-20

Budapesten harmincan jöttünk össze, Székesfehérváron közel ötvenen. Budapesten Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője volt a műsorvezető, a kötetet Kovács Gergelyné irodalomtörténész méltatta. A kötetnek jó a visszhangja. Bársony Istvánhoz méltó volt a környezet. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a szépet és ezt a hazát, látogassa meg Józsa Judit Galériáján a Városház utca elején. Érdemes!!!
a megyeszékhelyen Bakonyi István volt a házigazda és a méltató. Bársony Istvánt úgy jellemezte, mint a természetpróza első nagy alakját.

Könyvbemutató Budapesten és Székefehérváron
2017-10-02

Október 03-án, kedden délután 18 órakor Budapesten a Józsa Judit Szalonban (V. kerület Városház u. 1) vetítéssel egybekötött könyv bemutató lesz. A háziasszony: Juhász Judit.
Szeretettel várunk mindenkit!


Október 09-én, hétfőn este 18 órakor pedig Székesfehérváron a Királykút Művelődési Házban lesz könyv bemutató.
A szerzővel, Dr. Csiák Gyulával Bakonyi István beszélget.

Mindkét helyszínen a kötet kedvezménnyel - 5000 forintos áron - megvásárolható.


Itt az új Bársony István album!
2017-06-21

Végre elkészült az új kötet, szép és jó lett. Négyszáznyolcvan oldal, színes képekkel, kemény borítással, igényes papíron. A címoldalra stílusosan egy fából faragott portré került, mégiscsak természetíróról van szó! A gerincre a vadrózsa képét tettem, ez volt Bársony legkedvesebb virága.
A kötet első része az író életét és munkásságát mutatja be, majd a jelenkor irodalmárainak gondolatai olvashatóak. Az elmúlt tizenhárom év képes krónikája következik, sokan ismerhetnek magukra ezeken az oldalakon.
A kötet második felében Bársony legjobb novellái és a hónapokról írt legszebb mondatai, majd a kötetet a részletes Bibliográfia zárja.
Ötszáz darab számozott példány készült, a könyvesboltokba nem viszünk, ára 5990 Ft. + postaköltség Megrendelhető a szerkesztőnél (Dr. Csiák Gyula 8000 Székesfehérvár Erzsébet u 72, Tel 06 20 92 76 900, e-mail: csiak.gyula@upcmail.hu), dedikált példány is kérhető.

Bársony istván humoráról beszélhettem Szőlősgyörökön, május 05-én.
2017-05-10

Kulturális Kárpótlás

A IV. Göre Gábor Humor Konferencián jártam a minap. Irodalomtörténészek, tanárok, tankönyv írók, kutatók és lelkes hallgatók találkoztak. Szóba került a múlt, ismét elhangzott, hogy valami még mindig nincs a helyén; méltatlanul elfeledett alkotók és alkotások kerültek szóba. Itt és most elsősorban a humor.
A megoldás megfogalmazásához a múlt elemzése elengedhetetlen. Mi történt valójában? A II. Világháború romjain szocializmus épült hazánkban, egypártrendszer jött létre. Ez az irányvonal egyértelműen fogalmazott. Történelmünkből kiemelte a számára fontos Tanácsköztársaságot – ünneppé téve március 21-ét; valamint április 04-ét, „felszabadulásunk” ünnepét. A többi piros betűs nap részben vagy egészben maradt a romok alatt.
Irodalmunkkal is hasonlóan bánt. Azok a művek és alkotók, amelyek szellemisége alátámasztotta a kommunista eszméket, felkerültek a polcra, bekerültek a tankönyvekbe, a többi maradt a romok alatt. óriási veszteség érte irodalmunkat, a nagyobb rész elfelejtődött. Ami nem került a "„salátába”, az egyetemi oktatás tankönyvébe, azt nem ismerték meg az irodalom tanárok s később természetesen a tanulók sem. A féltudásnak ezek a hullámai ma is gyűrűznek, mert a gyökeres változás elmaradt. Amíg az orosz nyelvet egyik évről a másikra felváltotta az angol, április 04-ét október 23-a, addig az irodalomban mindez késik.
Kiknek és mi alapján kellene változtatni? Három hiteles személyt javasolok, akiket mindenki el tud fogadni. Gárdonyi Géza megírta az Aranymorzsákat, Mikszáth Kálmán évtizedekig szerkesztette az Almanachot, benne az adott év legjobb írásai. Pintér Jenő Magyar irodalomtörténete 40 éves összeállítást közöl az esztendő legfontosabb irodalmi mozzanatairól, a legjobb kötetekről. Ebből a három listából már ki lehet indulni, aki ebbe belekerült, megérdemli, hogy az új „salátában” is ott legyen. Az egyetemi tananyag gyökeres átalakítása, az irodalom tanárok átképzése az első lépés ahhoz, hogy méltó helyére kerüljön Áprily Lajostól, Bársony Istvántól Sipuluszig, Wass Albertig s a természetprózától a humorig minden és mindenki.

Már előjegyezhető az új tanulmánykötet, hirdetőket is keresünk.
2017-05-09

Bársony István író, a magyar természetpróza első mestere volt, olyan „aranyrög”, amelyet elődeink méltatlanul mellőztek, a szőnyeg alá söpörtek.
Irodalombarát Kör alakult 2004-ben, hogy ezt a mulasztást pótolja, s a Kulturális Kárpótlás részeként kutatásba fogott. Ennek a többéves munkának eredménye az a fekete-fehér és színes képekkel illusztrált, 550 oldalas, igényes kivitelben készülő kötet, mely bemutatja életét, munkásságát. Válogat legszebb írásaiból, emlékhelyekről, eseményekről, helyszínekről tudósít, melyek a halhatatlan írót megidézik.
Szeretném, ha e kötet eljutna mindenkihez, aki felelősséget érez a természet iránt, legyen akár tanítója, védelmezője, gondozója. A kötet ára 5000 Ft körül alakul. Ha Ön legalább tíz példányt előjegyez, kérésére feltüntetjük a kötetben támogatóink névsorában. Ez esetben kérem levélben vagy e-mailban jelezze, milyen formában szeretne ebben szerepelni.

Segítségét, közreműködését köszöni a kutató és szerző,

Székesfehérvár, 2017. május 2. Dr. Csiák Gyula
8000 Székesfehérvár Erzsébet út 72
e-mail cím: csiak.gyula@upcmail.hu

Idén ősszel lesz a prózamondó
2017-05-09

FELHÍVÁS - XIV. Országos Bársony István Ifjúsági
Prózamondó Verseny
A Vadászati Kulturális Egyesület a Festetics Trófeaszemle keretén belül rendezi meg a
Vadászati Kultúra Ünnepét 2017. szeptember 9-én, szombaton a keszthelyi Vadászati
Múzeumban és annak parkjában.
A hagyományos Bársony István Ifjúsági Prózamondó Versenyt a múzeum épületében
bonyolítjuk le az ünnepélyes megnyitót követően. Eredményhirdetés és díjkiosztás a
színpadon, a résztvevők számától függően a kora délutáni órákban várható.
XIV. Bársony István Országos Ifjúsági Prózamondó Verseny
Időpont: 2017. szeptember 9. szombat
(A verseny a megnyitó ünnepség után, előre láthatóan 10 óra 30 perckor kezdődik.)
Helyszín: Keszthely, Vadászati Múzeum
Nevezési határidő: 2017. szeptember 4.
A nyílt versenyen minden általános- és középiskolai tanuló részt vehet. Nevezni egy szabadon
választott novellával vagy novellarészlettel lehet. Egy versenyző maximum 5 perc időtartamú
prózát adhat elő. Szerzőre vagy műfajra vonatkozó kötöttség nincs, az előadandó próza
témájának azonban kapcsolódnia kell a természethez vagy a vadászathoz.
Jelentkezés: írásban a VKE központi irodájának elérhetőségein:
1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. II/156. vagy
vke@vadaszatikultura.hu
A jelentkezéskor kérjük feltűntetni a versenyző(k) nevét, életkorát, iskolájának nevét és
elérhetőségét, illetőleg a novella vagy novellarészlet szerzőjét és címét.
A bírálatot egy háromtagú zsűri végzi. A versenyzőket – külön kategóriánként – pontozással
értékelik, különös tekintettel a kulturált, vadászias megjelenésre, a témaválasztásra, valamint
az előadó képességre.
A díjkiosztásnál minden résztvevő emléklapot kap, a helyezettek pedig értékes tárgyjutalomban
részesülnek. Idén újfent kiírjuk az erdészeti, vadgazdálkodási és környezetvédelmi
szakközépiskolák közötti Bársony István vándordíjat. A vándorserleget az az intézmény nyeri
el, amelyiknek három versenyzője (csapata) a legmagasabb összpontszámot kapja.
Budapest, 2017. április 24.
Oláh Csaba
elnök
VADÁSZATI KULTURÁLIS EGYESÜLET
 1163 Budapest, Cziráki utca 26-32. II. 156.
: 06-70/378-4040
 http: //www.vadaszatikultura.hu, vke@vadaszatikultura.hu

Előkerült egy fénykép
2016-11-29

A Felvidékről, a Pósa családtól kaptam egy fényképet, mely a Dévért és tulajdonosát, Feszty Árpádot ábrázolja. Ezen a kis hajón utazott Bársony István barátaival a Vág folyón. A történet Kirándulás az Isten háta mögé cím alatt olvasható a Nyomról nyomra című -néhány éve megjelent könyvben, de megtalálható honlapunkon, a hónap novellája sorozatban is.

Beszéd a fekvő katonánál
2016-11-22

Aki nem tudott eljönni idén, jövőre talán már ott lesz...
Nekik szól ez a beszéd, mely a tavalyi és az idei gondolatokat tartalmazza.

A vér virága és az értelmetlen halál jelképe: a pipacs

Az értelmetlen halál ezer arca mutatkozik gondolataimban. Mint orvos, számtalanszor találkoztam derékba tört életekkel. Rokonok és jó barátok alig felnőtt fiai fejezték be idő előtt ezt a földi létet vasárnap hajnalban, vérben fürödve valamelyik út aszfaltján egy-egy diszkó baleset után. Szív- és érrendszeri katasztrófák értek negyvenes éveikben, aktív alkotó korukban olyan betegeimet, akik habzsolták az életet, mindkét végén égették a gyertyát. Kegyetlen szenvedések között mentek el ötvenesek, hatvanasok, akiket a senyvesztő kór, a rák szólított a másvilágra. Szinte minden esetben kitapintható volt valamilyen ok, a felelőtlenség, a könnyelműség, életmódbeli túlkapások, vagy éppen a nagyfokú környezet szennyezés, amit végeredményben mi magunk okozunk egymásnak.
Nincs nap, hogy a földön ne legyen valahol valamilyen katasztrófa, a természet, vagy az emberi természet kegyetlenségének következménye. A szél, a víz, a föld, az ember időnként kifordul magából. Mindezek legkegyetlenebb formája a háború, amely után feldúlt csataterek maradnak.
Évszázadok óta tartja magát egy legenda, melyből már hagyomány nőtt ki: szülője a szívszorító emlékezet. Amikor Szatmárnémetiből utaztam Nagykárolyba, végigjártam azt az utat, amelyet legkedvesebb íróm, Bársony István gimnazista korában hetente megtett. Május végét mutatta a naptár. A szatmári síkot tengernyi pipacs borította, s nekem eszembe juttatta a Rákóczi szabadságharc utolsó mozzanatát.
A Waterloo-i csatával kapcsolatban is leírták a történészek, hogy néhány nappal a vérontás után a természet egyik legigénytelenebb virága, a pipacs borította be a harcmezőt. Az életben maradottak között elindult a szóbeszéd; így üzennek a hősök, vérük virággá válik.
Azóta a tudósok már kimutatták, hogy egy rendkívül kalcium igényes növényről van szó, s a lovak patáinak, az ágyútalpak talajt felszántó tevékenységének köszönhető, hogy a földbe rengeteg kavics, apró kő fordul, ez segíti a pipacs virulását.
A jelenség költőinket, íróinkat is megihlette. Rákosi Viktor A sztrecsnói piros virágok címmel állított emléket az életüket hazánk védelmében feláldozó 48-as honvédjeinknek, Bársony István pedig Vérvirág címmel egész kötetet szentelt 1917-ben a magyar hősöknek; katonáknak, civileknek egyaránt.
A világirodalom egyik legnagyobb hatású verse is a pipacsot említi. Az Ypernnél elesett kanadai honvéd emlékét parancsnoka szőtte rímelő sorokba, amely magyar fordításban így szól:

Flandria mezején

Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek,
sorról sorra.
Bár fent bátran szól a pacsirta dala
Elnyomja azt az ágyú moraja.

Pár napja még nekünk hasadt a hajnal
elnyugodtunk a lemenő, vén nappal.
Szerettek bennünket és mi is szerettünk,
de most a földben fekszünk
Flandria mezején.

Kihullt kezünkből a fegyver, a fáklya,
vigyétek Ti tovább, magasra tartva.
El ne ejtsétek majd, mert mélyén a sírnak
mi nem tudunk nyugodni, bár pipacsok nyílnak
Flandria mezején.

A pipacs virágát ábrázoló jelvény először francia földön született meg. Hadiárvák és hadiözvegyek készítették filcből, s árusították, hogy a bevételből sorsuk jobbra forduljon. Azóta Ausztráliától Kanadáig a fél világ ezzel emlékezik a háborús hősökre is. A kenguruk országában hagyomány, hogy április végén a tízezernyi nevet tartalmazó emlékfalon egy szál pipacsot tűz a nagypapa neve mellé fúrt lyukba az emlékező hozzátartozó. Nagy Britanniában és a brit birodalom utódállamaiban pedig már október végén megjelennek a pipacs kitűzők a kabátok hajtókáján, de ott láthatjuk a TV közvetítések során a labdarúgók mindegyikének mezén is. A november 11-éhez legközelebb eső vasárnapon pedig a királynővel az élén megmozdul az ország, s pipacstengerré válik az emlékhelyek környéke.
Amikor édesapám hagyatékát rendezgetem, jó néhány kép és cikk kerül a kezembe a I. Doni emléktúráról. Ott, a folyó kanyarulatánál, majd itthon a Doni emlékkápolna avatóján is elszavalt egy verset, a Hősök énekét, amit saját kézírásával hagyott rám. Tőle hallottam oly sokat emlegetni Rákosi Viktor novelláját, amit még az általános iskolai tankönyvből ismert, s kopott pénztárcájában még ma is ott lapul egy újságkivágás: Gyóni Géza verse: Csak egy éjszakára küldjétek el őket.
Álmaimban valahol egy kép él. Május vége van, a Hősök napját ünnepeljük, s minden hadisíron pipacs nyílik. Február végén, március elején kell a magot elhintenünk, hogy május utolsó vasárnapján a Hősök Napjára kinyíljon a vér virága, s szívünkbe zárhassuk dédapáink, nagyapáink s apáink üzenetét.
A béke kincs, őrizzétek!
Mára már a pipacs minden értelmetlen halál jelképe lett. Tűzzük fel a jelvényt, húzzunk a kabát ujjára egy pipaccsal díszített fekete szalagot október végén, mert van mire emlékezni. Viseljük november közepéig, s emlékezzünk halottainkra, akik túl korán hagytak itt bennünket.
Az értelmetlen halál ellentétpárja az értelmes élet. Jelvényünkben ott van a bimbó is, az újjászületés reménye. A zöld szín adjon erőt ahhoz, hogy le tudjuk küzdeni korábbi hibáinkat, hogy az idő előtti tragédiák kerüljenek el bennünket.Dr. Csiák Gyula

Az emlékezés napja
2016-11-17

November 11-én emlékezünk. Az értelmetlen halál ezernyi formája kíséri életünket. Csatatereken, az utakon és számtalan helyszínen és módon pusztulnak el embertársaink idejekorán.
Rájuk emlékeztet a pipacs. Ezen a napon ért véget az I. Világháború. Áldozatainak emlékére gyertyát gyújtottunk a fekvő katonánál.
11 órakor megszólalt a bazilika nagyharangja, majd 11 perc múlva a lélekharang is. Felemelő érzés volt.
Köszönöm mindenkinek aki segített.

Lezajlott a XIII. Bársony István prózamondó verseny
2016-05-30

Keszthelyen a Vadászati Kultúra Napján került sor a rendezvényre.
Tizenhárom versenyző mérte össze tudását, s nagy felkészültségről tettek tanúbizonyságot. Jellemző. hogy a zsűri 1.-től tíz pontig értékelhetett, de 6.-nál kevesebbet senki nem kapott!
Az általános iskolások között az I. helyen Kiss Boglárka Emma végzett, a középiskolás versenyét pedig Tóth Csanád nyerte meg.

XIII. Bársony István Prózamondó Verseny
2016-05-10

FELHÍVÁS - XIII. Országos Bársony István Ifjúsági Prózamondó Verseny

A Vadászati Kulturális Egyesület 2016-ban ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.
Az ünnepélyes alkalom során kerül megrendezésre a XVIII. Szarvasbőgő Európa Bajnokság, és a hagyományos Bársony István Ifjúsági Prózamondó Verseny. Többek között vadászkürtös találkozó, ünnepélyes közgyűlés, gímtrófea bemutató és kézműves vásár színesíti a jeles eseményt, mely egyúttal a „25 éve a vadászati kultúra szolgálatában” - a VKE negyedszázados tevékenysége képekben, valamint a Régmúlt vadászpillanatok című vándor fotótárlat második állomása is lesz.

XIII. Országos Bársony István Ifjúsági Prózamondó Verseny

Időpont: 2016. május 28. szombat (megnyitó ünnepség 9 óra 30 perckor, a verseny előre láthatóan 10 óra 15 perckor kezdődik.)
Helyszín: Keszthely, Vadászati Múzeum
Nevezési határidő: 2016. május 20.
A nyílt versenyen minden általános- és középiskolai tanuló részt vehet. Nevezni egy szabadon választott novellával vagy novellarészlettel lehet. Egy versenyző maximum 5 perc időtartamú prózát adhat elő. Szerzőre vagy műfajra vonatkozó kötöttség nincs, az előadandó próza témájának azonban kapcsolódnia kell a természethez vagy a vadászathoz.
Nem a novellák, hanem az előadók versenyeznek, nem cél, hogy hosszú írást válasszon az illető, fontosabb a jó előadás módja. Tarthat a kezében „puskát” mindenki, a pedagógus is bátran súgjon, de a felolvasást kérem, mellőzzük.
Előnyben részesül az a versenyző, aki Bársony-írással lép pódiumra.
Jelentkezés: írásban a VKE központi irodájának elérhetőségein: 1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. II/156. vagy vke@vadaszatikultura.hu
A jelentkezéskor kérjük feltűntetni a versenyző(k) nevét, életkorát, iskolájának nevét és elérhetőségét, illetőleg a novella vagy novellarészlet szerzőjét és címét.
Jelentkezhet a csiak.gyula@upcmail.hu címen is.
A bírálatot egy háromtagú zsűri végzi. A versenyzőket – külön kategóriánként – pontozással értékelik, különös tekintettel a kulturált, vadászias megjelenésre, a témaválasztásra, valamint az előadói képességre.
A díjkiosztásnál minden résztvevő emléklapot kap, a helyezettek pedig értékes tárgyjutalomban részesülnek.
Idén újfent kiírjuk az erdészeti, vadgazdálkodási és környezetvédelmi szakközépiskolák közötti Bársony István vándordíjat. A vándorserleget az az intézmény nyeri el, amelyiknek három versenyzője (csapata) a legmagasabb összpontszámot kapja.
Eredményhirdetés a színpadon 14 óra 45 perckor várható.

Oláh Csaba Dr. Csiák Gyula
elnök zsűritag

Új könyv
2016-03-09

A Lazi kiadó gondozásában megjelent a Tavaszi szalonkázás című novellagyűjtemény, erről szól az alábbi kritika:

- Megjöttek már a szalonkák?
Ezzel a kérdéssel fogadta az újságírót Bársony István március első napjaiban betegágyánál a Pajor Szanatóriumban. (Budapest, VIII. Vas u. 17.) Sajnos a válasz igazságáról már nem győződhetett meg: 1928. március 12-én délután örökre elment a természetírás első nagy alakja, a vadászok „atyamestere”.
Új kötet került a könyvesboltokba Tavaszi szalonkázás címmel. Bársony István írásai halálának évfordulójához kapcsolódóan kifejezetten jól időzítve, elsőrangú köntösbe öltöztetve jutnak el az olvasóhoz. A borítón Simon Ferenc festményéről a vadászok nagy kedvence kacsint ránk, a kötet lapjain pedig jó néhány újdonsággal találkozhatunk. Akad ugyan néhány írás, amely korábbi kötetekben már megjelent (Verőfény: Vérvirág 1917 és a Századik holdtölte 2014; Janó: Magyar Természeti és Vadászképek 1926), akad köztük szövegváltozat, mely alig tér el az eredetitől (Apró vértanúk: mj. az Erdőn, mezőn kötetben Kis ínségesek cím alatt), de az írások döntő többsége igazi csemege azoknak is, akiknek a könyvespolcán ott sorakozik minden, eddig megjelent Bársony kötet. Külön értéke a műnek az a két betét, mely a börzsönyi emlékkönyvből származik, s a szalonkahúzás, valamint a szarvasbőgés idején esett vadászatairól ír irodalmunk Szinyei Merse Pálja. Szemléletes lenne egy olyan térkép szerkesztése, melynek segítségével a mai vadász pontosan végigjárhatná ezeknek a vadászatoknak az útvonalát, megállna egy pillanatra a Bársony állásnál és a Tűzköves forrásnál. Az István kunyhó is megérdemelné, hogy régi fényében ragyogjon.
Az utolsó évtizedben a Bársony könyvek száma örvendetesen megszaporodott. Az elmúlt évben az Emlékkönyv 160, előtte az emlékév kezdetén, Bársony István születésnapján (2014. november 15.) a Századik holdtölte jelent meg a Nagy Háborút idéző írásokkal. Az új könyvben Bársonyos minden. A vadászat szenvedélye, a természet szeretete, alapos ismerete mellett gazdag szókincse, bölcsessége és a bajusz alatt mosolygó humor is tetten érhető.
Türelem, kitartás kívántatik ekkora kutató munkához, amit Horváth József elvégzett, bátorság és jó ízlés a Lazi kiadó munkatársai részéről.

2015-11-23

Bársony István emléktáblát és szobrot avattak Magyaralmáson

Napra pontosan 160 éve keresztelték meg Magyaralmáson Bársony Istvánt, a későbbi természet- és vadászírót. Ennek alkalmából November 22-én vasárnap misével egybekötött emléktábla-avatást tartottak a településen.
Az ünnepséget a 11 órakor kezdődő emlékező szentmise nyitotta meg a katolikus templomban, amin Mórocz Tamás plébános több alkalommal is szólt az íróról. Kiemelte, mennyire fontos a természettel való szoros kapcsolatunk, s példaként állította elénk a természetírás aranytollú mesterét.

A szertartást követően a templomhoz közeli Emlékparkban
Dr. Csiák Gyula, a Bársony István Alapítvány elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy "Bársony István volt nagyapáink Fekete Istvánja, ahogy mi ismerjük és szeretjük Fekete Istvánt, úgy szerették a mi nagyszüleink is őt". Három éves korában elkerült erről a vidékről, családjával együtt Nagykárolyba költözött, ahol édesapja: Bársony János, Károlyi György gróf gazdatisztje volt. Fiatal éveit az Ecsedi láp mentén töltötte, közeli barátságba került a természettel, a vadászattal. Természetszeretete és írói tehetsége megmutatkozott, sorra jelentek meg írásai, novellái. A Petőfi Társaság és a Kisfaludy Irodalmi Társaság is tagjává választotta, majd 67 év után a Fejér Megyei Hírlap címoldalon írt arról, hogy az ünnepelt író hazalátogatott szülőföldjére.
Életében 44 kötete jelent meg, Az elveszett Paradicsom című novellája még szerepelt nagyszüleink tankönyvében, az Erdőn, mezőn novellafüzére pedig még 1963-ban is segédtankönyv, tananyag volt az iskolákban. A Bársony-kutató Dr. Csiák Gyula munkáját dícséri, a Vértes és a Bakony találkozásánál fekvő községekben újra él az emléke.
A sárkeresztesi általános iskola a nevét viseli, Fehérvárcsurgón, a Gaja-völgyben egy emlékház áll tiszteletére. Mától pedig Magyaralmáson egy, a természetet, állatokat ábrázoló faragott fa szobor és egy emléktábla őrzi a Pagony dalnokának emlékét.

A kutató köszöntőjét követően a sárkeresztesi Bársony István Tagiskola diákjai részletet adtak elő Bársony István: Csúnya vendég gólyáéknál című meséjéből. Az előadás után Vas Istvánné, Magyaralmás polgármester asszonya mutatta be a Bálint József szobrász által készített alkotást, aminek alapját az a fa adta ami a magyaralmási iskolakertben állt évtizedekig és a települést sújtó viharban dolt ki július 08-án. Ezzel az alkotással emlékezhetünk egyszerre a természetíróra, valamint arra a viharra és az azt követő összefogásra, ami ezt a települést jellemzi . Az avatáson megjelent Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Mórocz Tamás plébános és Polgár Tibor Csaba lelkész, akik több mint száz ünneplő jelenlétében megáldották az emlékművet.

Videofilm készült a megemlékezésen
2015-11-20

https://youtu.be/s28EGvZxsjQ
Ezen a címen látható a film, köszönet érte Makovinyi Zoltánnak, a Bársony István Digitális Foto klub vezetőjének.

Ünnepség a Fiumei úti sírkertben
2015-11-05

Bársony István születésének 160. évfordulójára emlékezünk egy nappal a születésnap előtt, november 14-én szombat délelőtt 10 órától a síremléknél a Fiumei úti művész parcellában. Bársony István egész alakos bronz szobra és sírhelye József Attilával és Csók Istvánnal egy soron van.
Várunk szeretettel mindenkit, aki szívesen olvassa műveit.
Vadászkürtösök nyitják meg a műsort, Dr. Csiák Gyula mond emlékező beszédet, majd koszorúzás következik, s előtte talán sikerül egy-egy diákot is meghallgatnunk.

Gyertyagyújtás és pipacs ünnep
2015-11-05

Egy évvel ezelőtt jelent meg Bársony István: Századik holdtölte című könyve. A bemutató november 11-én volt, azon a napon, amikor véget ért az első világháború. A fronton és a hátországban is helyt álló hősök emlékére írt novelláit tartalmazza ez a kötet, s a hátsó borítón a vér virága, a pipacs látható.
Azon dolgozom, hogy ez az igénytelen kis virág legyen hazánkban is a véráldozat és a hősi önfeláldozás szimbóluma.
November 11-én Fejér megyében biztosan, de talán a hír hallatára más megyékben is megszólalnak a harangok 11 óra 11 perckor. Akinek van kire és van mire gondolnia ebben az órában, vigyen egy szál gyertyát a legközelebbi hősi emlékműhöz.

Bársony hét kezdődik Csongrádon
2015-11-05

A Bársony István Szakközépiskola 2015. november 06-tól 13-ig rendezi meg az író születésének 160. évfordulója tiszteletére a Bársony emlékhetet. Szoboravató, fotókiállítás és még számos esemény várja az érdeklődőket.

A Magyar Vadászlap szavazni hív
2015-06-01

Keressük a legjobb vadászkönyvet! Ez a szlogen, s november 15.-ig várják a jelöléseket. Én a Vadászhangok, hangulatok című novellás kötet mellett tettem le a voksomat!!!

Bársonyos percek a Kossuth rádióban
2015-06-01

Kedden, június 2-án délután 14 óra 05 perckor kezdődik az Acvonások című riportműsor. Szerkesztő riporter: Filippinyi Éva. Vendég: Dr. Csiák Gyula.

Ötödik állomásához érkezett a kiállítás
2015-06-01

Május 31-től a Thury várban, Várpalotán tekinthető meg a Bársony István Digitális Fotóklub gyönyörű anyaga. Vasárnap a Gyermek- és Vadásznap keretében nyílt meg, s előre láthatólag a hónap utolsó napjaiban bontjuk le.

Bársony István Prózamondó verseny
2015-05-11

Keszthelyen lesz az idei megmérettetés június 06-án.
A kiírás hasonló a tavalyihoz. Három kategóriában: Általános iskola, alsó- és felső tagozat, valamint a középiskolák tanulói mérik össze tudásukat.
Nevezni egy szabadon választott novellarészlettel - lehetőleg Bársony István tollából származzon - lehet, maximum 5 percben. A felolvasás kerülendő! Vadászias külső, jó szövegmondás, az ünnephez - Vadászati Kultúra Napja - kapcsolódó témaválasztás ajánlott!
Jelentkezni a VKE elérhetőségein (1163 Budapest, Cziráki u. 26-32 II/156 valamint a vke@vadaszatikultura,hu) lehet.
Fel kell tüntetni a versenyző nevét, életkorát, iskolájának nevét, címét, illetőleg a novellarészlet szerzőjét és címét. Egy iskolából maximum 3 versenyző nevezhet. Minden résztvevő emléklapot kap.
Értékes nyeremények várnak a győztesekre.

Kettős ünnep május elsején
2015-05-11

Budakeszin, a Vadasparkban felavattuk Bársony István emlékoszlopát és domborművét. E napon megnyílt immár negyedik állomásán a Bársony István Fotoklub anyagából összeállított kiállítás is Agárdon a Közösségi Házban, a Márvány utcában. MIndkéz helyszínt érdemes felkeresni!

Harmadik állomására érkezett a Fotókiállítás
2015-04-13

Április hónapban Székesfehérváron, a Művészetek Házában - volt Barátság Háza - a Nagy Ottó Sándor Galériában látható a Bársony istván Digitális Foto Klub tagjainak alkotásaiból összeállított anyag.
A megnyitón Molnár Péter klarinét művész működött közre, a kiállítást Molnár Krisztián, a Megyei Közgyűlés elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Bársony István kiállítás a Józsefvárosban
2015-03-01

Minden érdeklődőt várunk március 05-én este fél hétkor a H13 Galériába. Megnyitjuk a fotókiállítást, a Bársony istván Digitális Fotóklub szebbnél szebb képeit láthatják az érdeklődők.
A pontos cím: Budapest VIII. kerület Horánszky u. 13.
Dr. Sántha Péterné alpolgármester az író kerületi kötődéséről, Fáczányi Ödön a vadászati kultúrában betöltött szerepéről mesél, Dr. Csiák Gyula pedig egy humoros írás részleteit mondja el: Hogyan fedezik fel a fürdőket? A szerző természetesen Bársony István.
A kiállítás március 27-ig várja a látogatókat.

Bársony István kiállítás nyílt
2015-02-08

Rákpscsabán a Péceli ut 222. altt található a Csaba ház. Első emeletén szebbnél szebb képek, hangulatos idézetek fogadják az oda látogatót.
A Bársony István fotoklub tagjai készítették ezt az anyagot, mely február 20.-ig látható. Pénteken, 06-án este Dr. Csiák Gyula köszöntője után Libor Laura színművésznő olvasta fel Bársony istván Köd című novelláját. Én a kiállítás előtt egy órával értem oda, akkor még Makovinyi Zoltán klubvezető az utolsó simogatásokat végezte, minden képen még egy kicsit igazított. MInden mozdulatán érződött, mennyire szereti ezt a kollekciót. Ő nyitotta meg a kiállítást és invitált mindenkit a képek megtekintése után egy korty italra, egy falat pogácsára. Gyönyörű az anyag. Márciusban Józsefvárosban, áprilisban Székesfehérváron látható majd. Ha valaki szeretné a saját városában is kiállítani, s ha erre méltó keretet tud biztosítani, alapítványunk szívesen fogadja a megkeresést.

A mi Európánk
2015-02-05

A Bársony István Alapítvány nagy örömmel vesz részt a székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület által középiskolások számára meghirdetett, „A mi Európánk“ című vetélkedő szervezésében.

Két online forduló után a legjobb csapatok Székesfehérváron mérik össze tudásukat Európával és az Európai Unióval kapcsolatos témákban, de kiemelt figyelmet kap az I.világháború centenáriuma is.

Az első online forduló 2015.01.29-én kezdődik.

Díjazás: az 1-3. helyezett csapat számára külföldi utazás az EU területén. Alapítványunk a legügyesebb versenyzőket a nagy háború hőseinek emléket állító, Bársony István A századik holdtölte című művével ajándékozza majd meg.

További részletek és regisztráció itt:
http://www.tarsolyegyesulet.hu/felhivas

Már kapható az új Bársony könyv
2015-01-24

Bársony István: A századik holdtölte című munkája már kapható a LIbri és a Tóthágas könyvesboltjaiban. megrendelhető a Nimród és a Magyar Vadászlap szerkesztőségében is.
A kötettel a Nagy Háborúra is emlékezünk. Az író 1914 és 1917 közötti időszakban keletkezett munkái olvashatók a könyvben, a novellákat korabeli fotókkal illusztráltuk.

Gyermekrajz pályázat
2015-01-05

A VKE Diana Vadászhölgy Klub a Bársony István Alapítvány közreműködésével második alkalommal

Gyermekrajzpályázatot

hirdet!

A rajzpályázat témája:

Bársony István alábbi novellái közül egy, tetszőlegesen kiválasztott írás képi ábrázolása:

Az eltört puska
Vadásztarisznyámból
A tűzköves
A novellák letölthetők a www.barsonyistvanalapitvany.hu honlapról, a hónap novellája rovatból.

Nevezni az alábbi korcsoportok szerint lehet:

I. Általános iskolai kategóriák: I/1. 1-2. évfolyam

I./2. 3-4. évfolyam

I./3. 5-8. évfolyam

II. Középiskola

Benyújtási határidő: 2015. január 12.

A pályamunkákat postán, illetve személyesen várjuk a

Vadászati Kulturális Egyesület székhelyére.

(1163 Budapest, Cziráki u. 26-32 II/156.)

A beküldött pályamunkák hátoldalán kérjük feltüntetni a készítő nevét, lakhelyét, életkorát és az iskolai évfolyamát.

A pályamunkákat A4 méretben kérjük. Lehetnek grafikák, színes ceruzás rajzok, zsírkréta rajzok, vízfestékkel, temperával készült alkotások. Egy pályázó legfeljebb egy alkotással pályázhat!

A benyújtott pályamunkákat értékeljük, és kategóriánként egy győztes pályamunkát díjazunk oklevéllel és értékes ajándékcsomaggal. A legszínvonalasabb alkotásokból a 2015. február 12. és 15. között megrendezésre kerülő 22. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállításon (HUNGEXPO Zrt., 1101 Budapest, Albertirsai út 10.), a Vadászati Kulturális Egyesület standján kiállítást rendezünk be.A kategória győztesek díjainak átadására is ezen a rendezvényen, 2015. február 14-én, szombaton kerül sor. A díjátadás napjára a kategória győzteseknek ingyen belépőjegyet biztosítunk a FeHoVa kiállításra.

Jó munkát kívánunk minden pályázónak!

Bővebb információ: Varju Ildikó (06-30) 983-9150

Polster Gabriella (06-70) 702-5006

Bán Beatrix (06-70) 702-5164


Lesz-e Bársony dombormű Budakeszin?
2014-11-27

A Bársony emlékév szép színfoltja, jelentős állomása lehetne, ha a Budakeszi Vadasparkban a szoborcsoport egy Bársony domborművel gyarapodhatna. A Vadaspark a tartószerkezetet és az ismertetető táblát biztosítja, viszont a bronz domborművet és a névtáblát szobrászművész tudja csak elkészíteni. Körülbelül 500 ezer forint egy ilyen életnagyságú portré költsége. Sajnos, az Alapítványnak nem áll ilyen összeg még megközelítőleg sem a rendelkezésére, ezért ezt a célt csak közös erővel, közadakozásból tudnánk megvalósítani. Az avató ünnepség lehetséges dátuma május 01-e. Kérem, hogy aki szánni tud erre a célra kisebb- nagyobb összeget, jelezze felénk segítő szándékát. Megjelent Bársony István: A századik holdtölte című kötete. Az I. világháború éveiben írott munkáit tartalmazza, korabeli képekkel illusztrálva. Minden adakozónak, aki 10 ezer forint, vagy annál nagyobb összegű felajánlást tesz, sorszámozott, a szerkesztő által dedikált példányt kap ajándékba.

Bársony István Alapítvány
8000 Székesfehérvár Erzsébet utca 72
info@barsonyistvanalapitvany.hu
06 20 9276900
Számlaszámunk: 11600006 00000000 41961627

Megjelent az új könyv
2014-11-27

Bársony István 1914 és 1917 között írott novelláival és korhű fénykép felvételekkel emlékezünk az I. Világháború kitörésének 100. évfordulójára. A kötet már a boltokban van, a Libri és a Tóthágas forgalmazza. Ára 2940 Ft. megrendelhető a Magyar Vadászlap és a Nimród szerkesztőségében is.

Új könyv és egy új mozgalom. Születésnapi előzetes
2014-10-26
- Ki kakilt a fejemre? – kérdezi a kis unokám egyik mesekönyvének hőse, a vakondok, amikor kidugja a földből a fejét, s valaki rápottyant. A „bűnjelet” körbehordozza az állatvilágban, de mindenki tiltakozik, s bizonyítékkal is szolgál.
- Az enyém fehér és aprócska – mutatja a madár.
A nyúl, a kecske, a szarvas, a ló egyre nagyobb gombócokkal bizonyít, a tehén pedig a maga lepényét tálalja a kis vakond elé. A mese végére megkerül a tettes, Bodri a bűnös, a ház őrzője.

Miről jutott eszembe mindez? Már egy évtizede foglalkozom a természetírás aranytollú mesterének munkásságával, néha már magam sem tudom, miért. Anyagi hasznot nem hoz, inkább csak a pénzt viszi. Viszont élettapasztalattal gyarapít. Nemcsak maguk az írások, melyekhez foghatót máshol nem találok az irodalomban, hiszen a természet jelenségeinek ábrázolása és a természet törvényeinek filozófiai mélységekbe hatoló értelmezése; a teremtés, a létezés és az elmúlás bemutatása Bársonynál páratlan.
A tapasztalatok másik forrása a kis és nagy emberek hozzáállása ahhoz, amit csinálok. Munkámmal tükröt tartok, mely megmutatja kortársaim reakcióit, mely az évek múlásával és társadalmunk alakulásával is folyamatosan változik.
Előállok egy-egy új dologgal, könyv, film forgatókönyv, vagy éppen egy jubileumi naptár ötletével; felkeresek vele – mások által nagynak tartott – embereket, akik figyelmesen meghallgatnak, ígérnek, majd ahogy telik-múlik az idő, nagyokat hallgatnak. Jövőre jubileumot ünnepelünk, elkészült egy gyermeknaptár Bársony idézetekkel. Erre a születésnapra is megjelenik új kötet, Bársony István 1914 és 1917 között született írásait gyűjtöttem csokorba. Egy évig kerestem a novellákhoz illő korabeli fényképeket, s összeállt A századik holdtölte című könyv. Munka közben most is sokan ígérték: segítenek, de végül egyedül maradtam. Valamit érzek a fejemen, mint a kis vakondok, de sebaj. Előveszek még egy tükröt.
A kor dokumentumait kutatva bukkantam rá a Pipacs-ünnepre. A háború borzalmai után a harcmezőn kopár pusztaság marad. Az első növény, amelyik életre ébred, a vér virága: a pipacs. November 11-én 11 órakor írták alá a fegyverszünetről szóló megállapodást. A pipacs virága legyen nálunk is az emlékezés és az újjászületés örök jelképe ebben az órában. Jelvényt szerkesztettem, s a képpel együtt a fenti sorokat elküldtem sok-sok embernek; kicsiknek, „nagyoknak” vegyesen. Várom a reakciókat, milyen válaszokat kapok. Laposat? Gömbölyűt? Talán mégsem. Hisz’ kevés dolog van, mellyel szebben, egyértelműbben tudnánk bizonyítani, hogy Európa népeinek közösségéhez tartozunk. Egy olyan hagyományhoz csatlakozhatnánk, melynek magyar gyökerei is vannak. Édesapám tankönyvében még szerepelt Bársony kortársának és jó barátjának: Rákosi Viktornak a 48-as szabadsághősökre emlékező írása: A sztrecsnói piros virágok. A korhadt fakeresztek árnyékában a vér virága emlékeztet a hősökre, akiket siratni nem illik, feledni nem szabad.

Én a 159. születésnap közeledtével, 100 évvel a nagy háború kitörése után egy új kötettel és egy új mozgalom elindításával emlékezem. Talán az ország, talán a háza, és talán a haza most velem tart. Írom e sorokat azon a reggelen, mely az 56-os események egyik legvéresebb napja volt. Írok és emlékezem…

Székesfehérvár, 2014. október 26-án
Dr. Csiák Gyula

Készül a 2015-ös évi gyermeknaptár
2014-08-18

Augusztus végén kikerül a nyomdából az új gyermek naptár, mely 88 matrica beragasztására nyújt lehetőséget. Mikor jön az első gólya, mikor látsz először nyíló ibolyát, mikor mennek el tőlünk a fecskék? A megfelelő matricát te ragaszthatod be ezekre a neves napokra.
Aranyos rajzok, Szép idézetek Bársony Pista bácsitól. Kell ennél több?
Már megrendelhető nálunk, az ára 1855 ft+postaköltség. Tíz darab feletti megrendelés esetén 20% kedvezményt adunk.
Iskolák, óvodák jelentkezését is várjuk.

Irodalmi emlékfal Agárdon
2014-08-05

Nagy ötlet, L. Simon László fejéből pattant ki. Gárdonyi Géza szülőházának északi falára születésének 151. évfordulóján 22 portré került, köztük a természetírás és a vadászirodalom két klasszikusa: Bársony István és Széchenyi Zsigmond. 22 szobrász álmodta bronzba a Fejér megyéhez kötődő, köthető jeles alkotókat. A látvány megkapó.

Húsz éve, de még tíz évvel ezelőtt is, ha erre vetődött valaki, szegényes kép fogadta. Egy düledező magtár a pusztaságban; mögötte egy átlagos állagú cselédház, melynek a hátterét egy mezőgazdasági gépállomás adja. (Ez sajnos még ma is ott van.) Mára sok minden megváltozott. Az író szülőházát felújították, a kiállítás anyaga bővült, a ház mellé egy kifejezetten jó Gárdonyi szobor került. Kissé távolabb egy tájékoztató tábla: a Madárdal tanösvény része. Felette az árnyas lombok között egy irodalmi madárodút lenget a szellő, az alján felirat: Gárdonyi Géza: Az egri csillagok. Az egykori magtárra rá sem lehet ismerni, ma már Galéria, s kiállításoknak, zenés irodalmi esteknek ad otthont. A felső szinten fa gerendák teszik hangulatossá a teret. (Szívesen látnám e gerendák egyikén annak a feliratnak a másolatát, melyet Gárdonyi Kingyesen, Feszty Árpád műterem tanyáján rótt a fára.) Elkészült a rönkvár, mely az egrinek hű mása; máris a gyermekek kedvence. Várjátékok, vetélkedők zajlanak itt, csakúgy, mint a mellette elterülő rétségen, melyet a környező nagy fákkal együtt gondos kezek vigyáznak. (Talán mód lenne arra is, hogy az öreg vadcseresznyefa odvából a vadméheket kíméletes módon kitelepítsék.)

Ma már százak keresik fel hetente ezt a látványegyüttest, melynek vonzerejét tovább fokozza a most átadott irodalmi emlékfal. A domborművek egységes anyagból készültek, jó az összhatás. A portrék kifejező ereje, az ábrázolt művészek karakterének ábrázolása változó szinten sikerült. (Sokan voltunk ott a megyéből, akik kötődünk egy-egy alkotóhoz, de most szembesültünk először kedvencünk arcmásával. Ha a szobrászok kérik, szívesen mondtunk volna véleményt a nyers változatról.) Az irodalmi emlékfal avatásának napjára elkészült az Olvasókönyv iskolásoknak és felnőtteknek is, mely a 22 alkotó rövid élettörténetét, a szobrászok néhány soros bemutatását és az alkotók egy-egy jellemző (?), illetve a helyhez kapcsolódó írását is tartalmazza. (Nem tudom, mások hogyan ítélnek, de hasonló a véleményem, mint a szobrok esetében. Sokan, sokat tudtunk volna hozzátenni. A Bársony István Alapítvány elnökeként, az író életművének alapos ismerőjeként mondhatom, hogy az életrajzzal kapcsolatban és a novella kiválasztásában is tudtam volna segíteni. Bársony a természetírás első mestere volt, a tollából gyönyörű mondatok születtek. „élvezem augusztus jóságát, örömét, de azért nem tudom többet elfeledni, hogy lefele fordult immár az esztendő… az ősz gyönyörű. Ragyogó és tartós; csupa arany, csupa lágy fuvalom az egész mindenség, amikor a mi földünk elkezd menyasszonyává válni a halálnak… az új vetés zöldjén október verőfénye ragyog. Itt van a vénasszonyok nyara. Már nem forró, csak langyos, mint a kialvó szerelem.” Ez az ő igaz arca, ebben volt utolérhetetlen.)

Gárdonyi Géza szülőháza és annak közvetlen környéke újabb aranyröggel gazdagodott. Váljon ez közkinccsé. látogassa sok diák és tanár, mert érdemes. Nagy ötlet, köszönet érte mindenkinek, aki megvalósította.
Befejezésül álljon itt a bronzba öntött alkotók névsora születési idő szerint: Wathay Ferenc; Virág Benedek; Ányos Pál; Vörösmarty Mihály; Eötvös József; Vas Gereben; Vajda János; Eötvös Károly; Gozsdu Elek; Bársony István; Radó Antal; Gárdonyi Géza; György Oszkár; Széchenyi Zsigmond; Kodolányi János; Németh László; Jankovich Ferenc; Csanádi Imre; Takács Imre; Keszei István; Sobor Antal és Bella István.

Pósa Lajosra emlékezünk
2014-07-14

Pósa Lajos és az Én Újságom

Kisgyermekként minden napot imádsággal fejeztem be. /Én Istenem, jó Istenem/ becsukódik már a szemem/ de a tied nyitva atyám/ amíg alszom, vigyázz reám/ Ezekkel a sorokkal indult az ima, amelyről csak felnőtt koromban tudtam meg, hogy szerzője nem más, mint a milleneumi évtizedek nagy mesélője, a legnépszerűbb gyermekújság szerkesztője: Pósa Lajos.

Idén száz esztendeje, hogy a halhatatlanság mezejére költözött, 1914. július 09-én távozott ebből a földi világból. Tisztelői, olvasói emlékév keretében gondolnak rá, s ennek részeként pénteken délelőtt a Fiumei úti sírkertben, a művész parcellánál találkoztunk. Szülőfalujából anyaföldet szórt a sírra a polgármester, a száztagú cigányzenekar néhány tagja a Pósa versekre írt Dankó Pista nótákat húzta, s az emlékező szavak után a legőszintébb rajongók, a gyermekek szájából hallgathattuk verseit.

Ki volt ő? Elsősorban költő, aki a szívében örökké gyermek maradt, s mégis nemzedékek nevelője lett. Szegeden indult az újságírói pályája, keze alatt pallérozódott Benedek Elek és Móra Ferenc, s innen, a Tisza partjáról csábította fel az egyik legnagyobb kiadó Budapestre, s kérte fel egy új gyermeklap indítására. Az Én Újságom bemutatkozó száma 1889 decemberében jelent meg, s nemcsak a kis olvasók, de az írók között is rendkívül kedvelt volt. A kor legnépszerűbb alkotói is megérezték, tudták, hogy a gyermek olvasó fontos, talán a legfontosabb. Az első szám Bársony István: Jó az Isten című írásával indul, de Bársony bácsi mellett Jókai, Gárdonyi, Herczeg Ferenc, Mikszáth Kálmán is örömmel fektette írásait a szerkesztő úr: Pósa bácsi asztalára.

Ez az asztal az Orient vendéglőben volt, az értelmiségi körök nagy találka helyén. A vendéglő legkarakteresebb arca az ősz hajú, magyaros bajuszú Pósa Lajos. "Benéztem az ablakon, s ha őt nem láttam, be sem mentem". írja Bársony István egyik tárcájában.

Negyven éves írói jubileumán a Városligetben köszöntötték kis olvasói. Harmincezer gyermek jött el, s mosolygó szemmel, egy szál virággal kedveskedett Pósa bácsinak.

A Szarajevói merényletet még megérte, de a Nagy Háború kitörését már nem. Egyik utolsó verse, - mely 1914 március 15-én jelent meg az Érdekes Újság hasábjain - azt sugallja, érezhetett valamit a közeli jövendő véres tragédiájából.

A kis tüzér

Foly a csata a sík rónán
Vérvirágok nyílnak
Tűzben ég a honvéd szíve
Mint az égi csillag.

Más egyebet nem lát, csak a
Zászlónak lengését,
Lengő zászlón a hazának
Könnyáztatta képét.

Ne sírj, ne sírj édes hazánk!
Zúgják a honvédek
Az utolsó csepp vérünkig
Védelmezünk téged.

Dörög az ágyu, csattog kard,
Eget, földet rázza
Körös-körül kivirít a
Csaták vérvirága.

Zsönge arcú gyerektüzér
Lelkesedve céloz
Villám tüze nagy cikázva
Ér oda a célhoz.

Visszadörög az ellenség
Cikázó villáma
Azt a lelkes, zsönge arcú
Kis tüzért találja

Megsajnálja a hős vezér
Simogatja lágyan
Törölgeti véres fürtjét
Haldoklik karjában

Találtam-e tábornok úr?
Rebegi suttogva
Édes fiam! Tíz németet
Fektettél a porba.

Adja hírül jó anyámnak
Majd, ha fekszem holtan
Hogy neki is, hazámnak is
Vitéz fia voltam

S mosolyogva hal meg ott a
Tábornok karjában
Megkönnyezi a hős vezér
Simogatja lágyan.


Folynak az új Bársony könyv nyomdai munkálatai: a címe: Vérvirág.
Nagy szellemek, ha találkoztak...

A XI. Bársony István Ifjúsági Prózamondó Verseny végeredménye
2014-05-26

Rekord számú résztvevő és kiegyenlített színvonal jellemezte a vetélkedést. Az általános iskolások között Kiss Boglárka Emma 39 pontot kapott, a 2. Sipos Tamás 37,5 pont, a 3. helyezett Sipos Angéla 36,5 pontot ért el, de a többiek is legalább 25 pontot begyűjtöttek.
A középiskolásoknál még ennél is kisebb volt a különbség.
AZ első helyezett Csizmadia Áron 38,5, a 2. Turuczki Balázs 38, a harmadik Békési Evelin 37,5 pontot ért el. A Iskolák versenyében is csak másfél pont különbség döntött a helyezésekről.
Szívesen tennék ki a honlapra csoportképet, akár videót s, ha küldenek a felvételeket készítők.
Gratulálok minden résztvevőnek, s tanáraikkal szüleikkel együtt mindenkinek köszönöm a részvételt és a felkészítő munkát.

Megnyílt a Bársony-ház!
2014-05-26

Május 22-én ünnepélyes keretek között adta át a nagyközönségnek L.Simon László A Szent István Vadasparkban a Bársony István emlékét őrző épületet.
Megyénk szülötte, Bársony István hazatért

Magyaralmáson keresztelték, Keresztesen (ma Sárkeresztes) született, s a napokban a környék legszebb erdőségében, a Szent István Vadasparkban, Fehérvárcsurgón lelt otthonra.
Az Erdőn, mezőn írója, irodalmunk Szinyei-Merse Pálja méltóbb helyre nem is kerülhetett volna, mint ebbe a madárdaltól, szarvasbőgéstől hangos, vadvirág illatú rengetegbe. A turisták és a vadászok hazája ez a park, legyen ezen túl is mindenkié. A Természetjárók Országos Szövetsége és a Vadex Zrt. összefogásának köszönhető, hogy sokmilliós pályázati pénzt felhasználva megújult a Kék túra itteni szakasza, a hozzá kapcsolódó Bársony-házzal együtt. Majoros Gábor, a Vadex Zrt. vezérigazgatója álmodta meg az együttest; ő állított csatasorba mindenkit, aki tenni tudott a nemes cél érdekében.

A túrázók igazoló pontja, bélyegző helye lett a Bársony-ház, de sokkal több ennél. Az emeleti tablók sora kifejezi az elődök, - apáink és tanítómestereink - iránt érzett tiszteletünket, a földszint pedig otthont ad a természetirodalom egykori atyamesterének.
Maga a Bársony István emlékszoba elegáns, meghitt és olyan férfias, amilyen maga az író volt. Életművéhez méltó ez a hely, s minden kiállítási tárgyán érződik, hogy a berendezői otthon vannak ebben a bársonyos hangulatú világban.

A bejárat mellett egy idézet fogad: Látni, megérteni, hallani, érezni, élvezni a természetet; ez az életem programja mindvégig. A szobára maga az író vigyáz, életnagyságú képe betölti az ajtót. Belépünk. Jobbra az íróasztal, de ő –mint az egyik képen ez jól látható – a kanapén pihen. A szoba falán lévő őzek, szarvasok mintha csak betekintenének az ablakon, a sarokban, sziklán álló muflon is mintha kérdezné: Mikor írsz rólunk valamit Mester?
A szekrény ajtaján fába faragva Bársony másik nagy témája: az örök Nő. A falon, tablókon idézetek, korabeli képek. Kifelé jövet, a szemöldökfán felirat fogad:
895. május 13
Amíg élek, ide visszavágyom. Bársony Pista.
(Az eredeti darab Feszty Árpád, festőművész kingyesi műtermében volt. Itt gyakran látta vendégül barátait, - köztük Bársony Istvánt, Gárdonyi Gézát, Bródy Sándort, Pósa Lajost - akik a ház gerendáira írták emlékeztető, gyakran humoros versikéiket.)

Kilépve ismét az erdő csendje fogad, de egy élménnyel gazdagodva hallgatjuk.
Egy gyöngyszem született, amit mindenkinek látni kell, amit nem lehet eléggé megköszönni. Tíz éve dolgozom a Bársony István Alapítvány elnökeként, s meghatódva dörgölöm a szemem, mert értelmét, eredményét látom az eddigi munkának. Falra kerültek fiókban porosodó fényképek, régi írások; vitrinbe korabeli és új könyveink.
Aki a természetet járja, s nemcsak nézni, de látni is akarja, szakavatott vezetőre van szüksége. Bársony Istvánt és Fekete Istvánt tudom melegen ajánlani. Ők ketten úgy ismerték a madarakat és fákat, ahogy a legjobb tudós, és úgy bántak a tollal, mint legjelesebb íróink. Ez a másoknál meg nem lelhető kettőség adja legfőbb értékét munkásságuknak.
Az én világom a szabad természet, bölcsőm a magyar föld - vallja Bársony.
Ez a föld nekünk, hétköznapi embereknek is a bölcsőnk és megtartónk is egyben. A források tiszta vize, az erdő jó levegője az éltetőnk.

A Kék Túra útvonala folyamatosan megújul. Itt és most a Gaja völgye vár bennünket, s csábít a kirándulásra. A túrizmus, a természetjárás az egyik legegészségesebb mozgás, ezért a megyét felügyelő sportorvosként is örül a szívem.
Az autóst a bejáratnál parkoló várja, s tíz perc séta után a pisztrángos tóhoz érhet. Innen bal kéz felől vezet az út az Erdei templom felé, majd 25 perc alatt érünk el a Vadászházhoz, a Szent István szoborhoz, a Bársony házhoz, s benne a Bársony István emlékszobához. Időzzünk el itt, s lélekben feltöltődve vágjunk ismét neki a fa-Matuzsálemek övezte tájnak.
Ismerjük, szeressük, tiszteljük ugyanúgy, mint nagy elődeink.
Előzetes bejelentkezés érdeklődés lehetséges a 06-30- 4112311 telefonon illetve az E-mail címen: takacst@vadex.hu
Várjuk a jelentkezőket!
2014-04-21

Az idén is Várpalotán a Tury várban kerül megrendezésre a Vadászati Kultúra Napja, s ennek már hagyományos program pontja a Bársony Ístván prózamondó verseny. Az időpont: május 24-e!
A jelentkezési határidő: május 10.
A kiírás megegyezik a korábbiakkal. Általános és középiskolások külön versenyeznek. Maximum öt perces próza, lehetőleg Bársony műből. Vadászias megjelenést kérünk, jó felkészülést kívánunk.

Lezajlott a rajz pályázat!
2014-03-04

A DIANA Vadászhölgy Klub áldozatkész, minden nehézséget megoldó segítségével a FEHOVA egyik standján, a Vadászati Kultúrális Egyesület tablóján kerültek kiállításra a legjobb rajzok. 20 iskola közel száz tanulója vett részt a megmérettetésen. Gratulálok mindenkinek, szebbnél szebb, színesnél is színesebb képeket kaptunk. A képek javát itt is láthatja minden érdeklődő.
Jövőre ugyanebben a formában szeretnénk megrendezni a versenyt, különös tekintettel arra, hogy 2015-ben Bársony István születésének 160. évfordulójára is emlékezhetünk.

Felhívás!
2014-01-18

Ebben az évben emlékezünk meg a Nagy Háború kitörésének 100. évfordulójáról.
Bársony Istvánnak a témához kapcsolódó novelláiból összeállítunk egy kötetet, mely november 15-ére, az író születésnapjára jelenik majd meg.
Képeket keresünk és kérünk Önöktől. Ha van olyan korabeli felvétel, mely visszadja annak a kornak az igazi hangulatát, kérem, küldjék el közlésre.
Egy idézettel próbálom érzékeltetni a századelő légkörét:

" A nemzet megmozdult és a magyar lobogó a hazaszeretetnek, a hótisztaságú becsületességnek és az életbe vetett reménységnek a színeivel lengette bokrétás pompáját országszerte. A piros benne a mi égő honszerelmünk… közbül a békének és a hűségnek fehér galambja rebben a magyar föld buja rónáinak a színe fölött. Megremegünk a gyönyörűségtől…
Amióta magyar van a világon, ilyen lelkesedéssel, ilyen erős akarattal és hősies büszke elszántsággal még nem ragadott fegyvert. Mindenki elment, vagy menni készült. Az a háromszínű zászló lett a szerelme mindenkinek."
Ezekkel a gondolatokkal indul egyik novellája.

"Nincs itt más csak a magány; üres a puszta, csöndes a mező… A kegyetlen élet száguld itt, mint az a hosszúszárnyú sólyom, és kergeti-hajszolja a szegény kis ember formájú fecskefiókákat – a bizonytalan sorsba.
Üresek a puszták; mindenki elment."
Ez lesz a kötet záró gondolata.

Célunk az, hogy emléket állítsunk nagyszüleinknek, akik évtizedeken keresztül mást kellett, hogy halljanak ezekről a hősies, honvédő időkről.
Ha valakinek a nagypapa mesélt a háborúról és ezt szívesen megosztaná velem, örömmel olvasnám levelét...
Köszönöm a segítséget.

Ünnep a Bársony István Általános Iskolában Sárkeresztesen
2013-11-20

Alapítványunk egy zárható, fából készült üvegvitrint adományozott az általános iskolának. Sárempek László Tbor önzetlen munkájának köszönhető a szekrény maga. a berendezést Dr. Csiák Gyula és neje végezték el. A tárlóba 5 kötet is belekerült, ezeken túl további 5 Bársony-könyvet kapott tőlünk az iskola könyvtára.
Az iskolában rövid ünnepségen emlékeztünk meg az íróról, egyik novellája is elhangzott, majd a 13 vendégiskola tanulói és tanárai meghallgatták Dr. Csiák Gyula rövid ismeretőjét alapítványunk jelenlegi munkájáról és jövőbeni terveiről.
2014-ben a FeHoVá-n nagy rajzkiállításban segédkezünk, a VKE Diana Vadászhölgy Klub a fő szervező és lebonyolító.
Ennek a pályázatnak ismertetésével zárult a délután első szakasza.
Ezután a 14 iskola csapatai szövegértési versenyen adtak számot tudásukról.
Holczinger Lászlóné tanárnő szervezte a délutánt, köszönjük neki is áldozatos munkáját.
Alapítványunk a Bársony István Emlékpark tájékoztató táblái után ismét nívós, szép ajándékkal kedveskedhetett a községnek és az iskolának. Sárempek László pénzt, időt és fáradságot sem kímélve dolgozott, hálásan köszönöm neki ezúton is a segítségét.

Gyermekrajz pályázat!
2013-11-18

A VKE Diana Vadászhölgy Klub a Bársony István Alapítvány közreműködésével

GYERMEKRAJZPÁLYÁZATOT hirdet!

A rajzpályázat témája: Bársony István alábbi novellái közül egy, tetszőlegesen kiválasztott írás képi ábrázolása:
- Az első lövés
- Az erdő nemes vadjai
- Mese az irigy gólyafiúról
A novellák letölthetők a www.barsonyistvanalapitvany.hu honlapról, a hónap novellája rovatból.

Nevezni az alábbi korcsoportok szerint lehet:
I. Általános iskolai kategóriák: I./1. 1-2. évfolyam
I./2. 3-4. évfolyam
I./3. 5-8. évfolyam
II. Középiskola

Benyújtási határidő: 2014. január 13.

A pályamunkákat postán, illetve személyesen várjuk a
Vadászati Kulturális Egyesület székhelyére.
(1163 Budapest, Cziráki u. 26-32 II/156.)

A beküldött pályamunkák hátoldalán kérjük feltüntetni a készítő nevét, lakhelyét, életkorát és az iskolai évfolyamát.

A pályamunkákat A4 méretben kérjük. Lehetnek grafikák, színes ceruzás rajzok, zsírkréta rajzok, vízfestékkel, temperával készült alkotások. Egy pályázó legfeljebb egy alkotással pályázhat!

A benyújtott pályamunkákat értékeljük, és kategóriánként egy győztes pályamunkát díjazunk oklevéllel és értékes ajándékcsomaggal. A legszínvonalasabb alkotásokból a 2014. február 13. és 16. között megrendezésre kerülő 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi kiállításon (HUNGEXPO Zrt., 1101 Budapest, Albertirsai út 10.), a Vadászati Kulturális Egyesület standján kiállítást rendezünk be.

A kategória győztesek díjainak átadására is ezen a rendezvényen, 2014. február 15-én, szombaton kerül sor. A díjátadás napjára a kategória győzteseknek ingyen belépőjegyet biztosítunk a FeHoVa kiállításra.

Jó munkát kívánunk minden pályázónak!

Bővebb információ: Varju Ildikó (06-30) 983-9150
Polster Gabriella (06-70) 702-5006
Bán Beatrix (06-70) 702-5164

A tél proletárjainak napja legyen november 15-e
2013-10-19

A mai napon drótpostán kerestem meg L. Simon Lászlót az alábbi levéllel.

„Napsugaras puszták végtelenje, erdős hegyormok csodaszép világa; hová tűnt el rólatok az illat, az élet? Hol van az egykori fény? Hol van az egykori zaj?
A tél fagyos tündére suhant át a földön, s eltakart mindent puha, selyemlágy hóköpenyegével. A sűrűn szállongó bokrétás pelyheket karikázva libegteti a szél s úgy rakja le lassan, rétegesen az egész világra.”

Bársony István sorai ezek, aki a Proletárok című novellájában a tél nélkülöző madarairól írt gyönyörű sorokkal hívta fel a figyelmet a szenvedő apróságokra. A természetírás aranytollú mesterének születésnapja, november 15-e legyen minden esztendőben a tél proletárjainak napja; a figyelem ezen a napon forduljon a madáretetők felé, mindenki, aki szereti a madarakat, ezen a napon nézze át az etetőt, s készüljön fel a közelgő télre. Szerezze be a madáreleséget, hogy az első hó ne érje sem őt, sem apró védenceinket váratlanul. Minden iskolában ezen a napon, ebben a formában emlékezzenek a diákok irodalmunk Szinyei Merse Páljára, a Madártani Intézet tiszteletbeli tagjára, a természet nagy barátjára, ihletett tolmácsolójára. Kaphatna minden iskola egy vásárlási utalványt, rajta az emlékező és emlékeztető sorok, s ezzel az utalvánnyal tudná beszerezni a madáreleséget télire.

A Magyar Királyi Madártani Intézet 1924-ben tiszteltbeli tagjává fogadta Bársony Istvánt magas szintű írói tevékenysége és az írásaiban fellelhető szakszerűsége, nagyfokú természetismerete miatt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aktív részvételére is számítanék. Ha minden iskola madáretetőinek a téli vendégeit figyelnék az iskolások, tavasszal összesíthetnék, ki mit látott, hol milyen vendégek érkeztek az etetőre, mindenki csak nyerne.

Székesfehérvár 2013. 10. 19. Csiák Gyula
Bársony-kutató

Még válasz nem érkezett. Kíváncsi vagyok az Ön véleményére is.

Gárdonyi és Bársony barátsága
2013-10-19

A Magyar Országgyűlés Október 17-ét Gárdonyi Géza emléknappá nyilvánította.
E nap előestéjén Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban Gárdonyi emlékestet tartottak, melynek vezérszónoka L.Simon László, a Parlament Kultúrális Bizottságának elnöke volt. Beszédében hosszan idézett abból a nekrológból, amelyet Gárdonyi halálakor a jóbarát és földi - Bársony István - írt.
Másnap a helyi lapban is megjelent erről a tudósítás, majd a hétvégi, ünnepi szám második oldalán a két író és a teljes baráti kör emlékét őrző kingyesi gerendákról jelent meg egy tárca Csiák Gyula tollából.
Ez az írás a Hónap novellája sorozatban teljes egészében olvasható.
Ezzel tiszteleg alapítványunk Gárdonyi Géza emléke előtt 150. születésnapján.

Bársony István Hévízen
2013-10-19

Alapítványunk elnöke meghívást kapott a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaságtól.
Bársony István irodalmi munkássága címmel tartott előadást a főként írókból, költőkből álló hallgatóság előtt szeptember 28-án.
Dr. Csiák Gyula elsősorban azt domborította ki, hogy Bársony nemcsak a témaválasztásával, de magasfokú íráskészségével, egyéni hangvételével is kiérdemelte, - s ez ma sincs másként - hogy a legnagyobbak között emlegessék.
A természetábrázolás a magyar prózában vele kezdődött, s olyan magasságokba jutott az alkotó, mint rajta kívül kevesen.
A hallgatók között volt Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője is. Felvetette egy konferencia létrehozásának ötletét, mely a természetábrázoló magyar próza összegzéséről, elemzéséről szólhatna, s egyúttal felkérte Csiák Gyulát egy cikk írására is a Pannon Tükör számára, mely irodalmunk Szinyei Merse Pálját mutatná be az olvasóknak.

A X. Bársony István prózamondó verseny eredményei.
2013-06-03

Jubileumi versenyünk Balázsovits Lajos színművész úr köszöntőjével kezdődött. A zsűriben helyet foglalt Homonnay Zsombor újságíró és ötletgazda, Fáczányi Ödön a Vadászati Kulturális Egyesület vezetője, valamint Zayzon Csaba a Veszprémi Színház színművésze is. A zsűrielnök és narrátor tisztét Dr. Csiák Gyula a Bársony István Alapítvány ügyvezetője vállalta magára.
Az általános iskolások között kiemelkedően szerepelt a Sipos testvérpár, megosztva ők lettek az elsők. A hét éves kislány, Angéla és kilenc éves bátyja Tamás Tápiószeléről érkeztek csakúgy, mint a II. helyen végzett Rafael Eszter. A III. helyet várpalotai diák, Sziránszki Klaudia szerezte meg. Az Új Ember kiadó különdíját Nagy Nóra a Bársony István Általános Iskola 8 éves tanulója kapta, míg a Bársony István Alapítvány különdíját a Tápiószelei Iskola, a VKE különdíját pedig az Ősi Általános Iskola pedagógusai és diákjai vihették haza. Szoros verseny volt, fantasztikusak voltak ezek a gyerekek.

A középiskolások megmérettetésén már hagyományosan jól szerepelnek a szegedi szakközépiskolások. Ők nyerték a csapatversenyt, második a Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola, harmadik pedig a csongrádi Bársony István Szakközépiskola lett.
Az egyéni versenyben Csizmadia Áron a Roth Gyula Erdészeti SzKI tanulója meggyőző szerepléssel utasította maga mögé társait. Második a szegedi Vass Krisztián, harmadik pedig a csongrádi Gyömrei Alexandra lett. Az Új Ember kiadó különdíja Turuczki Balázsnak jutott, ő is Szegedről érkezett.

Alapítványunk szerény anyagi körülmények között dolgozik, s céljait csak akkor érheti el, ha olyan segítő társakra lel, mint a Vadászati Kulturális Egyesület, mely immár tízedik éve áldoz pénzt, energiát és figyelmet a nagy író életművének népszerűsítésére. Ezúton is köszönöm a segítségüket.
Dr. Csiák Gyula ügyvezető

X. Bársony István prózamondó verseny
2013-04-13

Idén is Várpalotán a várban kerül megrendezésre a Vadászati Kultúra Napja, s ennek részeként a hagyományos vetélkedés.
Időpontja: 2013. június 01. szombat
A nyílt versenyen minden általános- és középiskolás tanuló részt vehet egy szabadon választott novella részlettel, melynek ideje az 5 percet nem haladhatja meg! A témának kapcsolódnia kell a természethez vagy a vadászathoz.
Jelentkezés írásban a VKE központi iroda 1163 Budapest Cziráki u. 26-32 II/156 vagy a vke@vadaszatikultura.hu címen lehet. Feltüntetendő a versenyző neve, életkora, iskolájának neve és elérhetősége, az előadandó mű szerzője és címe.
Az öt tagú zsűri két kategóriában pontoz: Legfontosabb szempont az előadói teljesítmény, de figyelembe vesszük a témaválasztást és az alkalomhoz illó vadászias megjelenést is.
Alapítványunk különdíjat ajánlott fel annak, aki a legszebben mond Bársony novella részletet!
Ha egy iskolából több diák is érdeklődik, kérem a pedígógusokat, hogy tartsanak háziversenyt és a legjobb három előadót nevezzék.
Bársony István és Fekete István a két legkiválóbb írónk a természetírás területén, de ha hasonló színvonalú alkotót találnak, tőlük is szívesen hallgatunk írásokat.

Vers Bársony István emlékére
2013-01-23

Egy Bársony-tisztelő jóbarát: Szenek Zoltán kutatta fel az alábbi verset.
A Kárpáti Vadász-ban jelent meg az író elhunytakor.

Radványi Sándor:
Bársony István emlékére

Tavasba hullt már a Természet,
de hirtelen csak elborult...
Letiporta a zord enyészet.

Tavaszodó erdőn elhal a madárdal,
A nádas felsóhajt, a rét visszafájla.
A legnagyobb vadász oda van, nincs többé!
Erdők! Gyászoljátok őt mindörökké.

Lélek volt szép lélek; tiszta szív és jellem;
műveiben örök és elfeledhetetlen.
Igazi magyar Úr. Elment, nincsen, vége..
Oda a vádászok fénylő példaképe.

Legyen ez a kis vers a sírján virágszál,
sirasd meg őt hozzánk hazatért vándormadár!
Borulj be kék égbolt, sötétülj el erdő,
sirasd meg, sirasd meg szálló vándorfelhő!...

Bársony István Portréfilm elérhető
2012-11-18

Tekintse meg a videót weboldalunkon vagy keresse fel hivatalos YouTube csatornánkat további videókért.
Bársony István születésének 157. évfordulóján
2012-11-16

A Fiumei úti sírkertben a Bársony István Szakközépiskola diákjai és tanárai emlékeztek meg az íróról november 14-én délelőtt. Eljöttek a megemlékezésre a Bársony István fotóklub és a Vadász Könyvklub képviselői is. Vári László igazgató úr köszöntő szavai, a Versengés apámmal novellarészlet és a kürtösök harsonái tették emlékezetessé a délelőttöt. Alapítványunk elnöke munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott elmenni, ő másnap a szülőháznál helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A fénykép felvételeket Makovinyi Zoltán készítette. Köszönjük ezúton is a Bársony István fotóklub vezetőjének.

Sikeres volt a IX. Bársony István Prózamondó Verseny
2012-06-21

Várpalotán a Thury-várban és környékén rendezték idén a Vadászati Kultúra Napját, s ennek gyöngyszeme volt a már hagyományosnak mondható irodalmi megmérettetés.

Az általános iskolások kategóriájában három versenyző ( Izinger Lilla Mónika, Vida Máté Attila és Izinger Bence) Sárkeresztesről érkezett. Két-két versenyző jött Tápiószeléről és Várpalotáról. A helyi Mellár Mátyás lett az első, míg iskolatársa: Pados Albert a különdíjas. A II. díjat Raffael Eszter kapta, de iskolatársa: Kosaras Attila is szépen teljesített. A III. helyet a 8 éves Izinger Bence érdemelte ki.

A középiskolásoknál I. helyezett Kósa Dániel (Szeged)
II. helyezett Költő Roland ( Sellye)
III. helyezett Békési Evelyn (Szeged)
Különdíjat kapott Kószó Tamás, aki saját írását adta elő.

Az iskolák versenyében első helyen végzett az SZSZKSZ Kiss Ferenc tagintézménye Szeged. Második lett a Bársony István Szakközépiskola( Csongrád), míg a harmadik helyen a nagyon aranyos alsósok, a sárkeresztesi Bársony István Általános Iskola tanulói végeztek.

A Bársony Istvám Alapítvány különdíját a Bán Aladár Általános Iskola (Várpalota) felkészítő tanára vehette át.

A Fiumei úti sírkertben jártam
2012-05-23

A szomorúlevélről már korábban írtam, ennek adatai után nyomozok tovább. Tegnap (május 22-én) hírességeink nyughelyén jártam. A Fiumei úti sírkertről tudni kell, hogy oda ma már csak a legnagyobbak kerülhetnek, s ott is megfigyelhető három kategória. Az elsőbe tartozik többek között Bársony Istvánné, született Borsos Vilma. Hamvai a 20-as parcella 1. sor 16-os sírjában vannak, maga a sír jeltelen. Fellelhető oly módon, hogy a második szomszédja Schickedanz Albert építész, harmadik szomszéd pedig Malonyai Dezső etnográfus, író. Bársony Istvánné sírjával a hozzátartozók rendelkeznek, nekik joguk van ide temetkezni.
A második kategóriába tartozó hírességek sírja a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság által védetté nyilváníttatott. Ezek közé tartozik Dr. Bársony János egyetemi tanár, orvos sírja, mely a 39-es parcella 1. sorában a 21.-es számú sír. Szép kövén a dátum: 1860-1926.
Még ebből a kategóriából is kiemelkednek azok a sírok, melyeket különösen szép szoborral jelölt meg a hálás utókor. Ide tartozik Bársony István író ülő vadász bronzszobra.
A helyi munkatársak rendkívül készségesek voltak, segítségüket ezúton is köszönöm.
A sírkertben kapható egy gyönyörű album, útikalauzom, Tóth András, a sírkert munkatársa egy példánnyal megajándékozta alapítványunkat is. Ebben a gyönyörű albumban nemzetünk legnagyobbjainak síremlékei egész oldalon köszönnek vissza ránk.
Legyünk büszkék arra, hogy a 109. oldalt Bársony István foglalja el. (Honlapunkon a síremlékről több képet is talál, ha visszalapoz a 2008. márciusi hírekhez.)

Sárkeresztes Önkormányzat határozata Bársony Emlékház létrehozásáról
2012-05-17

Korábban részletesen írtam egy javaslatról a 254. számú hírben.
Megszületett a határozat április 12-én, az alábbiak szerint.

"Sárkeresztes Községi Önkormányzat Képviselőtestülete megtárgyalta a Bársony István Alapítvány ügyvezetőjének, dr. Csiák Gyulának Bársony István emlékház létrehozására vonatkozó javaslatát a volt orvosi rendelőben és az alábbi döntést hozta:
A képviselőtestület Bársony István emlékhely kialakítását támogatja, erre a legalkalmasabb helyszín a 2012-13-ban lezajló teljes felújítás után a Művelődési Ház lenne, ahol az emlékhely látogatottsága is nagyobb lenne, mint a volt orvosi rendelőben és a képviselőtestületnek nem kellene külön személyzetet biztosítania az üzemeltetéshez.
A képviselőtestület a Művelődési Ház és környékének teljes felújítása után egyeztetést kezdeményez a Bársony István Alapítvány ügyvezetőjével az emlékhely kialakítása ügyében.
Felelős: Krähling János polgármester
Határidő: értelemszerűen."

Új adatok a Bársony családról
2012-04-27

A minap az OSzK.- ban rábukkantam id. Bársony János halotti értesítőjére, melyet minden valószínűség szerint Bársony István fogalmazott.

" Szívünk mély megrendülésével, lelkünk örökös gyászával adunk hírt a mieinknek, rokonainknak és jó barátainknak, hogy ennek a hónapnak 21.-én alkonyatkor, életének nyolcvanhatodik esztendejében meghalt a mi jó édes apánk,
ID. BÁRSONY jÁNOS

Miután megvívta utolsó szenvedéses harcát a múlandó élettel, elment közülünk az öröklétbe, ahol folytatja, amit itt lent mindig cselekedett: hogy szeretetének az áldásával erősítse és védje az övéit.
Budán, a várban, a Tárnok-utcza 22. számú gyászos házban áldozott le utolsó napja; itt szenteli be földi maradványait az Isten szolgája a római katolikus vallás szertartása szerint, január 23-án délelőtt tíz órakor.
Azután elvisszük drága halottunkat Debrecenbe és ott temetjük el az édes anyánk mellé, hogy akik miértünk s egymásnak éltek volt; az enyészetben is egyesülhessenek.
Siratjuk őket, amíg élünk."

Budapest, 1908. januárius 22-én.

Debrecenben a katolikus temetőben talán még ma is megvan a sír!

Az értesítés szerint két fia (István és János) mellett négy lánya gyászolta.
Bársony Aranka (öz. Varságh Gusztávné); fia: Varságh Gusztáv éa lánya: Köszeghy Béláné ( sz. Varságh Lujza)
Bársony Irma (Illésy Gyuláné) és gyermekeik: Illésy Zoltán, Ferenc, István és Gyula
Bársony Lujza (Dr. Kenézy Gyuláné) és lányuk: Lujza
Bársony Sarolta (Kiss Emilné)

Örülnék, ha valaki a felmenőire ismerne a fenti házaspárok közül. A Bársony lányok 1857 és 1866 között születtek.

Az értesítőn szerepel még egy név: Bársony Teréz (Kolbán Dánielné) is. Ő az elhunyt lánytestvére volt.

Keresem a leszármazottakat!
Minden adatot örömmel vennék!
Előre is köszönöm a segítséget. Dr. Csiák Gyula

Átadták Józsefváros Becsületkeresztjét
2012-03-27

Március 18-án ünnepélyes keretek között a Nemzeti Múzeum kupolatermében adták át Józsefváros legrangosabb kitüntetéseit. Jókai Anna író a kerület díszpolgára lett, Bársony István pedig megkapta a Becsüetkeresztet, 84 évvel a halála után!
Kállai Kis Ernő prímás, Kökény Bea kézilabdázó is a kitüntetettek között szerepelt. Az eseményről részletes beszámoló olvasható Józsefváros Önkormányzatának honlapján.

Meghívó a Bársony István Prózamondó Versenyre
2012-03-13

Az idén Várpalotán, június 02-án kerül megrendezésre a Vadászati Kultúra Napja, s a program részeként a már hagyományosnak mondható prózamondó versenyünk. Elsősorban Bársony novelláket és meséket hallunk szívesen, de természetesen más írók munkáiból is válogathattok. A téma választásánál gondoljatok arra, hogy a Vadászati Kultúra Napja lesz; részesítsétek előnyben az ide illő témákat. A megjelenésben is szeretnénk viszontlátni az ünnepélyes, vadászias külsőt, esetleg a novellarészlet tartalmához. mondanivalójához igazodó kiegészítőket. Legyen színes, ünnepélyes ez a nap! Jó néhány olyan írás is van az alapítvány birtokában, ami könyv alakjában még nem jelent meg. Elsősorban a kisiskolások számára írt Bársony-mesékre gondolok. Szívesen segítek.
Várom a jelentkezéseket.
Dr. Csiák Gyula

Javaslat Bársony István emlékház és falumúzeum létrehozására
2012-03-11

Javaslatot tettem a Bársony István Emlékház és Falumúzeum létrehozására. A levelet a Képviselő Testületnek címeztem, várom válaszukat.

Sárkeresztes község nagy szülötte Bársony István. Ha fellapozzuk Pintér Jenő mértékadó Irodalomtörténetét, mely a XX. század első felében íródott, azt látjuk, hogy Fejér megye négy hírességet mondhat saját szülöttének. Vörösmarty Mihály, Gárdonyi Géza, Radó Antal és Bársony István. Közülük Bársony került a legméltatlanabb helyzetbe a szocializmus negyven esztendeje alatt.
A rendszerváltás idején már csak a Fiumei úti sírkert művész parcellájában álló síremlék volt méltó az íróhoz. Elsőként Csongrád városa ébredt, ahol a középiskola 1992-ben felvette nevét, majd követték a jó példát az országban és határainkon túl is számos településen. Sárkeresztes, Budapest, Szabadszállás, Nagymaros, Királyháza, Nagykároly mára már összeforrtak Bársony István nevével. Az utókor pótolja a mulasztásokat, s eddig ebben a szülőfalu remek példát mutatott. Országos fotópályázat kiírása, majd a beérkezett képek felhasználásával, a Fejér Megyei Önkormányzattal karöltve Bársony emléknaptár kiadása, a szülői ház környékének rendbe tétele, emléktábla elhelyezése, mellette emlékpark létrehozása, benne emlékeztető, ismertető, tájékoztató táblák felállítása, az irodalmi odútelep születése, az általános iskola névfelvétele is jelzi, hogy a község jó úton jár, amit folytatni érdemes.
E munkának országos visszhangja van. Sárkeresztes belépett abba a sorba, ahol Kiskőröst, Nagyszalontát, Agárdot és a többi kulturális örökséget hordozó helyet számon tartjuk. Nagy szellem született itt, s erről hírt adott a Keresztény Élettől a Szatmári Magyar Hírlapig számos újság. Több könyvben is találkozhatunk már ilyen ismertetővel. A közelmúltban jelent meg egy gyönyörű kötet Fejet hajtunk címmel.
„Emlékekből él az ember, s múltból él az emlékezet. Kinek nincs múltja, nem lehet jelene, s jövője sem.” írta Eötvös József e kötet első oldalán. Benne a 96. és a 97. oldalon fényképes ismertető olvasható a szülői ház falán látható emléktábláról és a körülötte elterülő emlékparkról. Itt és mindenütt címként a Béke tér szerepel.
Javasoljuk, hogy a község a már megkezdett úton járjon tovább. Őrizze meg az eddigi eredményeket és vigye tovább ezt a gondolatot. Az Alapítványt megkereste a Bársony István Általános Iskola, s pályázatot szeretne benyújtani az öko iskola cím elnyerésére. Kérését támogatjuk, s kérni fogjuk, hogy az irodalmi odútelep karbantartására, az etetőkre figyeljenek, a madárgyűrűzéseken vegyenek részt. Szorgalmazzuk az évenként szokásos koszorúzást, megemlékezést és vetélkedőt. Kérjük a szülőket, hogy adójuk egy százalékával segítsék munkánkat. Ezt kérjük az önkormányzattól is: szeretném, ha az Alapítvány felhívása megjelenne a helyi újságban: Számlaszámunk: 18498136-1-07.
Javasoljuk, hogy a község mérlegelje egy emlékház létrehozását, erre alkalmas lenne a kúria egykori kertjében üresen álló volt orvosi rendelő. Alapítványunk vagyonát nemcsak a szülői házon található emléktábla. a Sárkeresztesen, Királyházán, Nagykárolyban és Kóspallagon található emlékeztető táblák képezik. A családtól és a kortársaktól származó fényképek, dedikált könyvek, 9 darab üveglapra készített fénykép eredeti negatívja, eredeti újságokból összeállított tabló, mely utolsó Sárkeresztesi és Székesfehérvári látogatásának állít emléket, könyveihez kapcsolódó eredeti grafikák, festmény, mely Jókaival együtt ábrázolja, portrék vászonra és fára intarzia technikával elkészítve, Gárdonyi és más korabeli nagyságok Bársonyhoz írt levelei, Bársony válaszai, születési és halotti anyakönyvi kivonat, az eredeti partécédula, az útlevél másolata és még sorolhatnám azt a számos tárgyi emléket, mely alapítványunk birtokában van és kiállítási falra kívánkozik. Kaptunk egy felajánlást is a község egyik nemrég elhunyt vadászának özvegyétől. Egykori férje - Bársony István nagy tisztelője - gyűjtötte a vadászattal kapcsolatos tárgyakat, trófeákat. Az özvegye felajánlotta az Alapítványnak a teljes gyűjteményt, melynek múzeumban a helye.
Itt méltó helyet kaphatnának a Bársony Istvánnal kapcsolatos tárgyi emlékeken túl a községben már összegyűjtött mezőgazdasági relikviák, valamint a falu más hírességei is említésre kerülhetnének. (Csomasz Tóth Kálmán, Babay Kálmán)
Bársony István közkincs, mely híressé teszi szülőfaluját is.
Ma Semjén Zsolt viseli azt a tisztséget – az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke – amit életében Bársony viselt. (Nagypapája személyesen ismerte a népszerű írót.)
L. Simon László az Írószövetség titkáraként számos alkalommal ünnepelt velünk a síremléknél, ma ő a Parlament Kulturális Bizottsága és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. Mellettük „közkatonák” százai dolgoznak azért, hogy visszakerüljön ismét méltó helyére, az iskolai tankönyvekbe a Bársony életmű. Ha a környezetére figyelő, a természet értékeit becsülő, azt jól ismerő fiatalokat akarunk felnevelni, ahhoz nincs jobb segédtankönyv ma sem, mint Bársony István örökbecsű műve: az Erdőn, mezőn.
A Bársony István Alapítvány felajánlja segítségét mindazoknak a társadalmi és civil szervezeteknek, akik a jövőben tenni szeretnének közös céljainkért.

2012. február 25.

Tisztelettel Dr. Csiák Gyula ügyvezető


Postumus kitüntetésben részesül Bársony István
2012-03-11

Józsefvárosban az elmúlt években több alkalommal is megemlékeztünk az íróról. Odútelep létesült az Orczy parkban; keresőjátékot, prózamondó versenyt, rajzpályázatot szerveztünk az önkormányzattal karöltve. Az elmúlt évben a születésnapon emléktábla került egykori lakóházára is.
Ebben a városrészben élt, itt halt meg a Vas utcai Pajor-szanatóriumban, s itt alussza örök álmát a Fiumei úti sírkert művész parcellájában.

Alapítványunk az elmúlt év végén kezdeményezte az író kitüntetését. Most örömmel számolhatok be arról, hogy névadónk megkapja Józsefváros Becsületkeresztjét. A kitüntetés átadására március 18-án vasárnap délután a Nemzeti Múzeum dísztermében kerül sor.
Dr. Csiák Gyula

Nagy szellemek, ha találkoznak
2012-02-02

Aki a természet templomába jár, ugyanazt látja…
Száz betegség jön a Szélből - írta a Sárga császár belgyógyászatában 2500 évvel ezelőtt. A Szél mozgás, és egyben a mozgás előidézője ott, ahol másként nyugalom lenne. Változást és sürgetést hoz létre abban, ami másként sima és lassú lenne, hatására a dolgok gyorsan jelennek meg és tűnnek el. A szél pontosan úgy hat a testre, ahogyan a fa ágait és leveleit mozgatja.
Hippokratész időszámításunk előtt 479-ben született Kósz szigetén. Az ókor leghíresebb gyógyítója, az "orvosok atyja" szerint: " Valamennyi szélnek az a tulajdonsága, hogy felfrissít és nedvességet hoz; mégis különbözik az egyik szél a másiktól, mert eltérő egymástól azoknak a tájaknak és vidékeknek az elhelyezkedése, amelyeken keresztülvágnak; így akadnak közöttük hidegebbek, melegebbek, párateltebbek, szárazabbak; a szervezetre károsabbak, egészségesebbek."
Irodalmunk egyik legnagyobb alakja, a természetírás aranytollú mestere Bársony István (1855-1928), költőien fogalmaz: Születik a szellő: az enyhe, az édes, az illatos. Egy anyától lesz valamennyi... Kelet szellője hűvös, mint a hajnal, amellyel támad... Vidámságot szór szét az ébredő világra, s megtapsoltatja a falevelet, amikor már lombosodik a gally... a déli szellő csupa bágyadtság, csupa szerelem, csupa szaporodás. Vele jár a teremtés szelleme, tőle bokrosodik a lomb, belőle fakad a fajfenntartás lázas ösztöne... Nyugat felől, ha leng a lassú áram, olyan az, mint az altató dal. Enyhít, megnyugtat, kibékít egyszerre... Észak egének a lehelete mostohagyermek, pedig a nyári éjszakáknak legnagyobb enyhülése abban a levegőmozgásban lakozik, amely a mostohagyermek hazája felől árad át a fülledt tájékba.
Nagy szellemek, ha találkoznak…
Kérjük, gondoljon a Bársony István Alapítványra, amikor az 1% sorsáról dönt.
Számlaszámunk: 18498136-1-07

Könyvajánló. Jásdi István: Szerenád a szőlőben
2012-01-09

A címet egy szóval kiegészíteném: Szerenád és szerelem a szőlőben.
Az imádott nem más, mint maga a bor, az élete virágában lévő menyecske, melynek gyermekkorát és serdülő éveit is figyelemmel kísérhetjük.

A kötet szerzője nagyvárosból a domboldalba csöppent közgazdász, aki már az első oldalakon felteszi magának a kérdést: " Vidéken élni? Paraszt vagy te? Egyre inkább úgy érzed, hogy igen. "
Mit remélhet ma ettől a váltástól az ember? Erre ad választ ez a kötet, melynek sorai közül süt a remény sugara. Van még esély visszatalálni a természethez, ha van bennünk kellő alázat és tisztelet. Ha érzékeny lélekkel figyelünk a múltra; megnyugvást, békét hozhat a jelen és reménytelivé válhat a jövendő.
Ha az olvasó egy igényesebb könyvesboltban jár, s csak öt percet áldoz erre a kötetre, azt ajánlom, nézze végig a képeket. A borító hátoldalán egy szerelmes tekintet, majd a belső oldalakon a szerelem tárgya tizenkét tételben. Szebbnél szebb fotók láthatóak a fejezetcímek felett, s mindegyik kép tárgya maga a szőlő, a bor anyja.
A tizenkettes szám a hónapokat idézi, a kötet szerkesztése a naptár elvet követi. Már ez is legkedvesebb írómat, Bársony Istvánt juttatja eszembe, hiszen irodalmunkban ő volt az első, aki a kalendáriumot követve vetette papírra örökbecsű remekét, az Erdőn, mezőn díszalbumát.

A képeken túl a költőien megírt próza is bizonyítja a rokonságot. Jásdi István a kötet főszereplőjévé a természetet, annak is egy különleges megnyilvánulását, a szőlőt és a bort tette. Az ember itt csak mellékszereplő, a civilizáció hátérbe szorul, " a motorzúgást elnyomják a nyári éjszaka zajai... hanyatt fekszel a meleg kövön, bámulod az eget, mint a pusztai pásztor... lehet, hogy nem mindent a profit szabályoz?" - teszi fel a kérdést az egykori közgazdász.
Válasza hiteles, higgyünk neki. Szerenád vár ránk a szőlőben.

2012. 01 09. Dr. Csiák Gyula

Beszámoló a 2012. évről Számlaszámunk változatlan: 18498136-1-07
2012-02-02

Tartalmas év van mögöttünk.
Honlapunk egész évben folyamatosan működött, az eseményekről részletesen beszámoltam, s megpróbáltam időben felhelyezni a beharangozót is, hogy akit érdekel, el tudjon jönni, részt vehessen egy-egy rendezvényen. A jövőben fel szeretném ajánlani a honlapot minden érintett társadalmi szervnek és magánszemélynek, hogy oldalainkon beszámolhasson a területén történő, vagy már megtörtént, Bársony Istvánnal kapcsolatos eseményekről; elmondhassa észrevételeit, gondolatait. Szeretném, ha a honlap a kapcsolattartás fóruma is lenne egyben. Az országban több helyen, sőt a határainkon túl is vannak szervezetek és magánszemélyek, akik nem vagy csak nagyon keveset tudnak egymásról, holott ezer szállal köthetők össze. A honlap a jövőben szeretne kapcsolattartó szerepet is betölteni. Ezúton is kérem az érdeklődő magánszemélyek és szervezetek vezetőinek a jelzését. Küldjék el e-mail címüket, s bekerülnek abba a körbe, akik rendszeresen értesítést kapnak, ha valami készül, vagy történt. Kérném a felhatalmazásukat is arra, hogy nevük és elérhetőségeik szerepelhessenek a honlapon kapcsolatfelvétel céljából. Keveset tudunk egymásról, s ezen változtatni kell.
A honlap működtetési költsége 2011-ben 16350 forint volt.
A január egy szép levelet hozott. Kender Csaba Szentlőrincről írt és elküldte a József királyi herceg Szanatórium Egyesület 1913-as évre kiadott naptárának néhány oldalát fénymásolatban. Én eddig az 1905-ös kiadásról tudtam, hogy Bársony írást tartalmaz, de kiderült, hogy ebben az 1913-as összeállításban a Vadász-bolondságok című írásával szerepel közös kedvencünk. Az új esztendő egyik feladata lesz, hogy előbányásszam az OSZK-ban ezeket a naptárakat és átnézzem. Nagy valószínűséggel több írás is elő fog kerülni. Az irodalombarát ínyenceknek lehet érdekes egy másik dokumentum, ezt Kárpáti Miklós antikváriustól kaptam. A képen Bársony egyik írótársának és kortársának: Szabolcska Mihálynak a múzsája látható egy szüreti mulatság forgatagában. A múlt esztendőben a legtöbb időt a Szabó Ervin Könyvtárban töltöttem: a Magyarság című napilapban kerestem Bársonytól és Bársonyról szóló írásokat. 2012-ben ez a munka folytatódik. Magyarság munkacím alatt körvonalazódik egy új kötet ígérete.
A kutató munka költségvonzata útiköltség és fénymásolási díj: 14120 forint
Tovább folytatódott az együttműködés az Orczy-park és a hozzá tartozó Józsefvárosi Galéria munkatársaival. A tavasszal megrendezett rajzversenyről a honlapon részletesen beszámoltam. Ennek költségvonzata a díjakból adódik. Alapítványunk Bársony István könyveket, az életéről szóló DVD-t és két – természet ritmusát is mutató – faliórát szerzett be, s ezek kerültek átadásra a rajzverseny, a Bársony István prózamondó verseny és a születésnapon tartott megemlékezés alkalmával.
Ezek költsége a három alkalomra összesen 40 000 forint volt.
A Nádasdy kastély adott otthont Nádasdladányban az idén a Vadászati Kultúra Napjának, s benne a 8. alkalommal megrendezett Bársony István prózamondó versenynek. A jól sikerült rendezvényről már írtam e honlapon. Természetesen az idén is az egyik legfontosabb dolgunk e verseny előkészítése és lebonyolítása.
Erre az alkalomra elkészült egy nagy tabló, mely Bársony István Fejér megyében – többek között a szülőfalujában is – tett látogatásáról tájékoztat. Sokan megálltak e tabló előtt, mely jövőben sok helyen szerepel majd. Legközelebb Sárkeresztesen kerül a nézők elé.
A tabló elkészíttetése, a képek kereteztetése 28 300 forintba került.
Szabadszálláson működik a Bársony István Oktató tanösvény, illetve a Bársony István Vadásztársaság is. A város születésnapján: július 01-én kiállítással és filmvetítéssel emlékeztünk meg a természetírás aranytollú mesteréről. Az előkészítő munkák során egyéb megállapodások is születtek. Folyamatosan kapható a Művelődési Házban Bársony könyv; a Szabadszállási Hírmondó egész évben a hónapra jellemző Bársony idézettel jelent meg. Tárgyalások folynak arról is, hogy a jövőben az országban immár a negyedik irodalmi odútelep is elkészülne, s az Oktató tanösvényt színesítené.
A kiállítás előkészítése, falra tétele rengeteg munkával járt, de mindenki önzetlenül végezte feladatát, s a felmerült költségeket Szabadszállás városa állta, amit ezúton is hálásan köszönünk.
Ősszel a születésnap megünneplésére koncentráltunk. Sárkeresztesen és Csongrádon a nevét viselő iskolák készülődtek, Alapítványunk Budapesten egy emléktábla elhelyezésén és a Józsefvárosi Galériában az ünnepség és filmvetítés megvalósításán dolgozott. A budapesti eseményekről már részletes fényképes beszámolót írtam.
A rendezvény költségeit az ajándéktárgyaknál már részben feltüntettem, ehhez egy koszorú 2000 forintos kiadása jött még hozzá. A többi költséget Pap Lajos kőszobrász, Józsefváros önkormányzata és Majoros Alfréd vendéglős biztosította.
További éves kiadásként merül fel még a Posta (2245 forint) és a Bank költsége (300 forint).
Alapítványunk induló „vagyona” 2011. január 01.- én 141 795 forint volt. Bevételünk a banki kamat mellett kizárólag a felajánlott 1%-ból adódott: 77166 forint volt. Kiadásaink összesen 103 315 forintra rúgtak. Jelenleg 117 674 forint felett rendelkezünk. Anyagi helyzetünk jelentős javulása a médiákon múlik elsősorban. Azon kell lennünk, hogy az emberek széles tömege ismerje meg bankszámlánkat, s éljen az 1% felajánlásának lehetőségével. Ehhez az újságokban ennek a számnak meg kell jelennie. Másik lehetőségünk a pályázatokon való részvétel, ehhez viszont helyi ötletek kellenek, amihez társulni tudunk. Köszönjük, ha gondol ránk.
Várjuk az 1% felajánlásait! Számlaszámunk: 18498136-1-07
2012. január 01.-én Dr. Csiák Gyula ügyvezető

Emléktábla avatása Budapesten
2011-11-17

Az író 156. születésnapján emléktábla került a Népszínház utca 18. számú ház falára. Itt élt és alkotott évtizedeken át Bársony István.
A megnyitón az alábbi ismertető hangzott el:

"„Drága szép Magyarországom, hol is ne volnék én rajtad otthon? Hazulról megyek haza" -…” – mondta Bársony István, amikor 1925-ben, hetven évesen kimozdult a Népszínház utca 18-as számú házból, hogy meglátogassa szülőfaluját, Sárkeresztest.
Otthon. Mennyi mindent jelent ez a szó, mennyi melegséget teremt az ember szívében. Bársony itt, ebben a házban élt és alkotott több, mint huszonöt éven keresztül, s most, több mint egy évszázad távolából megpróbálom elképzelni, s felidézni milyen lehetett akkor itt az élet, milyen lehetett egy hétfő, egy szerda; milyen lehetett egy átlagos hétköznap.
Bársony István negyedmagával költözött a II. emelet 26.-os számú lakásba. Felesége, Borsos Vilma vezette a háztartást, nagyobbik fia Elemér, mint végzett gyógyszerész már a nősülésen gondolkodott, Bélus, a kisebbik még a polgári iskola padjait koptatta.

1903 áprilisában az Új Idők szerkesztője látogatta meg a népszerű, országosan ismert alkotót, hogy a Magyar Írók Otthonukban sorozatban bemutassa az olvasóknak, hol él, hogyan él Bársony István. Akkor készült az a fénykép is, amelyet a kezükben tartanak. A kis íróasztal melletti kanapén egy elegáns, jól fésült, öltönyös, csokornyakkendős úr ül. Ő lenne Bársony István? A kis asztal feletti kitömött madár arról árulkodik, hogy a póz és az öltözék nem fedi a teljes valóságot. Ez az elegáns úr valójában puskával a vállán, nehéz bagaria csizmában, vadászkalappal a fején érzi igazán jól magát kint a lápokon és bent az erdők hűvösében.

Vadásztarisznyájában ide, ebbe a pesti bérlakásba hozta haza élményeit, s ha írni kezdett, még a felesége is lábujjhegyen járt, fia a kis Bélus gyerek pedig félénken meghúzódott egy sarokban. Mindenki tudta, hogy ilyenkor nem tanácsos őt háborgatni, mert csak látszólag van itt, gondolatban ki tudja, merre jár. Talán a Börzsönyben, talán a Fülöpszállási réten, de az is lehet, hogy Góga királyánál, a gemenci öreg fák alatt van vendégségben.

Nemcsak Bársony István, mások is ebben a kettősségben éltek. Az írótárs: Bródy Sándor például így írt. „ Hadd leplezzem le egy kicsit Budapestet. A budapestiek voltaképpen mind vidékiek. Budapest nincs is, ha mi, kisvárosiak és falusiak itt hagyjuk. Mi, akik bár itt nevelkedtünk, családot alapítottunk a minisztertől le az utcaseprőig; a primadonnától a kis pesztráig; lelkünk egy más vidékről, ínyünk egy speciális, itt meghonosíthatatlan ételről ábrándozik… Édes szép Budapestem! Nehogy azt higgyed, hogy hálátlan vagyok hozzád! Hiszen tudod, hogy imádlak és a lelkem úgy örül, ha egy új házad felépülni látom, mintha én szedném benne a házibért. A mi gyerekeink valószínűleg már másképp lesznek ezzel, vagy még azok is abból az erőből és emlékből élnek, amelyet mi szeretünk a vidéken, ahol bölcsőnk ringott és ahol olyan töltött káposztát ettünk, hogy az íze még most is a szájunkban van, húsz év után!
A jó barátról, Bársony Istvánról is megemlékezett ebben az írásában. „ Egy szomorú jegenyét láttam én vagy tíz esztendő előtt egy újság szerkesztőségében. Egy szép, magas, széles vállú, csontos embert. Hatalmas, erős legény, csak a színe pesti. Krákogott, a torkát fájtatta. Ez a levegő! - mondta rosszkedvűen. Csakugyan, nem is volt az levegő körülötte, hanem valami vegyi termék, ami arra alkalmatos, hogy a gáz égjen benne. Szidtuk a várost és ábrándoztunk a vidékről. Ő még jobban, mint én. Ő, aki előttem a legelső típusa annak a budapestinek, aki ha száz évig él is, csak „tartózkodik” itten. Bársony István volt, aki akkor még csak elgondolta ama rímtelen verseit, amelyeket azóta megírt a vidékről. Amikor először láttam újságírói robot mellett görnyedni, sejtelmem se volt arról, hogy ő lesz az, aki az én és osztályos társaim érzéseit fogja kifejezni: a szerelmet a szülőföldhöz; az egyszerű emberekről, a jó levegőről, a kevés munkáról és a jó kosztról való ábrándozást. Bársony István az én kedves íróm – a vidék írója. Vagy huszonöt éve él a fővárosban, de azért még mindig hazajár témáért erdőbe, mezőre."

„Drága szép Magyarországom, hol is ne volnék én rajtad otthon?” sóhajtana erre huncutul Bársony István, arra gondolva, hogy azért azok a helyek sem lebecsülendőek, amit egy női szív melege vesz körül. Itt, ebben a házban Vilmácska, a legjobban szeretett asszony biztosította azt a barátságos fészket, ahonnan újra és újra szárnyalni tudott a költő, aki prózában írt verseket. Vilmácska szavait így őrizte meg az irodalom: „ A te pályád a dicsőség, a te utad a szabadság édes uram. Hadd lássalak nőni, fényleni; a világ ne is sejtse, hogy mindaz, amivel téged jutalmaz, egy szegény, egyszerű asszonynak egyszersmind legnagyobb diadala.” Igy éltek, itt éltek szerelemben, boldogságban.

Sokat láttak ezek a lépcsők, ezek a falak. Látták hazajönni a térdig sáros, fáradt, csapzott arcú vadászt, de látták elmenni klakkban-frakkban az elegáns, szálfa termetű urat is, aki egyik alkalommal a közeli Nemzeti Színházba tartott, hogy újra láthassa a jó barát: Herczeg Ferenc színdarabjában Jászai Marit; másik alkalommal a Körút túlsó sarkán álló Orient vendéglőbe tartott, hogy a Pósa-asztalnál találkozhasson Gárdonyival, Feszty Árpáddal, Dankó Pistával vagy éppen Blaha Lujzával. Látták ezek a lépcsők hajnalban hazajönni, hóna alatt hegedűvel, s a lelkében tele magyar nótával.

A sok boldog, szívet melengető nap mellett szomorú szombatok és véres vasárnapok is fűzték ehhez a házhoz. 1910. július 18-án, huszonöt éves korában meghalt kisebbik fia, Béla, majd 1915, július 11-én az imádott Vilmácska, a drága feleség is eltávozott. A magyar történelem vér áztatta, viharos évei következtek. A világháború, a belviszályok, majd Trianon igazságtalansága mélyen megrendítették. Az író magára maradt, de alkotó kedve nem tört meg. Magányát enyhítette a kis unoka, István, a hétköznapok gondjait pedig hűséges házvezetőnője vette le a válláról.

Hetvenedik születésnapján, 1925-ben neves íróbarátok és hűséges vadásztársai tették tiszteletüket e házban, ahonnan már egyre kevesebbet mozdult ki Bársony István. Kis íróasztalánál emlékeit rendezgette. Összeállította még egyik legjobb novellás kötetét Az én világom címmel, s időnként, ha felbukkant a múltból egy-egy emlék, novellát, tárcát kanyarított belőle. Egy alkalommal pillantása a kitömött héjára esett, s a Magyarság napilapnak megírta a Hóhér című munkáját. A történet egy galambokat pusztító, felhő színű ragadozóról szól, amit a háziak kérésére kapott puskavégre a vadász író. A novella így zárul:

"Most, hogy kitömött alakjára ráesik a szemem csendes otthonomban: megint látom a Nyitraszegi Paradicsomot; a remek fenyőfákat; az Isteni tavaszt rengeteg cseresznyevirágával, a bűbájos magyar őszt a hervadni kezdő erdőkkel, amelyekben pirosan ég a kecskerágó bokor.
Hallom a szarvasbikák harsonás ordítását, - mély orgonálását - – és annak a fiatal menyecskének a kacagását, amikor a „hóhér”-t ott látta a lába előtt.
És látom az egész Nagy-magyarországot, amelyet azóta hóhérok téptek széjjel s hóhérkézre adtak tovább, egymásnak.
Úgy rémlik, mintha ott feküdném most is a kék fenyők között, a napsütötte padon, és a fapipámból pipázva, szememre vont kalapom alól nézném a ragyogó őszt, amelynek a fuvalma, illata, sugara, visszahozna mindent, ami elveszett. Visszahozná - legalább álmomban.
- Kurr! – riadozik hirtelen egy kakas.
Felriadok álmodozásomból.
A nyitraszegi hóhér csakugyan itt van előttem. Sárga szemével mozdulatlanul néz rám.
Ő maga múmia.
De a hozzáfűződő emlék addig él, ameddig én.”"

Köszönöm önöknek, hogy eljöttek, ezzel is bizonyítva, hogy Bársony István tévedett: emléke, írásai, s benne hősei tovább élnek, mert élniük kell. Nekünk is fontos, most talán mindennél fontosabb, hogy elmondhassuk:

„,Drága szép Magyarországom, hol is ne volnék én rajtad otthon?”Könyvjelző formájában minden jelenlévő megkapta azt a fotót, mely ebben a házban készült az 58 esztendős íróról.

Az avatón megjelent és megosztotta velünk gondolatait Kemenes Miklós is. A Vadászati kultúra jeles képviselője elsősorban Bársony magyarságára, hazaszeretetére hívta fel a figyelmet.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott. Józsefváros önkormányzata, a lakók, a Vadász Könyv Klub Egyesület, a Józsefvárosi Kultúrális és Sport Nonprofit Kft, a Bársony István Fotóklub és a nevét viselő Alapítvány képviselője helyezte el a megemlékezés jelképét. Az emléktáblát Pap Lajos kőszobrász készítette, önzetlen segítségét ezúton is köszönjük.

Az ünnep a Józsefvárosi Galériában vetítéssel folytatódott, majd szendvics és üdítő mellett kötetlen beszélgetéssel zárult. Alapítványunk szerény ajándékkal kedveskedett a segítőknek; Lakos Gabriellának, a Józsefvárosi Galéria vezetőjének, Homonnay Zsombornak és Majoros Alfréd vendéglősnek.

A fotókat Neszt Géza (Bársony István Fotóklub) készítette. Köszönjük a szép képeket!Ünnep a Bársony István Általános Iskolában Sárkeresztesen
2011-11-12

Koósné Kenessey Éva tanárnő írja:
Bársony István születésnapjának délutánjára " mi is szerveztünk egy kis megemlékezést az iskolában. Orsi kolléganőm kis műsorral készül a második osztályosokkal majd eredményhirdetést tarunk, ugyanis az idén immár hatodik alkalommal írtam ki tájékozódási versenyt Sárkeresztesen Bársony István születésnapja alkalmából, az idén „Falu- fürkész” címmel. Eddig 47 kitöltött feladatlap érkezett vissza, ami azt jelenti, hogy sok család mozdult ki, kutakodott ezen apropóból."

Kedves Éva!
Köszönjük a jó hírt, a megemlékezéshez gratulálunk.


Bársony István születésnapján emléktáblát avatunk
2011-11-08

A Népszínház utca 18. számú ház lakója évtizedeken át élt és alkotott a Józsefvárosban, Budapesten.
November 15-én délután 15 órakor emléktáblát helyezünk el erre a házra. Rövid beszédet mond Dr. Csiák Gyula, a Bársony István Alapítvány ügyvezetője. Ugyanezen a napon, 16 órakor a Józsefvárosi Galériában találkozunk, s vetítésre kerül a Láp és pagony dalnoka című portréfilm. MInden érdeklődőt szeretettel várnak a két eseményre a rendezők: Józsefváros Önkormányzata, a Vadász Könyv Klub Egyesület és a Bársony István Alapítvány.

Könyvismertetés
2011-10-30

Bársony István: Árnyak az éjszakában

A természetimádó vadász - – és melyik nem az - – "„vad nélkül sokszor tér haza, de hangulat nélkül sohasem. Nincs az esztendőnek olyan szaka, a napnak olyan órája, perce; az időjárásnak olyan szeszélye, hogy a nyílt szemű és fogékony lelkű megfigyelő mindig és mindenütt meg ne teljék a természet gyönyörűségeivel”." Az idézet Fejér megye szülöttétől, kora egyik legnépszerűbb írójától, irodalmunk Szinnyei-Merse Páljától származik.

Árnyak az éjszakában címmel a Lazi kiadó jóvoltából új kötet került a könyvesboltokba. A válogatás 32 novellát tartalmaz, szerkesztése pedig azt a kalendárium elvet követi, mely Bársony István "„találmánya"”. Először az 1893 karácsonyára megjelent Erdőn, mezőn című kötetében alkalmazta tudatosan. Ott is, itt is tavasztól tavaszig kísérhetjük végig környezetünk színeit, hangjait, történéseit. Ezt a szerkesztési elvet vette át azután Gárdonyi Géza is, amikor összeállította az Én falum novellafüzérét. Később leggyakrabban Bársony „"irodalmi unokája"”: Fekete István alkalmazta előszeretettel a naptárelvet novellás köteteiben.

Az Árnyak az éjszakában előszavát magától Bársonytól kölcsönözték. „ Azokat az emlékezéseimet foglalom itt össze, amelyek erdei életemet hangulatossá tették… A lelki szimfóniák költője az erdő, s az így elképzelt erdei dallamok visszhangja végigkísér bennünket életünkön.” (Bársony: Az erdő könyve. (Első megjelenés: 1918; utolsó megjelenés: 2005.)
A kötetben tizenegy olyan novella olvasható, mely az elmúlt két évtizedben nem jelent meg nyomtatásban. Az Erdőn, mezőn 14 (e.m. 1893,u.m. 2000), az Erdő könyve 6, a Csend 2 (e.m. 1895, u.m. 2000) a Magyar földön 3 (e.m. 1910; u.m. 1995) és az Elveszett Paradicsom (m.j. 2005) 1 írása került még beválogatásra. A gyűjtők és a leghűségesebb olvasók számára ez egy kicsit csalódást jelenthet, de tudomásul kell vennünk, hogy sajnos Bársony új írással már nem tud megörvendeztetni bennünket. (Azok az írásai, melyek csak a korabeli folyóiratokban jelentek meg, a Vadászhangok, hangulatok, a Magányos órák és a Nyomról nyomra című kötetekben olvashatóak. Aki ilyen meglepetést szeretne karácsonyra, ezt a három kötetet keresse és csomagolja egybe.)

Az árnyak az éjszakában írásai sokoldalúan mutatják be az írót. Utolérhetetlenül szép, mégis reális természetábrázolása, szeretetteljes, megbocsátó emberábrázolása, bajusz alatt mosolygó humora minden írásában kitapintható. Meleg szívvel ajánlom az olvasónak.
Az írót közelgő születésnapja (november 15.) alkalmából egy idézettel köszöntsük.
"„Mielőtt az öreg legény elment volna, megállt a dombtetőn. Visszanézett a páráktól borongós tájra, és meglengette a kalapját, melynek karimája lefelé hajolt, mint az öreg pincék zsúphéjú szemöldöke. Aztán kurjantott egy vidám-öregeset, mint a csókák széles, nagy völgyek felett. Hangját elkapta a szél, nekivágta a hegyoldalnak, és labdázott vele visszhangos dáridózással, amíg csak hozzám nem ért. Akkor nekem adta. Én megsimogattam és eltettem a visszhangot, hogy zengve küldhessem útjára megint, – ha eljön az idő – azoknak, akik egyek velem a napok, a hónapok, erdők, mezők és őszi hajnalok ködös szerelmében."”
Fekete István: Régi emberek (Megjelent a Nimród 1937. november 20-i számában.)


2011. 10. 18 Dr. Csiák Gyula
Kiállítás Szabadszállás városában
2011-07-28

Július 01-én, pénteken a Városháza nagytermében nyílt meg a Bársony István emlékkiállítás. A falakon a Bársony István vadásztársaság trófeái színesítették azokat a tablókat, melynek anyagát döntő részben a Bársony István alapítvány tulajdonát képező dokumentumok, képek és első kiadású kötetek töltötték meg.
A kiállítás létrehozásában oroszlánrészt vállalt az ötletgazda: Szekeres MIhály kultúrház igazgató.
Sajnos a megnyitón balesete miatt nem tudott részt venni alapítványunk vezetője: Dr. Csiák Gyula, így a megnyíitó beszédeket Dr. Báldy Zoltán polgármester és Pásztor Sándor, a helyi vadásztársaság elnökhelyettese tartotta.
A két héten át nyitva tartó kiállítást szépszámú közönség látogatta.

Szabadszállási Városi Napok
2011-06-24

2011. július 01-én délután 15 órakor lesz a Bársony István emlékkiállítás megnyitója a Városházán, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A kiállítás háromnapos program része, mely július 01-én 9 órakor kezdődik és július 03-án fogathajtó versennyel ér véget.
A rendezvénysorozatról további részleteket tudhat meg a www.szabadszallasvaros.hu honlapról.

Kiállítás a Józsefvárosi galériában (Bp. VIII. József körút 70)
2011-06-01

Lezárult az Orczy-park és Alapítványunk közös pályázata, melynek résztvevői a VIII. kerület általános iskoláinak tanulói voltak. A Bársony István rajzpályázat témái, a park madarai több mint 300 alkotáson köszöntek vissza! A zsűri már elvégezte munkáját, s a legjobb rajzok kerülnek kiállításra 2011. június 2- 22 között. A megnyitó június másodikán csütörtökön délután 17 órakor lesz, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A rajzversenyre összesen 307 darab pályamű érkezett.

Időpont: 2011. Június 02. Csütörtök – 17.00 óra

Helyszín: Józsefvárosi Galéria – 1085 Budapest, József krt. 70.

Kiállítók:

ALSÓ OSZTÁLYOSOK:

Fazekas Mihály Általános Iskolából:

Umathum Péter 3.

Szakáll Fanni 3.

Huszár Manka 4 b.

Kiss Anna Boglárka 5.a

Arnóth Anka

Winkler Rebeka 2.

Kalocsa Lora Dorina 3.

Deme Luca 4.b

Berzi Dóra 2.a

Molnár Ferenc Ált Iskolából:

Szatuer Virág 1.c

Kecskés Tamás 1.c

Gönczi Annamária 1.c

Csíky Lilla 1.c

Cai Si Juan 1.b

Gerocs Alex 1.b

Vajda Péter Általános Iskola

Tokár Diána 2.z

Práter Általános Iskola

Kovács Dániel 4.a.FELSŐ OSZTÁLYOSOK:

Fazekas Mihály Ált Iskola

Nyeste Julianna Fazekas

Földvári Tamás

Gerliczky Bence 6.b

Vajda Péter Ált.Iskola

Szalai Viktor 8.z.

Balizs Gyopár 6.z

Horváth Szonja 6.z

Miklósi Tamara 7.t

Berki Klaudia 7.a

Molnár Ferenc Általános Iskola

Kovács Nikolett 8.b

Kovács Réka 7.c

Ambrus Dobai Márton 5.b

Sándor Anita Izabella 6 c.

Pintér Julianna 5/b

Huber Kira 5.b

Práter Iskola:

Németh Henrietta 6.a

Horváth Jennifer 6.a

Német Iskola:

Radics Ágnes 6b.

Báder Ernő 5.b

Kovács Gizella 7.a

Kurucz Dániel 7.a

Radics Anita 8.b

Csonka Mónika 8.b

Radics Richárd 6.b

Herczegh Alexandra 6.b

Gyógypedagógiai Általános Iskola

Horváth Virginia 7.
A VIII. Bársony istván prózamondó verseny végeredménye
2011-05-26

Május 22-én, vasárnap a Vadászati Kultúra Napján Nádasdladányban rekord számú résztvevő és az eddigi legmagasabb színvonal jellemezte a vetélkedőt. ( Akadt olyan iskola is, ahol harmincan jelentkeztek, előselejtező után a három legjobb jött el az országos megmérettetésre. Boldogan értékelt az öt tagú zsűri. (Balázsovics Lajos színművész, Bobory Zoltán költő, Csiák Gyula, az Alapítvány ügyvezetője, Fáczányi Ödön a VKE vezetője, Homonnay Zsombor szerkesztő).
A huszonhat versenyző jobbnál jobb produkciókkal örvendeztette meg a hallgatóságot.
A végeredmény:

Általános iskolás kategória
Helyezés Név Iskola
I. Györke Lilla II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Bársony István Tagiskola
II. Vida Máté II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Bársony István Tagiskola
III. Gróf Beatrix Gróf Nádasdy Ferenc Általános Iskola
VKE különdíj Fister Bálint Gróf Nádasdy Ferenc Általános Iskola
IT különdíj Antal Mária Gróf Nádasdy Ferenc Általános Iskola
Diana különdíj Dvéri Maja Gróf Nádasdy Ferenc Általános Iskola
Vörösmarty Ir. Társ. Különdíj Izinger Lilla Mónika II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Bársony István Tagiskola
Csapatverseny tagok
I. Bársony István Tagiskola Györke Lilla, Sági Barnabás, Vida Máté
II. Gróf Nádasdy Ferenc Általános Iskola Antal Mária, Dvéri Maja, Fister Bálint


Bársony István Országos Ifjúsági Prózamondó Verseny
Középiskolás kategória
Helyezés Név Iskola
I. Békési Evelin Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye
II. Dobri Bence Belvárosi I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézménye, Székesfehérvár
III. Vass Krisztián Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye
III. Jancsár Jennifer VM DASzK Szakképző Iskola - VM Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Sellye
IT különdíj Kósa Dániel Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye
Diana különdíj Kószó Tamás Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye
Vörösmarty Ir. Társ. Különdíj Kiss Bernadett Herman Ottó Szaköpző Iskola
Csapatverseny tagok
I. Kiss Ferenc SZKI Békési Evelin, Vass Krisztián, Kósa Dániel
II. Hunyadi Mátyás Tagintézmény Dér Réka Dorottya, Dobri Bence, Vass János
III. Herman Ottó SZKI Kiss Annamária, Kiss Bernadett, Varga Bianka


Köszönjüka résztveveőknek, a felkészítő tanároknak, szülőknek, és nem utolsó sorban támogatóinknak ezt a szép napot!
A fotókat Polster Gabriella készítette és bocsátotta rendelkezésünkre, neki is köszönjük a segítségét.

Kitüntetés
2011-05-23

A Vadászati Kultúra Napja jubileumhoz érkezett, idén huszadik alkalommal várta egész nap a vadászat, a természet és a kultúra szerelmeseit.
Szép elismerés érte alapítványunkat is. Dr. Csiák Gyula a Magyar Természeti-Vadászati örökségért érdemkereszt kitüntetést vehette át!

Az Orczy park odúinak GPS koordinátái
2011-02-25

Jó játékot kívánunk!
Kedves fiatalok! Az Orczy parkban (Budapest VIII. kerület) található odúk mellett Bársony István egy-egy könyvének címe olvasható. Keressétek meg és a honlapunk címére küldjétek el. Minden pályázó részt vesz majd a júniusi sorsoláson, ahol értékes nyremények várnak rátok.


SZÁMA NEVE Koordináta
1 N 47°28.864' E019°05.205'

2 N 47°28.853' E019°05.313'

3 N 47°28.838' E019°05.406'

4 N 47°28.887' E019°05.223'

6 N 47°28.853' E019°05. 317'

8 N 47°28.878' E019°05.292

9 N 47°28.857' E019°05.302

10 N 47°28.853' E019°05.304'

12 N 47°28.866' E019°06.336'

13 N 47°28.882' E019°05.345'

14 N 47°28.915' E019°05.364'

15 N 47°28.935' E019°05.326'

16 N 47°28.840' E019°05.400'

18 N 47°28.802' E019°05.378'

20 N 47°28.955' E019°05.279'

21 N 47°28.849' E019°05.311'

22 N 47°28.953' E019°05.243'

23 N 47°28.870' E019°05.234'

25 N 47°28.818' E019°05.384'

26 N 47°28.851' E019°05.316'

27 N 47°28.825' E019°05.340'

28 N 47°28.944' E019°05.271'

29 N 47°28.993' E019°05.282'

30 N 47°29.001' E019°05.304'

32 N 47°28.790' E019°05.387'

33 N 47°28.849' E019°05.431'

34 N 47°28.848' E019°05.314'

35 N 47°28.948' E019°05.312'

40 N 47°28.854' E019°05.304'

41 N 47°28.931' E019°05.390'

42 N 47°28.922' E019°05.410'

43 N 47°28.816' E019°05.374'

Tartalék etetők N 47°28.877' E019°05.443'

N 47°28.872' E019°05.434'

N 47°28.866' E019°05.444'

N 47°28.862' E019°05.441'

N 47°28.875' E019°05.262'


Budapesti napok
2011-02-18

Több említésre is érdemes esemény történt januárban és februárban a fővárosban.
Megkaptam a Népszínház utca 18. számú ház lakóközösségének határozatát, melyben hozzájárulnak az emléktábla felállításához. Személyesen jártam a helyszínen. Szintén a Népszínház utca 18-hoz fűződő hír: a bejárat mellett bal oldalon egy antikvárium működik, kirakatában egy nagy plakát hirdeti ma már: Itt élt és alkotott Bársony István, keresse műveit nálunk.

A Szabó Ervin Könyvtárban folytattam kutató munkát, s előkerült több érdekes írása Bársonynak. Többek között a Horog meg puska, mely nemcsak a vadászokat, de a horgászokat is érdekelheti...
Ugyancsak a Magyarság közölte az Otthon című írását, melyben utolsó sárkeresztesi látogatásának állít emléket. Ebből több fontos életrajzi adat is pontosítható. Leírja a házat és környékét, több nevet is említ, akik kisgyermekkorában fontosak voltak a számára, s pontosíthatóvá vált két tény: Három éves és két hónapos korában költöztek el innen Nagykárolyba; a másik tény pedig, hogy a község díszpolgárává 1900-ban választották.
Az író nagyságára, elismertségére jellemző, hogy írásai mindig a vasárnapi számban és mindig az első oldalon jelentek meg, Hetvenedik születésnapján pedig a címoldalon köszöntötték. Ne feledjük: Egy napilapról van szó...

Elkészült a 2010-es esztendő beszámolója
2011-01-02

A Bársony István Alapítvány tevékenysége 2010

Tíz esemény, tíz helyszín.

1., Alapítványunk évek óta működteti honlapját, mely a www.barsonyistvanalapitvany.hu címen érhető el. Ez a legfontosabb kapcsolatunk a világgal, hiszen ezen az úton 2010-ben is eljutottunk minden földrészre Kanadától Ausztráliáig. A hírek, események a statisztika szerint 51 országba jutottak el. Ezen a fórumon nemcsak a tevékenységünkről szóló képes beszámolók népszerűek, de a Bársony írások terjesztésének is ez az egyik legfontosabb útja.
Régóta szerettem volna az olvasók kezébe adni az első magyar állatregényt, a Rab király szabadon-t. Ezt Bársony István 1900-ban fejezte be, s több nyelven is megjelent. Mérföldkő a magyar irodalom történetében. Anyagi lehetőségeink még nem tették lehetővé a kötet újbóli kiadását, ezért átmeneti megoldásként a folytatásos megjelenés mellett döntöttem. A kötet folyamatosan olvasható 2011-ben is a Hónap novellája rovatunkban. Jelenleg a 4. résznél tart a történet.
A honlap szerkesztése társadalmi munkában történik. Ezúton is köszönöm Dr. Csiák Gyuláné ebbéli segítségét.
A tárhely és a domain-név költsége 2010-ben: 18840 ft

2., Alapítványunk Kizárólagos joggal rendelkezik a 2005 és 2007 között készített portréfilm: Bársony István, a láp és a pagony dalnoka felett. A mű 2008-ban elnyerte az Országos Természetfilm fesztivál első díját. 2010 tavaszán a Környezetvédelmi Minisztériumban vetítéssorozat indult, s meghívást kapott filmünk is. Az esemény egyik házigazdája Fáczányi Ödön, a Vadászati Kulturális Egyesület vezetője volt. Szebbnél szebb filmeket láthatott a szakértő közönség: Rendezők, operatőrök, producerek, írók, kutatók mutatták meg egymásnak és az érdeklődőknek dédelgetett munkáikat. Az emberi és szakmai kapcsolatok elmélyítése is cél volt, s a Bársony István Alapítvány sokat profitált ebből a jelenlétből.
A nézők között foglalt helyet Dr. Puly István nyugalmazott ügyvéd, akinek édesapja: Dr. Puly Iván együtt vadászott Bársony Istvánnal. Egyik Keszthely környéki kirándulásukon fényképfelvételek is készültek, s az üveglapokon őrzött negatívok két világháborút s számos viszontagságot átélve megmaradtak. Ezt a nyolc üveglemezt Alapítványunk megkapta ajándékba. Varjú Zoltán fotóművésznek köszönhetően ma már a számítógép őrzi ezeket a feljavított felvételeket. 2011-ben a nagyításra, keretezésre és a kiállításukra kerülhet sor. Ugyancsak Dr. Puly Istvánnak köszönhető egy gógai vadászatról szóló díszes kiállítású füzetecske, mely a „gógai király”: Fónagy József és Bársony István barátságának emlékét is őrzi verses formában.
Dr. Ádámffy Tamással is itt találkoztunk. Ő egy korabeli parté cédulával ajándékozott meg bennünket. Ez a kordokumentum is keretezésre, kiállításra vár 2011-ben.
A vetítéssorozaton alapítványunk három tagja vett részt, a költségvonzata (öt utazás Budapestre és vissza) az éves útiköltség összesítőben található.
Egy foto nagyítása és keretezése: 5100 ft.

3., A VII. Bársony István prózamondó versenyre Budapesten a Bárka színház Cseh Tamás termében került sor. Idén is a Vadászati Kultúra Napjához kapcsolódtunk. A szomszédságban, az Orczy-kertben szólt a vadászkürt, rotyogtak a kondérok, s a szabadtéri nagyszínpadon egymást váltották a színes műsorszámok. Új iskolák is jelentkeztek. A Józsefvárosban működő Gór Nagy Mária Színitanoda szakközépiskolája és a Sárkeresztesi Bársony István Általános Iskola is képviseltette magát. Köszönet illeti a pedagógusokat; közülük is kiemelném Horváthné Üveges Juditot, aki eddig minden helyszínre
(Dunapataj; Balatonmáriafürdő; Székesfehérvár; Várpalota (2); a Városliget és idén az Orczy park) elkísérte tanítványait, akik az idén is jól szerepeltek.
Köszönet és hála Homonnay Zsombornak is, az ötletgazdának. Ő egyben a Vadászkönyv Klub vetetője is. Ez a közösség Bársony István irodalmi örökségének legaktívabb őre. Már az alapítvány megalakulása előtt is könyvek kiadásával, a síremlék rendben tartásával sokat tettek a nemes ügyért, s amikor az alapítvány megszületett, teljes mellszélességgel álltak ki mellette. Minden hónapban (a nyarat kivéve) sor kerül egy összejövetelre a Nimród szerkesztőségében, s minden alkalommal terítékre kerülnek a Bársony aktualitások is. A prózamondó verseny ötlete is itt vetődött fel először.
Alapítványunk a zsűriben egy taggal, a díjátadáson pedig egy különdíjjal képviseltette magát.
Ideális volt a helyszín, reményeink szerint a folytatás 2011-ben is hasonló lesz.
A rendezvény költsége: A különdíj: 5200 ft. 4 fő utaztatása az útiköltség rovatban szerepel.
A Vadászkönyv Klub klubfoglalkozásain (minden hónap első csütörtök) egy klubtagunk vesz részt. Útiköltsége az összesítőben szerepel.

4., Bársony István évtizedeken át élt és alkotott a Józsefvárosban. Szellemiségéhez legméltóbb hely a kerületben az Orczy park lehet, erre Alapítványunk egy fiatal, VIII. kerületben élő tagja hívta fel a figyelmet. A park jelenlegi vezetője Fábián László, egykori öttusa olimpiai és világbajnok. Köszönet és hála azért a fogadtatásért, ahogyan meghallgatta elképzeléseinket. 2010.ben elkészült a parkban egy újabb odútelep Bársony könyvcímekkel az odúk alján. A Madártani Intézet képviselőinek szakértelme, a helyi dolgozók szorgalma és a parkban működő Tudor Alapítvány gyermekeinek hála, ma ott tartunk, hogy 41 cím olvasható a fákon, a fatörzseken a BI monogram díszeleg, s egy GPS térképet is tudunk adni az odúkereső játék résztvevőinek. (Bársony 44 művet írt, de el akarjuk kerülni a „puskázás” lehetőségét. 3 cím az asztalfiókban pihen, csak egy ember tudja, melyek ezek. Így biztosítjuk azt, hogy a résztvevőknek valóban be kell járni a parkot, meg kell találni minden fát. Az odútelep létrehozásában sokat tett Mach József igazgatóhelyettes úr is, köszönjük a fáradozását. Heiszmann Éva és Jesztl József a Tudor alapítvány tagjaival együtt a GPS koordináták meghatározását végezték el, a készülékeket pedig a Magyar Turista főszerkesztője: Csidei Lajos közvetítésével a Garmin_Navigate Kft, Lévai Barnabás biztosította. Köszönjük nekik is önzetlen segítségüket.
Idén novemberben Bársony István születésnapját már az Orczy parkban odúkereső játékkal ünnepeltük. A győztesnek Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere adta át az Orczy park vezetősége által felajánlott kerékpárt.
2011-es terveinkben is központi helyet kap a park. Egy vadrózsa lugast (ez volt Bársony legkedvesebb virága) és alatta egy mívesen faragott padot szeretnénk itt felállítani a józsefvárosiakkal és a Vadászati Kulturális Egyesülettel közösen.
Itteni tevékenységünk költségvonzata 2010-ben:
Táblák és monogram sablonok készíttetése: 18850 ft. +útiköltség

5., Madárdal tanösvény: Agárd – Gárdony - Dinnyés. Bársony István népszerűsítéséhez, irodalmunkban betöltött méltó helyének meghatározásához, hangsúlyozásához szorosan hozzátartozik emberi és szakmai kapcsolatainak hangsúlyozása is. Idén ezt a Velencei tó partján egy 24 odúból álló telep kialakításával, s az odúkon 12 természetíró 24 művének a címével próbáltuk elérni. Gárdonyi, Széchenyi Zsigmond, Fekete István és a többiek között két Bársony mű is szerepel. Fenyvesi László, a Dinnyési fertő természetvédelmi őre volt a segítőtársam ebben a munkában.
Tervezzük 2011-ben a telep további bővítését, az odúk és a táblák számának növelését a helyi iskolával és a civil szervezetekkel közösen.
A táblák készítésének a költsége: 24600 ft volt az odúkat és a szerelést Fenyvesi László rendezte. A kihelyezésre közösen társadalmi munkában vállalkoztunk.

6. Budapesten a Népszínház utca 18-as számú házban élt és alkotott Bársony István. A lakóközösséget egy határozat meghozatalára kértük; engedélyezzék, hogy a házra emléktábla kerüljön. A határozat megszületett, de még nem kaptuk kézhez.
2011-ben remélhetőleg ez is megvalósulhat.

7., Interneten vettük észre, hogy 2005-ben Szabadszálláson Bársony István nevét viselő oktató és bemutató parkot avattak. Felvettük a kapcsolatot a helyiekkel, s alapítványunk két tagja novemberben a helyszínre utazott. A helyi polgármester és a Kultúrház igazgatója fogadta őket. Bemutatták a parkot s a további együttműködés lehetőségeit tárgyalták meg.
Ma már a közösségi házban Bársony könyveket árulnak; a helyi újság minden hónapban egy Bársony István idézetet közöl, s várhatóan 2011 júliusában Szabadszálláson egy filmvetítéssel egybekötött kiállítás is megnyílik Bársony relikviákból.
Az útiköltségben e nap költségei is szerepelnek.

8., Egy budapesti tagtársunk, a Vadászkönyv Klub titkára hívta fel a figyelmet egy könyvre, mely Bársony István egyik novellájának kéziratát is közli. A könyvet a Csurgói református kollégium könyvtára adta ki, a kézirat eredetije is az ő birtokukban van.
Felvettük a kapcsolatot a kiadóval és sikerült a kötet egy példányát megvásárolni.
2011-ben kiállításon szeretnénk majd bemutatni.
A költsége: 13000 ft

9. Királyházán van egy forrás, a Tűzköves. Eredetmesét írt erről Bársony, s 1910-ben egyik tisztelője, berneczei Szokolyi Alajos emléktáblát állított az alábbi szöveggel: „ A pagony dalnokának, a magyar vadászok mesterírójának Bársony István Tűzköves forrása bSzA 1910”
A tábla mellé 2009-ben emlékeztető, tájékoztató táblát állítottunk Puskás László segítségével. Börzsönyi kutatásait idén is folytatta, így jutottunk el a hercegprímási levéltárba, Esztergomba. Nyomára bukkantunk Hajdú István egykori jószágigazgató naplójára benne két Bársony Istvánt is megörökítő fénykép! Varjú Zoltánnak hála, a fotók restaurálása megtörtént, 2011.-ben nagyításra, keretezésre, kiállításra kerülhetnek. A munkát a fotoművész társadalmi munkában végezte el.
Az útiköltség merült fel mint kiadás.

10. Az Országos Széchenyi Könyvtárban és a Magyar Nemzeti Múzeumban is kutattunk az idén. Fáczányi Ödön az MNM képtárában egy eddig ismeretlen Bársony fotóra is rálelt. A kép restaurálása megtörtént, keretezésre, kiállításra vár 2011-ben.
Költsége 2200 ft, + útiktg

A Bársony István Alapítvány 2010 január 01.én 75967 forinttal rendelkezett.
Bevételei: 2009. évi 1%: 112853 Ft; 2010. évi 1%: 140233 ft, banki kamat: 52 ft.
Kiadásai: a szöveges részben említettek mellett:
útiköltség: 76736 ft,
banki ktg: 6879 ft,
postaktg: 5865 ft.
A tíz legaktívabb tag részére munkájukat egy-egy 2011-es falinaptárral köszöntük meg, ennek ára 9990 ft.
Összes kiadás: 187258 ft

Az Alapítvány jelenleg 141795 ft felett rendelkezhet.

A Bársony István Alapítvány szívesen és szorosan együttműködik minden társadalmi szervezettel és magánszeméllyel , akik kapcsolódnak valamilyen formában a híres író munkásságához. Figyelemmel kísérjük a helyi kezdeményezéseket és lehetőségeinkhez mérten segítünk a megvalósításban.
Anyagi lehetőségeink korlátozottak, számítunk mindenki segítségére. Bevételeink döntő részét az 1%-os felajánlások jelentették, kérünk mindenkit, propagálja alapítványunk adószámát.
Bársony István Alapítvány
18498136-1-07

Játékszabály
2010-12-03

Az alábbi lapot szerkesztettük a játékhoz.
Nem fontos pontosan ezt használni, de tájékoztatónak használható.
Ezeket az adatokat kérjük elküldeni a megfejtések mellé.
Mint már korábban írtam, a játék folytatódik 2011. május 15-ig.
A részleteket két hírrel lejjebb mindenki megtalálja.

Játssz velünk, fedezzük fel együtt az Orczy Parkot és Bársony Istvánt!


„"Halk szavú krónikása vagyok a magyar föld lelkének"…”A természetírás aranytollú mestere, Bársony István 44 kötettel gazdagította a magyar szépirodalmat. Józsefvárosban, a Népszínház utca 18. számú házban élt és alkotott.
Ő írta az első magyar állatregényt is, Rab király szabadon címmel.

Egy játékra invitálunk benneteket!

Kötetek címeit olvashatjátok az Orczy Park madárodúinak alján, valamint a filagória (parki fedett pihenő) belső oldalán. Valamennyi egy-egy Bársony-kötet címe. Gyűjtsetek össze minél többet!
A címeket írjátok össze, a megfejtéseket küldjétek el honlapunk címére!
info@barsonyistvanalapitvany.hu
A legtöbb cím feljegyzője a Bársony István Alapítvány különdíját kapja!Kérlek, tüntesd fel a legfontosabb adataidat is:

Nevedet:……………………………………………………..

Életkorodat:……………………………………………………

Lakcímedet:………………………………………………….


Várom a megfejtéseket!

Látogatóban Szabadszálláson
2010-11-21

Pénteken délelőtt meglátogattuk a Bársony István Oktató és Pihenő parkot, mely 2005-ben került kialakításra Szabadszálláson. A helyiek nagyon kedvesen és örömmel fogadták alapítványunk elnökét és feleségét, s bemutatták a néhány éve átadott létesítményt.
A helyi vezetőkkel több témában előzetes megállapodás született a további együttműkodés reményében.
A városban a vadásztársaság is az író nevét viseli, s örömmel veték kezükbe az alapítváy álal eljuttatott könyveket.Reményeink szerint hosszú távú, gyümölcsöző együttműködés kezdete lehet ez a találkozás.

Bársony István születésnapján
2010-11-21

A 155. születésnap előtt a temetőben jártunk, a szobor lábához koszorút helyezve emlékeztünk.
A Józsefvárosban odúkereső versenyt hirdettünk, melynek helyszíne az Orczy-park volt. Itt a következő emlékbeszéd hangzott el.
Bársony István hazatért.

A Fiumei úti Sírkertben nagy embert idéz egy szép bronzszobor. Az ülő vadász Bársony Istvánt, a természetírás első mesterét mintázza. Akik arra járnak, megcsodálják, de csak nagyon kevesen tudják, hogy a Népszínház utca 18. számú ház egykori lakója évtizedeken át élt és alkotott a Józsefvárosban.
Ez évben immár második alkalommal emlékezhetünk a nagyszerű íróra szűkebb lakóhelyén.
Május utolsó szombatján, az Orczy Parkban egész napon át szólt a zene, a Vadászati Kultúra Napját ünnepeltük. A Park mellett a Bárka Színház Cseh Tamás termében pedig immár hetedik alkalommal rendeztük meg a Bársony István prózamondó versenyt. Első alkalommal került sor erre a szép hagyományra a VIII. kerületben. Az ország minden részéből jöttek az általános és középiskolás diákok, hogy a természetírás első mesterének prózában írt „verseit” tolmácsolják. Nagy örömünkre elfogadta a meghívást a kerületben működő művészeti szakközépiskola két diákja is: Gór Nagy Mária tanítványai. Talán nem meglepő, hogy egyikük: Básti Andrea szerezte meg az első helyet a középiskolások között, megérdemelten.
A kisebbek kategóriájában Györke Lilla a Sárkeresztesi Bársony István Általános Iskola 3. osztályos tanulója emelkedett ki a jól felkészült mezőnyből.

A vadászirodalom első nagy alakjára egy címkereső játékkal is emlékeztünk. Az Orczy Park fáin 41 madárodút helyeztek el a park dolgozói, valamint a Magyar Madártani Intézet munkatársai. Alapítványunk minden odú mellé egy-egy Bársony-kötet címét helyezte el, s kezdődhetett a játék.
„Ismerje meg az Orczy Parkot és Bársony Istvánt.”
A legtöbb találat Oláh Kitti hajdúszoboszlói diák nevéhez fűződött.

A játék folytatódik, az odúk és a táblák egész évben kint maradnak, s emlékeztetnek arra, hogy itt, a Józsefvárosban élt és alkotott több évtizeden át „irodalmunk Szinnyei-Merse Pálja”.
Bársony István, a magyar élet és természet egyik legnagyobb ismerője, Fejér megye egy kis falucskájában, Keresztesen 1855. november 15-én született. Atyja gazdasági főtiszt volt, kinek házában és környezetében a fogékony lelkű fiatalember csak a természet szépségeinek dicsőítését hallotta. Korán megismerkedett a magyar erdők, mezők és puszták életével s különösen az erdő és mező élőlényeivel, az állatvilággal barátkozott. Irodalmunkban kívüle senki sincs, aki egész életét annyira a természet szépségeinek szentelte, mint ő. Bársony István a magyar teremtő lélek, az édes anyaföld legnagyobb ismerője. Egész életét kedvenc tájai és állatai között töltötte és senki nem ragaszkodott a hazai föld minden kis rögéhez, minden kis madarához jobban, mint Bársony. Gondolat-és képzeletvilága teljesen a természet körében merült ki s ennek a magyar életnek minden szépségét és gazdagságát megörökítette írásaiban. Vadászati és természeti képeiben úttörő a maga nemében, úgy művészi, mint nemzeti szempontból. Méltán tekinthető Fekete István irodalmi előfutárának.
A természet képeinek és leírásainak közvetlensége mellett másik jellemző tulajdonsága: magyarossága. Bársony István első írásától az utolsóig magyar. Egyetlen írásában sem keres fel idegen földet, minden novellája és regénye magyar földön, magyar emberek körében pereg le.
„Bársony István a természeti leírásaiban és a vadászélmények megörökítésében különleges tehetség és a maga nemében az egész világ irodalmában páratlan jelenség” –írta róla egyik pályatársa.


Ma a 155. születésnapra emlékezünk. Fábián Lászlónak és Mach Józsefnek: a park vezetőinek és dolgozóinak köszönhetően, ismét meghirdethettük a címkereső játékot.
Nagy öröm számomra, hogy ilyen szép számban eljöttetek, eljöttek, s együtt emlékezhetünk.
A mai eredményhirdetéssel sem ér véget a játék, a honlapunkon folytatódik, s tart 2011. május 15-ig. A megfejtések a honlap címére küldhetők: a sorsolásra a Vadászati Kultúra Napján, itt az Orczy parkban kerül majd sor. A fődíj: egy nagy teljesítményű távcső. Szeretnénk jutalmazni azokat a pedagógusokat is, akik osztályukat elhozzák ide, a játékban részt vesznek a gyerekek, s erről egy fotót is küldenek alapítványunk címére. (info@barsonyistvanalapitvany.hu). A legújabb Bársony-kötet egy-egy példányát vehetik majd át ugyanakkor, ugyanitt.
Bársony István hazatért a Józsefvárosba.
Kérem, fogadják szívesen irodalmunk méltatlanul elfeledett korszaknyitó alakját, az első magyar állatregény szerzőjét.

Dr. Csiák Gyula
a Bársony István Alapítvány ügyvezetője

Az odúkerső játék résztvevőinek névsora:
Balogh Gábor
Balogh István
Berki Tamás
Bódi István
Csizmadia Cintia
Csőke Vivien
Dancs Melissza
Gábor Dávid
Gáspár Anasztázia
Kazai Bálint
Kovács Alex
Nagy László
Oláh Krisztofer
Rácz Vivien
Rigó László
Svecz Dániel
Tihanyi Péter
Tóth Dániel
Váradi Barnabás
Verrica Dániel
A legszerencsésebb a házigazdák felajánlásának köszönhetően egy kerékpárt vehetett át Sántha Péterné alpolgármester asszonytól.

Az 1% felhasználásáról 2010
2010-10-29

A Bársony István Alapítvány 112801 Ft támogatáshoz jutott, melyet a Hivatal február hónapban utalt ki számunkra. Az összeg felhasználása megtörtént, irodalmi odútelepeket alakítottunk ki Dinnyésen és Agárdon a Madárdal tanösvény mentén; illetve Budapesten, az Orczy-kertben.
A Madártani Intézet szakembereinek útmutatásai szerint madárodúkat helyeztünk el a két településen kettős céllal.
Az egyik: fészkelő helyet biztosítsunk az énekesmadaraknak, a költést ellenőrizzük, s a fiókák gyűrűzése is megtörténjen.
A másik: minden odú alján, esztétikus táblán egy-egy szerző neve és irodalmi mű címe szerepel. Budapesten kizárólag Bársony művek (szám szerint 41), míg a Velencei tó partján a természetírás mestereinek, illetve a hely szelleméhez kapcsolódó íróknak a munkái kerültek rögzítésre.
Odúkereső játékok szervezésével, madármegfigyeléssel összekötve szeretnénk ily módon a természetírásra, illetve első nagy alkotójára, Bársony Istvánra terelni a figyelmet.

2010-10-29 Dr. Csiák Gyula ü.v. elnök

Ezúton is köszönjük minden segítőnek a figyelmességét!

Vadászírók a Madárdal tanösvényen
2010-06-02

A Velencei-tó déli partján május 29.-én adták át a Madárdal tanösvényt. Alapítványunk a már jól ismert irodalmi címekkel díszített madárodúkkal járult hozzá a berendezéséhez. 12 író 24 művének címe került a válogatásba; olyan szerzők, akik a természetábrázolásban élen járnak. Széchenyi Zsigmond, Fekete István és Bársony István is bekerült ebbe az illusztris társaságba. Szeretnénk a jövőben az ország más tanösvényein is megjelenni olyan odúkkal, melyek nemcsak a kis madárkáknak, hanem halhatatlan íróinknak is "otthont" adnak.

Vadászati Kultúra Napja 2010 május 08-a
2010-05-15

Fél tizenkettőtől a Bárka színházban rendezték meg a VII. Bársony István Ifjúsági Prózamondó Versenyt, amin tizennyolc közép- és általános iskolás gyermek vett részt.
Általános iskolás kategória:
• Csákó Eszter
• Csákó Mihály
• Farkas Albert
• Györke Lilla
• Katona Daniella
Középiskolás kategória:
• Aradi Zsolt
• Balázs János
• Balogh Martin
• Básti Andrea
• Dobri Bence
• Kiss Bernadett
• Kósa Dániel
• Koszó Tamás
• Palkovits József Mátyás
• Sinkovits Alex
• Szabó Mária
• Szabó Tamás
• Varga Evelin Angyalka
Négy óra után került sor a prózamondó verseny és a főzőverseny eredményeinek kihirdetésére. A prózamondó verseny díjait Homonnai Zsombor zsűritag adta át.
A VII. Bársony István Ifjúsági Prózamondó Verseny eredményei:
ÁLTALÁNOS ISKOLA:
1. helyezett: Györke Lilla (Bársony István: Csel a ravasznak [részlet]))
2. helyezettek:
– Csákó Eszter (Bársony István: Az éj titkai [részlet])
– Katona Daniella (Bársony István: Utánzók)
3. helyezettek:
– Csákó Mihály (Bársony István: Vigyázz! [részlet)]
– Farkas Albert (Bársony István: Kettő a daru)
KÖZÉPISKOLA
1. helyezett: Básti Andrea (Bársony István: Nyári éjszaka)
2. helyezett: Kósa Dániel (Fekete István: Vadgalamb)
3. helyezettek:
– Kiss Bernadett (Faragó Zoltán: Szeptember elején)
– Szabó Tamás (Fekete István: Sündisznó)
Különdíjat kapott Koszó Tamás (Lükő Sándor: A csigaréti vadkan), valamint Bársony István Különdíjat kapott a Tápiószelei Általános Iskola.


MIndenkit várunk szombaton!
2010-05-05

Vadászati Kultúra Napja
A Vadászati Kulturális Egyesület idén is megrendezi a Vadászati Kultúra Napját. Egész nap színes programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat, a vadászat, illetőleg a vadászati kultúra iránt érdeklődőket! A rendezvény ingyenes!

VADÁSZATI KULTÚRA NAPJA

2010. május 8. Budapest, Orczy park

Program

10 órakor Megnyitó
11.15 Vadászkürtösök
11.30 VII. Bársony István Ifjúsági Prózamondó Verseny kezdete
12 órakor Bodrogi Gyula és Stohl András beszélgetése
12.30 Íjász-bemutató
13 órakor Énekes szakácsok
13.30 Solymász-bemutató
14 órakor Divat-bemutató
14.30 Vadászkutya-bemutató
15 órakor Állathangok-bemutató
15.30 Kutyakölykök műsora
16 órakor Eredményhirdetés
16.40 Zene-tánc

Bársony István címkereső játékot is hirdetünk. Az Orczy Park fáin madárodúk várják kis lakóikat. Minden odú alján Bársony kötetek címeit olvashatjátok. Aki a legtöbbet megtalálja és összeírja a Magyar Vadászlap standján található tájékoztató hátoladalára, ajándékot kap!

Fontos! Adja mindenki tovább!
2010-02-24

Március 12-én emlékezünk meg Bársony István halálának évfordulójáról. Honlapunk ezen a napon megkezdi az első magyar állatregény, A rab király szabadon közlését. Bársony István a századfordulón írta ezt a korszakos művét, melynek egyenes folytatása a Fekete István által jegyzett kitűnő állatregények sora.
A későbbiek során a már megszokott időpontban, a hónap közepén kerül a Hónap novellája rovatba a következő fejezet.
Tervezzük a könyv alakban történő megjelenést is. Minden kizárólag pénz kérdése. Ha lenne valakinek egy felesleges milliója, már nyomnánk is e szép kötetet, melyről annyit még érdemes elmondani, hogy három alkalommal adták ki olaszul. Magyar kiadásainaK száma ennél is több, de az utolsó hazai változat is már közel kilencven esztendeje hagyta el a nyomdát...

1 %
2010-02-20

Kérünk mindenkit, aki teheti, segítse munkánkat azzal, hogy adója 1%-át a Bársony István Alapítvány részére utaltatja át.
Számlaszámunk: 18498136-1-07
Az elmúlt évben a Börzsönyre koncentráltunk. Száz évvel ezelőtt írta Bársony A tűzköves forrás eredetmeséjét, s ennek apropóján hirdettük meg a rajzpályázatot, majd készítettük el, és állítottuk fel Királyházán azt az emlékeztető táblát, mely közvetlenül a túristaút mellé került.
Az idén Budapest, azon belül is a Józsefváros a fő célterület.
Szeretnénk az Orczy parkban egy odútelepet létrehozni, az odúk alján egy-egy Bársony mű címe szerepelne.
A másik álmunk pedig a Népszínház utca 18. számú házra emléktábla elhelyezése november 15-én. Itt élt és alkotott a mester évtizedeken át.
E terveink megvalósításához várjuk az anyagi segítséget.

Vetítés Budapesten
2010-02-20

Bársony István a láp és a pagony dalnoka című portréfilmünk vetítésére kerül sor Budapesten a Környezetvédelmi MInisztérium Zöld szalonjában (Fő utca 44) március 18-án délután 16 óra 45 perckor. Szívesen látunk minden érdeklődőt. A vetítés ingyenes.

A fotopályázat értékelése
2009-12-13

A második évben sajnos kisebb számú - összesen 57 - kép érkezett: Ezúton is köszönöm a Magyar Turista szerkesztőségének segítségét, melynek első belső oldalán minden hónapban megjelent egy szép idézet.
A zsűri az első díjat Terék Mihályné hó alól kibújó hóvirágának ítélte.
Dícséretet kapott Kristó Ágnes; Merháné Vörös Móni és Ruzicska Sándor egy-egy felvétele.
Gratulálunk!

Gárdonyi és Bársony a két jóbarát
2009-11-19

Az idei születésnapra Székesfehérváron, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban mérsékelt érdeklődés mellett emlékeztünk. Vendégünk volt Keller Péter (Gárdonyi dédunokája) aki szép és alapos előadást tartott az ezerarcú dédpapáról. Matus György színművész olvasott fel Gárdonyi és Bársony írásokat, s egy kis bor és pogácsa mellett beszélgetett el az a huszonöt ember, aki ezt az estét az irodalomnak szentelte.

Gratulálunk!
2009-11-04

Honlapunk gyönyörű fotóit Mészáros András készítette. Neki köszönhetjük a Magányos órák kötetének címoldalát is.
András világra szóló elismerésben részesült! A BBC Wildlife Magazin és a londoni Természettudományi Múzeum nagydíját nyerte el az " Állatok viselkedése" kategóriában, s az Év természetfotósa büszke cím birtokosa lett.
Nyertes felvételén egy hangya mohón szürcsöl egy friss esőcseppet.
András! Együtt örülünk veled és szívből gratulálunk!

Meghívó Bársony István születésének 154. évfordulóján
2009-11-04


Barátaival, családjával együtt tisztelettel meghívjuk
a Bársony István Alapítvánnyal és a Vörösmarty Társasággal
közös rendezvényeinkre!


2009. november 16-án, hétfőn 15.30 órakor
rendhagyó irodalomóra
Az ezerarcú Gárdonyi és barátja, Bársony István
Keller Péter húszperces előadását a Bársony István, a láp és a pagony dalnoka
című, fesztiváldíjas portréfilm vetítése követi.
*
18.00 órakor
Íróbarátok
Az esten Fejér megye két írószülöttje,
Bársony István és Gárdonyi Géza barátságát és a kor hangulatát idézzük föl.
Vendégeink:
Keller Péter (Gárdonyi Géza dédunokája),
Csiák Gyula (a Bársony István Alapítvány ügyvezető elnöke) és
Bakonyi István irodalomtörténész (a Vörösmarty Társaság elnöke).
Közreműködik: Matus György színművész és hangszalagról Dankó Pista.
Az estet könyvbemutató, könyvvásár, dedikálás és pogácsás borkóstoló zárja.

HELYSZÍN:
Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár – Székesfehérvár, Sóstó lakótelep 1.
A belépés mindkét rendezvényre ingyenes.

Helyére került az emlékeztető tábla a Tűzköves forrásnál a Börzsönyben.
2009-07-22

Július 15-én és 16-án az Alapítvány munkatársai: Puskás László, Csiák Gyula, Végh László és a helyi hivatásos vadász, Bényei Tamás felállították azt a tájékoztató táblát, melyről már korábban is szóltam a rajzpályázat kapcsán. A nyolc legjobb nevét már olvashatta mindenki, most a tábla is elkészült, s a túristaút mellé került. Az iskolaszünet miatt nem is próbálkoztunk a diákok mozgosításával. A Vadászkönyv Klub néhány tagja jelenlétében tartottunk rövid ünnepséget, s átadtuk az erdőjáróknak a szép emléket.

Lezajlott a VI. Bársony István prózamondó verseny.
2009-07-27

A Vajdahunyad várában Budapesten június 13-án a Vadászati Kultúra Napján 13 induló vett részt a megmérettetésen.
Az általános iskolások kategóriájában Aranyi Fruzsina és Hammerl János Balázs produkciójának tapsolhattunk.
A középiskolások kategóriájában KIss Bernadett végzett az első helyen, második Mata Márk, a harmadik Dobri Bence lett.

Legendák és gerendák
2009-07-27

Volt egyszer egy csapat. Tagjai gyakran találkoztak Feszty Árpád budapesti műtermében. Jókai Mór veje ide várta esténként Bródyt, Gárdonyit, Dankó Pistát, Lányi Gézát, Bársony Istvánt, Rákosi Viktort és mindazokat, akik eszmei közösséget vállaltak ezekkel a művészekkel.
Feszty Árpádnak a Vág mellett is volt egy műterme. Kingyesre gyakran meghívta barátait is, s nótázva, adomázva töltötték itt idejüket.
Feszty Árpád ma élő leszármazottai - élükön Feszty Zsolt - elhatározták, hogy meghívják a régi barátok vérszerinti és lelki rokonait egy találkozóra. Az apropót az adta, hogy restaurálás és kiállítás előtt állnak a kingyesi ház gerendái, rajtuk az egykori vendégek versei, megható, esetleg tréfás köszöntői. Szinte mindenki elfogadta a meghívást, s kezet szoríthattak a ma élő leszármazottak és a nagy elődök emlékét és munkásságát kutatók is egymással.
Bársony István 1895 május 13-án járt itt, s gyöngybetűivel rótta a gerendára: " Amíg élek, ide visszavágyom."
Így éreztünk mi is, - akik ott lehettünk,- valamennyien.

Egy reményeim szerint folyamatosan bővülő lista annak, aki szívesen olvasna Bársony-írásokat.
Jelenleg is kapható a könyvesboltokban:

Bársony István: Erdőn, mezőn Vadásztörténetek
Móra Ferenc Könyvkiadó Bp. 1962

B. I.: Róka a körben
Móra Ferenc Könyvkiadó Bp. 1979

B.I.: Lármás vizek
Móra Ferenc Könyvkiadó 1986

B.I.: Magyar földön
Cégér Bp. 1995

B.I.: Szól a puska
Terraprint Bp. 1995

B.I.: Csend
Dénes Natur Műhely 2000

B.I.: Vadásztáska
Szukits Könyvkiadó 2001

B.I.: A vadászat
Zalaerdő Rt 2002

B.I.: Az elveszett Paradicsom
DCG Bt 2005

B.I.: Erdőn, mezőn
Tóth Kiadó 2005?

B.I.: Vadászhangok, hangulatok I.
DCG Bt 2005

B. I. Az erdő könyve
Dénes Natur Műhely 2005

B. I.: Fekete vér
Lazi könyvkiadó 2006

B.I.: Magányos órák Vadászhangok, hangulatok II
DCG Bt 2007


Róla szól:
A pagony dalnoka (szerkesztette: Csiák Gyula)
DCG Bt 2007

A láp és a pagony dalnoka (DVD) 2007

Antológiák, melyben Bársony írás is található:

18negyvennyolc A magyar szabadságharc története képekben
Révai Rt 1989 ( Reprint kiadás 2004 Pytheas)
Jókai Mór, Bródy Sándor, Rákosi Viktor, Bársony István és még sokan mások

A néma völgyben (Bársony István nyolc írását is tartalmazza)
Delfin könyvek Móra Bp. 1966, 1979

Vadászlesen B.I. kilenc írását is tartalmazza
Gondolat kiadó 1966

Nagyvadak hazájában B.I. tizenegy írását is tartalmazza
Natura Bp. 1973

Kisdobosok évkönyve 1979 B.I.: A színészkedő fogolyapa
Móra Bp. 1978

Részeg kutya B.I.: Álmatlanul
Bródy S.: Egy tragédia; A sas
Gárdonyi G: Az állat az emberben
Kozmosz könyvek Bp. 1979

Kutyahűség B.I.: Két híres kutyajellem
G.G.: András meg a kutyája; Az órás meg a kutyája
Móra F. Ifjúsági Kiadó Bp. 1981

Medvék, őzek, farkasok B.I. hét írását is tartalmazza
Mezőgazdasági Kiadó Bp. 1984

Nézz körül! Környezetismereti olvasókönyv 3.-4. osztályosok számára
B.I.: Róka körben (részlet)
Jókai M.: Fekete gyémántok; Az aranyember (részletek)
Tankönyvkiadó Bp. 1985

Régi magyar lányok B.I.: Nyári alkonyat
Móra Bp. 1989

Édesapámnak szeretettel B.I.: Vad fiúk
Móra F. Ifjúsági Kiadó Bp. 1989

Ezer esztendő Millenniumi olvasókönyv
Szemelvények Jókai, Gárdonyi, Bársony, Rákosi V. és Pósa munkáiból is.
Dinasztia kiadó Bp. 2000

Kerek egy esztendő olvasókönyv 2. osztályosok számára
Szemelvények Gárdonyi és Bársony munkáiból is.
Mozaik kiadó Szeged 2002

Harcsa a hegyen
B.I.: Éjjel a tó partján; Pákász-idill
R.V.: Az én zátonyom; Értekezés a halszálkáról
G.G.: Tengeren járók csillaga
Új-Palatinus Könyvesház Kft 2003

Tájak dicsérete Vallomások a természetről
Környezetvédelmi irodalmi olvasókönyv
B.I.:Előszó; A „Hatalmasok”
J.M.: Névtelen vár; A vaskapu; A remete hagyománya
G.G.: Éjjel a Tiszán
KVM 2003

Magyarország tündérország
Pósa Lajos tanulmánykötet Szerk.: Kun Miklós Jenő
benne: B.I.: A fehér egérkék
Kairosz kiadó Bp. 2005

A szarvasok háreme
B.I.: Vadászkép ezer év előtt; Erdei hajtás; Farkasles
G.G.: A fecske
R.V.: A medvevadász
Lazi könyvkiadó Szeged 2007

Az ismeretlen lány Szerelmes történetek
B.I.: A rejtelmes levél
G.G.: Mi a szerelem?
Lazi könyvkiadó Szeged 2008


A rajzpályázat eredményhirdetése
2009-04-14

Március 01-e volt a határidő. Az elmúlt negyven napban számos szakmabeli és jónéhány "amatőr" látta a benyújtott harminc pályamunkát. A rajztanárok, festőművészek és más szavazók véleménye rendkívül szerteágazó volt. Végeredményben az a nézet alakult ki, hogy az emlékeztető tábla első felére hat rajz, a hátoldalára pedig - ahol Bársony István korabeli tisztelőjére, bernecei Szokoly Alajosra is emlékezünk - további két alkotás kerül.
A legsikeresebb rajzolók ABC sorrendben az alábbiak:
Bodor Henrietta 7 éves
Édelmajer Zita 10 éves
Gulyás Judit 8 éves
Katona Daniella 7 éves
Kelbert Dorottya 12 éves
Kelbert Fruzsina 15 éves
Maráczi Nóra 14 éves
Mészáros Judit 10 éves
Gratulálunk a győzteseknek! MIndenki megkapja majd az oklevelét, mely a tábla kicsinyített másolatát is ábrázolja.
A tábla felállításáról értesítést, meghívót küldünk minden résztvevőnek, ezzel is megköszönve munkájukat.
A legaktívabbak a Tápiószelei Általános Iskola diákjai voltak.
Iskolájuk könyvtára részére Dr. Földi Imre, a Vadászkönyv Klub tagja két Bársony kötetet ajánlott fel. Az 1894-ben megjelent Magányos órák, és az 1908-as Tarka mesék egy-egy kötetét - benne a Tűzköves forrás meséjével - postán küldjük el.

Nyolcvanegy éve hunyt el névadónk.
2009-03-12

Március 12-én este háromnegyed hatkor távozott az égi mezőkre az erdő, éa a láp aranytollú dalnoka. Tegnap este kuratóriumi ülést tartottunk, ahol áttekintettük anyagi helyzetünket, valamint azt a harminc rajzot is, amit a pályázatra kaptunk. A legszorgalmasabbak a Tápiószelei alsó tagozatosok voltak, de kaptunk szép munkákat Csongrádról, Moháról, Mesteriből és Bársony István szülőfalujából, Sárkeresztesről is. Az értékelés tovább folytatódik, művészek és műkedvelők mondják el véleményüket, s néhány hét múlva eldől, mely alkotások kapták a legtöbb szavazatot.

Itt és most egy - a Természet újságban megjelent írásból ollózott idézettel emlékezünk, mely halálának 5. évfordulóján jelent meg 1933-ban, Hajdú István tollából.
" A múltak emlékeiből nekem egy soha ki nem alvó fényesség, a mostani ködös magyar homályban világító szövétnek; Bársony.
Végtelenül fájdalmas érzést kelt bennem az, midőn magam vagy mások előtt felújítom az Ő férfias alakját, a vele átélt időket... Ő a magyar föld, erdők-mezők, szikes legelők és lápok, állat és madár, a nappali verőfény és holdsugár, a levegő és csillagvilág hivatott költője, aki nem halhat meg, amíg csak meg nem szűnik zengeni az édes, drága, csengő magyar szó!...

A börzsönyi emlékkönyvbe 1922 október 01-én az alábbi feljegyzés került.
"... eltöltöttünk egy feledhetetlen estét, inkább éjszakát Bársony Pista bátyámmal a királyréti István-kunyhó előtt, a bükkóriások alatt, fahasábokkal megrakott valóságos máglyatűz mellett, mialatt köröskörül orgonáltak nekünk mindenfelől a bőgő bikák...
A nagy öreg elemében volt... mesélt, regélt, mint a kihalt hegedősök, nem sokat a vadászatról, inkább az irodalmi élményeiről. Jókairól, Gyulairól, Mikszáthról, Gárdonyiról, Herczegről, Pósáról, a Pósa-asztalról, a Fesztyék szalonjáról, a magyar irodalom és művészet jeleseiről, az Ő hegedűjátékának sikereiről, amelyekre talán büszkébb volt, mint az irodalmiakra. Élvezet volt hallgatni bájos, érdekes, ritka közlékenységét ennek a máshol és mások előtt ugyancsak nehezen megnyilatkozó fényes elmének. "

Fontos!!!!!!
2009-02-05

Alapítványunk harmadik éves, elfogadhatja az 1%-os hozzájárulásokat. Az idén ezt az összeget a Börzsönyben felállítandó emlékeztető táblára fordítjuk. Kérem, hogy az adó 1 %-ával , aki teheti segítsen az alábbi adószám megjelölésével :
18498136-1-07
Az eredményről egy év múlva beszámolok.
KÖSZÖNÖM!

Rajzpályázat
2009-01-20

Kedves túrázó felnőttek és gyermekek!Élt egyszer egy vadász, egy természetimádó mesemondó, akit tisztelt és szeretett az egész ország. A Tűzköves című írása annyira meghatotta kortársait, hogy emléktáblát állítottak közel száz évvel ezelőtt.Kanyargós, hangulatos út vezet Királyházára, a Börzsönyben. Gyalogosan, az aszfaltos útról balra letérve, a P jelzést követve haladunk a Rózsás patak völgyében néhány száz métert a forrásig. Ott található a tábla, ezzel a szöveggel: „ A pagony dalnokának, a magyar vadászok mesterírójának, Bársony István Tűzköves forrása. bSzA 1910”Akik erre járnak, már csak nagyon kevesen tudják, ki volt ez az ember, miről szól ez a mese.

Ezen szeretnénk közösen segíteni. A természetszerető túrázók, a vadászok, az erdészek, valamint a Bársony István Alapítvány tagjai 2009-ben egy ismertető táblát szándékoznak felállítani a forrás melletti pihenőnél. Erre a táblára a mese rövid leírása is felkerül, de szükség lenne egy szép rajzra is, mely Hóvirágot, a szép tündérlányt ábrázolja.

Honlapunkon, a www.barsonyistvanalapitvany.hu nyitó oldalán található a Hónap novellája kis ablaka. Erre kattintva, s a 2006-os esztendő június hónapját kinyitva elolvasható a mese teljes egészében.Az ismertető szerkesztését az Alapítvány vezetője, Dr. Csiák Gyula vállalta fel, ő várja a rajzokat 2009. március 01-ig az alapítvány elérhetőségein, mely a honlapon olvasható. A legjobban sikerült alkotás szerepel majd a táblán a mese szövegébe illesztve.

Felnőttek és gyermekek alkotásait is szívesen fogadjuk.


Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket!
2008-12-24

Két idézettel kívános szeretetteljes ünnepeket minden olvasónak.

"Üdvözlégy szent Karácsony; születésnapja Isten fiának, aki lejött közénk, hogy megtanítson bennünket arra, milyen legyen az ember!"
"Az öröm ma ne legyen zárkózott, ne legyen önző, hanem közös és mindenekkel osztozkodó, hogy igazi és teljes lehessen"

A Magyar Világ olvasóit köszöntötte e szavakkal 1906-ban Bársony István

Az új képek tárlata
2008-12-14

Honlapunk pályázatot hirdet.

A hónap novellája sorozatban (lásd a nyitó oldalt) júniustól folyamatosan jelentetjük meg a legbársonyosabb gondolatokat. Bízunk benne, hogy ezek a szép leírások ihletet, segítséget adnak remek fotók készítéséhez. Arra kérjük a művészeket; válasszanak ki egy-két szép mondatot, - ez legyen a kép címe – s az alkotást küldjék el honlapunkra drótpostán.
Minden mű felkerül a www.barsonyistvanalapitvany.hu tárlatára, s a fotóművészekből álló szakértő zsűri értékel. A legjobb képeket és a tizenkét hónap leírását egy év elteltével kötetbe rendezve szeretnénk kiadni.
A benyújtott képek száma nincs korlátozva, s arra kérjük a pályázókat, hogy a már korábban felkerült írásokat is olvassák el, s júniustól mazsolázzanak a hónapok leírásaiból.
Nevezési díjat nem kérünk, viszont az alapítvány fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött képeket kiadványaiban szabadon szerepeltesse.
Áprilistól folyamatosan értékeljük a beérkezett pályamunkákat, s az arra érdemeseket nemcsak dicsérő szóval, de ajándékkönyvekkel is jutalmazzuk.


Fotópályázat indult egy évvel ezelőtt, a zsűri értékelt.
2008-12-08

A zsűri elégedetten szemlélte a száz képet, mely eddig beérkezett. Mindenki megtalálhatja a saját képei között azt, amelyik a legjobban tetszett a bírálóknak.
A legjobb öt fotó:
Merháné Vörös Mónika: " Mintha a föld színe fölött áttetsző fehér fátyolszálak lebegnének"
Nagy Róbert: "kristállyá változott csodaszép világ ez.."
Fülöp Edit: " egy tiszta lélek jéggé fagyott imádsága,
Ákos Endre: Fogságban;
Ruzicska Sándor: Tiszai tavirózsa címmel jelzett képe lett.

A jutalomkönyveket postázzuk.

Továbbra is várjuk a szebbnél szebb felvételeket a felhívás szerint.


Fotóművészek figyelmébe!

Honlapunk pályázatot hirdet.

A hónap novellája sorozatban (lásd a nyitó oldalt) júniustól folyamatosan jelentetjük meg a legbársonyosabb gondolatokat. Bízunk benne, hogy ezek a szép leírások ihletet, segítséget adnak remek fotók készítéséhez. Arra kérjük a művészeket; válasszanak ki egy-két szép mondatot, - ez legyen a kép címe – s az alkotást küldjék el honlapunkra drótpostán.
Minden mű felkerül a www.barsonyistvanalapitvany.hu tárlatára, s a fotóművészekből álló szakértő zsűri értékel. A legjobb képeket és a tizenkét hónap leírását egy év elteltével kötetbe rendezve szeretnénk kiadni.
A benyújtott képek száma nincs korlátozva, s arra kérjük a pályázókat, hogy a már korábban felkerült írásokat is olvassák el, s júniustól mazsolázzanak a hónapok leírásaiból.
Nevezési díjat nem kérünk, viszont az alapítvány fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött képeket kiadványaiban szabadon szerepeltesse.
Áprilistól folyamatosan értékeljük a beérkezett pályamunkákat, s az arra érdemeseket nemcsak dicsérő szóval, de ajándékkönyvekkel is jutalmazzuk.

Várjuk a képeket, s a hozzá kiválasztott idézeteket.

Ünnep a Szent István Művelődési Házban
2008-11-17

Az író 153.-ik születésnapján A láp és a pagony dalnoka című film vetítésével és egy természetfestő Matyikó Tibor - kiállításának megnyitójával emlékeztünk. A vártnál többen jöttek el. Itt volt Budapestről Dr. Nagy Domokos Imre, a Fekete István életmű jó ismerője; a Vadászati Kultúrális Egyesületet pedig Fáczányi Ödön képviselte Budapestről. Eljött Balatonfőkajárról Matyikó Tibor édesanyja, Eszti néni is. Sikeresnek bizonyult az egy estére szóló 50%-os árengedmény is. Számos könyv és DVD talált új gazdára.

I. díjas film lett A láp és a pagony dalnoka
2008-09-11

A természetfilmek fesztiválján Pusztaszeren ezév augusztus 17-én hirdettek eredményt.
A Vadászkultúra kategóriában az első díjat - a Kultúrális és OKtatási Minisztérium serlegét - Bársony Istvánról készített portréfilmünk kapta.
(Rendező: Körtvélyes Tivadar)

Az Alapítvány az idén Székesfehérváron ünnepel
2008-10-30

Bársony István születésének 153. évfordulóján filmvetítéssel és kiállítással emlékezünk az alábbiak szerint.

A Szent István Művelődési Ház
és a
Bársony István Alapítvány
tisztelettel meghívja
Önt, barátait, ismerőseit
Matyikó Tibor
természetfestő
kiállítására.

A tárlatot megnyitja
Dr. Csiák Gyula
a Bársony István Alapítvány
elnöke
2008 november 14-én 17 órakor
A tárlat megtekinthető 2008. november 30- ig
a Szent István Művelődési Ház István termében
Széklesfehérvár, Liszt F. utca 1

A megnyitó alkalmából levetítjük a Láp és a pagony dalnoka
című portréfilmet (40’). Az író könyvei és a róla szóló tanulmány a megnyitó napján
fél áron megvásárolhatók.

Ma már számos tisztelője van az írónak szerte az országban, őket kérem, hogy saját környezetükben emékezzenek meg az évfordulóról.

V. Bársony István Prózamondó verseny Várpalota
2008-06-02

A Vadászati Kultúra Napján találkoztunk ismét, hogy meghallgassunk 25 vállalkozó általános- és középiskolást, akik idén már nemcsak első nagy természetírónk munkáiból válogathattak.
Az általános iskolások Tápiószeléről érkeztek, s a három remekül felkészített kisdiák mosolyt és könnyeket csalt a zsűri tagjainak arcára. Turák-Szűcs Lili, Kamocsai Ramóna, Farkas Albert és felkészítő tanáraik nagy élményt szereztek mindenkinek.
A középiskolások többsége is színvonas előadással jelentkezett. Szoros versenyben Dobri Klaudia végzett az élen Balek Alexandra, Katona Csaba, Varga Zsolt, Tóth Melinda és Szabó Tamás előtt.

Együtt kerekeztünk!
2008-06-02

Bicskén ragyogó idő fogadta a drótszamár barátait. 161 résztvevő vágott neki a különböző távoknak.

Kerekezzünk együtt!
2008-04-16


Kerékpártúrák a Magyar Turista szervezésében – Bicskén!

Szerkesztőségünk – partnerei (Bársony István Alapítvány, Bicske Város Önkormányzata) támogatásával – Lovasberény és Moha után ez évben bicskei rajt- és célhellyel rendezi meg a már hagyományosnak mondható kerékpáros teljesítmény- és Bársony István emléktúrákat.
Célunk ezúttal is változatlan! Szervezett kerékpározásra hívni a teljesítménytúrázókat, az országjárókat, oly módon, hogy rendezvényünkön mindenki erőnlétének, érdeklődési körének megfelelően választhasson túraútvonalat. Az öt táv széles kínálatot nyújt mind a kihívást, mind az útvonalak menti érdekességeket kedvelőknek.

Támogatóinknak köszönhetően a túra napján kerékpárosaink 50%-os kedvezménnyel tehetnek látogatást az Alcsúti Arborétumban (www.alcsutiarboretum.hu) és ingyenesen tekinthetik meg a Pro Vértes Közalapítvány által működtetett csákvári Gessner-ház fogadóközpont (www.vertesinaturpark.hu) bemutatótermeinek látnivalóit, sőt 12, 13 és 14 órakor tárlatvezető szakember kalauzolásával ismerhetik meg a régi malomépületben kialakított kiállítás érdekességeit. Az arborétum és Gessner-ház felkeresése a túrák teljesítése szempontjából nem kötelező, de hisszük, hogy felkeresésük kihagyhatatlan élményt nyújt az országot járó kerékpárosoknak, túrázóknak.
Ugyancsak érdemes megállni, és megtekinteni Lovasberény látnivalóit – gondolunk itt a Cziráky-kastélyra és a mellette álló kápolnára vagy épp a Hild József által tervezett római katolikus templomra. És mert a túrák útvonala mentén még számos érdekesség található, ezeket – a teljességre nem törekedve – csak felsorolásszerűen adjuk közre: Kápolnásnyéken Vörösmarty Mihály Helytörténeti Gyűjtemény és Emlékmúzeum; Velencén Vörösmarty présháza, Wenkheim-kastély; Pákozdon a régi 1848-as emlékmű; Nadapon szintezési ősjegy; Csákváron Esterházy-kastély parkja, Csíkvarsai-rét; Száron Kálvária; Csákvár és Bicske között Repülős emlékmű, amely az 1931-es magyar óceánrepülésnek állít emléket.
Természetesen kiemeljük a túráinknak rajt- és célhelyszínt biztosító város, Bicske érdekességeit is. A ma nevelőotthonként üzemelő Batthyány-kastély parkja térítésmentesen látogatható – szépsége miatt sem érdemes kihagyni! És ne feledkezzünk meg a város katolikus és református templomáról, a Hősök tere szobrairól és parkjáról… no meg a túra hétvégéjén megrendezésre kerülő Bicske Napok érdekes rendezvényeiről sem, amelyről a Magyar Turista májusi számában olvashatnak majd részletes ismertetőt.

A túra teljesítői a választott távtól függően az ellenőrzőpontokon csokit, nápolyit és frissítő italt kapnak, a célban pedig minden teljesítőnek jár egy 0,5 literes VIVIEN ásványvíz, továbbá egy utalvány, amely 20%-os fogyasztási kedvezményre és étkezés esetén egy üdítőital-meghívásra jogosítja fel a bicskei Korona Étterem és Pizzafaló pizzéria (www.pizzafalo.hu) felkeresőit.
Partnereinknek és támogatóinknak köszönhetően a túratávok teljesítői között kerékpáros felszerelési tárgyakat, a Bársony István emléktúrák résztvevői között pedig 40 darab Bársony István-kötetet sorsolunk ki. Ugyancsak kisorsolásra kerül 26 darab – erre az alkalomra készített, de december 31-ig felhasználható – múzeumi belépő az érdi Magyar Földrajzi Múzeumba (www.foldrajzimuzeum.hu).
És ami minden teljesítménytúra elmaradhatatlan része, a teljesítők célba érkezéskor kitűzőt és oklevelet kapnak, illetve a leghosszabb távot (Bicske-130) végigbiciklizők érmet és oklevelet vehetnek át.


Időpont: 2008. május 17. szombat
Rajthely: Bicske – Sportpálya
Cél: Bicske – Sportpálya (a cél 17.30-kor zár)

Rajtidő: 130 km: 8.30–9.30
75 km: 9.00–10.30
55 km: 9.00–11.00
Bársony István emléktúrák: 9.00-11.00

Túratávok:

• Bicske-130: táv 127 km, szintemelkedés 1100 m, szintidő 7 óra 30 perc, a teljesítéshez szükséges átlagsebesség 17 km/h
• Bicske-75: táv 72 km, szintemelkedés 645 m, szintidő 5 óra, a teljesítéshez szükséges átlagsebesség 14,5 km/h
• Bicske-55: táv 56 km, szintemelkedés 433 m, szintidő 4 óra, a teljesítéshez szükséges átlagsebesség 14 km/h
• Bársony István emléktúra 55: táv 55 km, szintemelkedés 433 m, szintidő nincs – a cél 17.30-kor zár
• Bársony István emléktúra 35: táv 35 km, szintemelkedés 250 m, szintidő nincs – a cél 17.30-kor zár

Bicske-130
Bicske – Felcsút – Alcsútdoboz – Vértesacsa – Lovasberény – Vereb – Pázmánd – Kápolnásnyék – Velence – Gárdony – Agárd – Pákozd – Sukoró – Velence – Nadap – Lovasberény – Csákvár – Vértesboglár – Szár – Szárliget – Nagyegyháza – Óbarok – Bicske
Bicske-75
Útvonal: Bicske – Felcsút – Alcsútdoboz – Vértesacsa – Lovasberény – Csákvár – Vértesboglár – Szár – Szárliget – Nagyegyháza – Óbarok – Bicske

Bicske-55
Útvonal: Bicske – Felcsút – Alcsútdoboz – Vértesacsa – Lovasberény – Csákvár – Vértesboglár – Bicske

Bársony István emléktúra 55
Útvonal: Bicske – Felcsút – Alcsútdoboz – Vértesacsa – Lovasberény – Csákvár – Vértesboglár – Bicske

Bársony István emléktúra 35
Útvonal: Bicske – Vértesboglár – Csákvár – Vértesboglár – Bicske


Rendezési hozzájárulás:

Bicske-130: 1.100 Ft (Magyar Turista Kártya kedvezmény 300 Ft)
Bicske-75: 900 Ft (Magyar Turista Kártya kedvezmény 200 Ft)
Bicske-55: 700 Ft (Magyar Turista Kártya kedvezmény 200 Ft)
Bársony István emléktúra 55: 550 Ft (Magyar Turista Kártya kedvezmény 150 Ft)
Bársony István emléktúra 35: 350 Ft (Magyar Turista Kártya kedvezmény 100 Ft)

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség tagjai a Magyar Turista Kártya tulajdonosokat megillető kedvezményre jogosultak!

További részletek és folyamatosan frissülő információk a www.magyarturista.hu honlapon találhatók!

Támogatók:

• Bársony István Alapítvány
• Bicske Város Önkormányzata
• Schwinn-Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt.
• VIVIEN Ásványvíz és Üdítőital Rt.
• Korona Étterem és Pizzafaló pizzéria – Bicske
• Magyar Földrajzi Múzeum – Érd
• Tájoló 98 Térképészeti Iroda Bt.
• Alcsúti Arborétum
• Mackensen Kft.
• Budapesti Kerékpáros Szövetség
• Tájak Korok Múzeumok Egyesület
• Pro Vértes Közalapítvány
• Muskátli vendéglő – Lovasberény
• Liget presszó – Lovasberény
• Horgászbüfé – Agárd
• Csákvári csárda – Csákvár


Megemlékezést tartottunk a Fiumei úti temetőben
2008-03-24

Március 12-én lesz nyolcvan éve, hogy elhunyt Bársony István. Az évforduló napján, délután három órakor Budapesten, a Fiumei úti sírkertben megemlékezést tartottunk. Fekete Elvira, a Bársony István Általános Iskola tanára vállalta a narrátor szerepét. Köszöntőt mondott Dr. Vasy Géza, a Magyar Írószövetség, és Dr. Csiák Gyula a Bársony István Alapítvány elnöke. Wurst Vanda, a Bársony István Szakközépiskola növendéke részleteket mondott el a Márciusban című novellából. Kürtszóval kezdtünk, majd a Himnusz hangjaival ért végett ez az esőáztatta délután. Ezúton is köszönöm mindenkinek, hogy eljött, s a mostoha idő ellenére kitartott. (Foto: Neszt Géza)

Bársony István szülőházának látogathatósága veszélybe került!
2008-01-15

Ember legyen a talpán, aki el akar jutni Sárkeresztesen a Béke térre, s körbe szeretné járni a házat, ahol az aranytollú mester született, s látni szeretné a magtárat, mely már születésekor is állt. A tér - állítólag - a hozzá vezető úttal együtt magánkézbe került, egy részvénytársaság tulajdona a hozzá vezető utakkal együtt. Aki műholdas irányítás mellett tart a község és a központjában lévő tér felé, kapuba ütközik már az oda vezető úton. Ez ellen tennünk kell, kérem mindenki támogatását, hogy a helyi önkormányzat lélekben megerősödve hozhassa meg döntését, s legyen ismét köztulajdon a szülői ház környéke, s a hozzá vezető út, mely még névtelen.
Javasoljuk együtt Sárkeresztes önkormányzatának hogy az utca viselje az aranytollú mester, Bársony István nevét. E téren áll egyébként a község óvodája és az orvosi rendelő is, így a községnek is segítünk, ha az Alapítvány beadványát minél többen támogatjuk.
Kérem, hogy véleményét, segítő sorait juttassa el hozzánk, elérhetőségeinken. Köszönöm !!!

Jókívánság
2007-12-24

Rengeteg képeslapot hozott a posta, amit ezúton is köszönök.
Az Alapítvány minden segítőjének, jóakaróimnak, barátaimnak, a közös ügyben harcostársaimnak áldott, békés ünnepet, ötletekben és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok.
Tegyük egymásnak boldogabbá!

Dr. Csiák Gyula

Két értékes ajándék
2007-12-12

Bory Jenő szobrászművész unokája, Dr. Ágoston Béla alapítványunknak ajándékozta a Magyar Földön azon kötetét, mely nagyapja könyvtárából maradt a családra. Ezúton is köszönjük az önzetlen segítségét.

Keszthelyi Jenő fafaragó művész ingyen elkészítette számunkra Bársony István portréját, mely jelenleg Székesfehérváron, a Fő utcán került kiálklításra a Bársony István ablakba. Hálásan köszönjük!
A művész szívesen fogad megrendeléseket is az alábbi címen:
8960 Lenti Sugár utca 39 Tel: 06-70-269-4890

Elkészült a 2008-as falinaptár!
2007-11-28

Bársony István idézetek, a nevét viselő fotóklub tagjainak szép felvételei.
Így állt össze a 2008-as falinaptár, mely a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány gondozásában jelent meg. További részletek az Együttműködő partnereink rovatból megközelíthető honlapjukon található.

Megnyílt Takács Sándor kiállítása
2007-11-28

November 27-én este 19 órakor a Csekovszky Árpád Művelődési Házban
( XVII. kerület Hősök tere) megnyílt a fotókiállítás, melyet a szerző Bársony István emlékének ajánlott. A hangulatos megnyitóra közel hetvenen jöttek el, s gyönyörködtek a kiállított és vetített képekben.
Dévényi Gáborné igazgatónő felvezető mondatai után Dr. Csiák Gyula a természetírás aranytollú mesteréről, Makovinyi Zoltán, a Bársony István Fotóklub vezetője pedig a kiállított képekről beszélt.
Az Ablak a Napra zenekar dallamos zenéje tette még hangulatosabbá az estét.
A kiállítás december 05-ig tekinthető meg.

Bársony-film a PÉCS TV-n!
2007-11-23

A Dél-magyar régióban is láthatják a nézők Bársony István a láp és a pagony dalnoka című filmünket december 02-án délután 14 óra 15 perckor.
Az ismétlésre várhatóan karácsony hetében kerül sor.

Együttműködő partnereink (ha a névre kattint, megtakintheti partnerünk honlapját)
2007-11-21


Budapesten fotókiállítás lesz!
2007-11-20

"a világosság, amely látni enged, a lélekből sugárzik"
Takács Sándor fotóművész ezt a mondatot választotta önálló kiállításához a meghívó elejére, mely a Cikovszky Árpád Művelődési Központba invitál
( Bp. XVII. Rákosliget) 2007 november 27-e, este hat órára.
Köszöntőt mond Dr. Csiák Gyula Bársony-kutató,
a kiállítást megnyitja: Makovinyi Zoltán a Bársony István Fotóklub elnöke. Közreműködik az Ablak a Napra zenekar.
A helyszínen már kapható lesz a fotóklub képeiből és Bársony István idézeteiből összeállított 2008-as falinaptár csakúgy, mint az író legújabban megjelent könyvei.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ünnep a Bársony István Általános Iskolában
2007-11-15

Az író 152. születésnapján koszorúzással és kedves műsorral emlékeztünk az első magyar állatregény szerzőjére szülőfalujában, Sárkeresztesen.

A négyezredik látogató
2007-11-15

Fél tizenegy van, délelőtt. Bársony István születésnapján ebben az időpontban üdvözölhetjük négyezredik látogatónkat. Kérem, egy rövid e-mailben jelentkezzen!!

Nyerteseink
2007-11-13

A Magányos órák kötetünk hátsó oldalain két kép aláírás nélkül került közlésre. Megfejtéseket vártunk az olvasóktól.
Két szerencsés nyertesünk: Bőhm Emese Hedrehely
Takács Gergely Eger
Gratulálok!
A nyereménykönyveket a mai napon postázom, remélem holnapután, Bársony István születésnapján már megkapja a két szerencsés.
A jó megfejtés egyébként a következő volt: A hermelin nyáron; illetve a hermelin télen.

Tápiószele Blaskovich múzeum
2007-11-12

November 09-én este a Bársony István fotókiállítás képei előtt vadászok és nem vadász természetszeretők gyülekeztek, hogy meghallgassák Terék Mihályné tanítónő előadását és férje tolmácsolásában Bársony veretesen szép írásait. A Múzeumok Őszi Fesztiválja párját ritkitó szép színfolttal gazdagodott, hiszen oly ritka, hogy puskások és puskátlanok bizalommal és békésen együtt aggódjanak a természetért.

Bársony-napok Csongrád november 7-8-9
2007-11-07

Szeretettel vár mindenkit a Szakközépiskola !
A részlees program honlapjukon olvasható, melyre átugorhat az Együttműködő partnereink közül, ha a névre klikel. (ld. lejjebb!)

Egy meghívó érkezett
2007-11-04

Aki teheti, jöjjön el Tápiószelére erre a különlegesnek ígérkező eseményre.

Kettintson néha a Terveink oldalra is!
2007-11-02

Az életrajzba nem fér el minden részletesen. Fontos viszont, hogy pontos és hiteles legyen. Ezért terveink között szerepel a források bemutatása, felkutatása, az adatok pontosítása. ezeket a részleteket mától a Terveink oldalon találja meg.

Múzeumok Őszi Fesztiválja Tápiószele 2007 október 13
2007-11-04

A Blaskovich Múzeum Baráti Köre szombaton délután 15 órakor a kúria kertjében élénk érdeklődés mellett tartotta meg a Bársony István Fotókiállítás megnyitóját. Az ünnepség moderátora: Gócsáné Móró Csilla múzeumigazgató először a kicsiket hívta színpadra. A gyermekek a Csúnya vendég gólyáéknál című Bársony-mese dramatizált változatát adták elő. Őket Faragó Sándor, a tápiószelei Simon Marcsa Színjátszó Kör vezetője követte. Bársony István szeptemberről írt gondolatait közvetítette a szépszámú hallgatóságnak. Dr. Csiák Gyula rövid megnyitó beszéde után Terék MIhály a Baráti Kör vezetője ajándékokkal kedveskedett a gyermekrajz- és fotópályázat győzteseinek.
A kiállításon az elmúlt három év anyagából válogattunk, s minden kép alá szép idézet is került. A nap vendége volt Makovinyi Zoltán, a budapesti Bársony István Fotóklub vezetője is.
A távolról érkezett vendégek megtekintették a Blaskovich gyűjteményt is értő idegenvezetés mellett.
Köszönjük a helyiek szervező munkáját, sokat tettek és tesznek az írói életmű fennmaradásáért.

Elkészült a portrtéfilm, megrendelhető a DVD !
2007-06-15

A DUNA TV a közelmúltban már bemutatta negyven perces portréfilmünket, most elkészült a DVD is!
Tartalomjegyzék:
A láp és a pagony dalnoka (portréfilm 40’)
Rövid összefoglalók az elmúlt két év eseményeiről hatvan percben.
Bársony István Ifjúsági prózamondó verseny Dunapataj 2005
Emléktábla avatása a Rózsakunyhónál a Börzsönyben 2005
Könyvbemutató a Litea Könyvesboltban Budai Vár 2005
Bársony István Kerékpáros emléktúra Moha 2006
Emléktábla avatás Sárkeresztesen 2005
Koszorúzás a Fiumei úti sírkertben Budapest 2005
Emlékünnepség a Magyar Írószövetségben Budapest 2005
II. Bársony István Fotópályázat eredményhirdetése Székesfehérvár 2005
Könyvbemutató a Megyei Könyvtárban Székesfehérvár 2005
Iskolai névadó Sárkeresztes 2006
Bársony-állás avatása Börzsöny 2006
Bársony István Fotoklub megnyitója Budapest 2007

A DVD postán, utánvéttel rendelhető meg, ára 2700 Ft+postaköltség.
Iskolák részére 30% árengedményt biztosítunk.

A DVD teljes anyaga védett! Nyilvános vetítése csak az Alapítvány engedélyével lehetséges!

Vadászati Kultúra Napja 2007 Várpalota
2007-06-01

Ragyogó napsütésben került sor az egésznapos rendezvényre, melynek keretében sor került a Bársony István Ifjúsági Prózamondó Versenyre is.
A tizenhárom fős mezőnyből kiemelkedett a székesfehérvári Dobri Klaudia, aki a Színészkedő fogolyapa című írás brilliáns előadásával érdemelte ki az értékes első díjat.
Nagy elismerés érte alapítványunk vezetőjét. Az idei évben a Kultúrális Egyesület aranygyűjét Dr. Csiák Gyula vehette át.
Az események részletes, fényképekkel illusztrált leírása a Vadászati Kultúrális Egyesület honlapján - www.vadaszatikultura.hu - olvasható.

Nagy érdeklődés mellett nyílott meg a fotókiállítás Budapesten.
2007-05-09

Május 08-án este közel kétszáz érdeklődő jött el a Dózsa Művelődési Házba a Bársony István Fotóklub kiállításának megnyitó ünnepségére. Kellemes zene, rövid, de tartalmas köszöntők után nemcsak a tablókon, de diaporáma formájában is megtekinthettük a klub tagjainak színvonalas munkáit, melyről egy Bársony István idézet jutott eszembe:
"A szem itt csak optikai műszer, a világosság, amely látni enged, a lélekből sugárzik"
Gratulálunk és köszönjük a rendezvény házigazdáinak a szép estét!

A háromezredik látogató
2007-05-09

Aki ma - május 09-én - délután egy órakor honlapunkat olvasta, a háromezredik látogatónk volt!
Szeretettel köszöntjük! Ha jelentkezik, egy ajándékkönyv a jutalma!

Májusi programok
2007-05-11

Eseménydús hónap vár ránk.

Május 08-án kedden este 18 órakor Budapesten a Dózsa Művelődési Házban (XVII. kerület Pesti út 113) a Bársony István Fotóklub kiállításának megnyitójára várunk minden érdeklődőt. Sokat gondolkodtam, mivel köszönthetné alapítványunk a testvért, a fotóklubot, mely a közelmúltban vette fel az író nevét. Úgy gondolom, nincs stílusosabb ajándék, mint egy olyan írás, melyben Bársony István szerelmet vall e tájnak, ahol nagyapáink korában őt is nagyon szerették, a közelben utca viseli nevét már évtizedek óta. A hálás utókor most a fotóklub révén tiszteleg.
Köszönetünket május hónap novellájával, a Rónák világa című írással fejezzük ki.

Május 10-én csütörtökön délután 16 órakor Móron a Madarak és Fák napján a Pataki Könyvesboltban beszélgetünk Bársony Istvánról.

Május 19-én szombaton Várpalotán egész napos rendezvény: a Vadászati Kultúrális Egyesület Majálisa, melynek egyik programja a IV. Bársony István prózamondó verseny lesz.Kattintson a www.vadaszatikultura.hu honlapra, ott a teljes műsor megtekinthető.

Jó szórakozást mindenkinek!

Bársony-portréfilm a DUNA Tv-n.
2007-04-22

Április 22-én délelőtt vetítette a csatorna a Láp és a pagony dalnoka című filmet, mely 40 percbe sűrítve mutatta be az író életét és munkásságát.

Bársony István Kerékpáros Emléktúra
2007-04-22

Idén immár harmadik alkalommal vártuk a kerékpár szerelmeseit Mohára.
Az időpont: Április 22-e, vasárnap volt. 116-an jöttek el, remek napsütésben kerekezhettek. Képekkel, további részletekkel napokon belül szolgálok.

Évforduló
2007-03-12

Ma, március 12-én emlékezünk Bársony István halálának évfordulójára.
Az Ablakba - Székesfehérváron a Fő utcán - kikerült egy tabló, mely korábban a Szabadidő 2007 kiállításon volt látható, ott legalább százezer ember jelent meg. A tablóra egy felirat is került: 1928 március 12-én hunyt el...
Vele szemben az egyik kedvenc mesefigurája, róka koma portréja...
Az emlékparkban felújítottuk az odúkat, várjuk a kis lantosokat...
A hónap novellája a Sasról, a madarak királyáról szól, ma került fel az is a honlapra, nem véletlenül.
Így emlékezünk...

Az etetők és odúk felújításáról
2007-02-14

Tavaszváró találkozóra hívlak!
Február 25-én reggel kilenc órakor Sárkeresztesen, az emlékparkban végignézzük és kitisztítjuk az odúkat. Várjuk az érdeklődő gyerekeket!

Megalakult a Bársony István Fotóklub!
2007-02-22

Szeretettel üdvözlöm a legújabb testvérünket! Budapesten az író nevét vette fel a Makovinyi Zoltán és barátai által működtetett fotókklub.
Honlapjukon, a www.barsonyistvanfotoklub.hu oldalain részletesen tájékozódhat mindenki tevékenységükről.

Itt az első hó!
2007-01-28

November hónap novelláját félbehagytam, mondván: befejezem, ha leesik az első hó. Most itt az alkalom. Lapozzon az íráshoz, s győzödjön meg a leírás valósághű voltáról.
Az emlékparkot is hó borítja, ezért felújításra kerültek az odúk és etetők, naponta napraforgó kerül a kis ínségesek asztalára.
Január 14-én délután 15 órakor a Nyelvédesanyánk, január 18-án pedig a Meghívó reggeli műsorában került szó Bársony Istvánról. Visszahallgatható interneten a Magyar Katolikus Rádió honlapján. Ezúton is köszönöm a szerkesztőségnek, hogy rendszeresen gondolnak az íróra és műveire.

Üdvözlöm a kétezredik látogatót!
2007-01-26

Január 21-én este 21 órakor látogatta meg honlapunkat a kétezredik látogató. Várom a jelentkezését, hogy a Pagony dalnoka egy példányával kedveskedjünk neki.

Szilveszteri meglepetések!
2007-01-01

Ismerünk a magyar nyelvben a névnapokkal kapcsolt sokféle kifejezést. Ilyenek a Luca-napi népszokások, a Márton-napi lúd stb. A Szilveszter napi vigasságokat viszont valaki egyszerűsített formában kezdte emlegetni. A szilveszteri jókívánságok, a szilveszteri mulatságok jelzős szerkezeteiben már közszóvá lett a tulajdonnév. A kifejezést Bársony Istvánnak köszönhetjük, aki 1899-ben megjelent - A szerelem könyve című - művét a Szilveszter éjjel zárta. Így ír: A szilveszteri csillagok csodálatos gyémántragyogással dideregtek a sötétkék égen.
Egy másik mondat: KInt fehér tél volt, s a kis udvari szobából, ahol ketten a szilveszteri nagy lakomát csapták, éppen a havas háztetőre lehetett látni.
Ebben a műben fordul elő ez a kifejezés először a magyar irodalomban.

Gondoljunk rá is, amikor szilveszteri jókívánságainkat egymásnak elküldjük. Boldog Új Évet Kívánok minden kedves olvasónak.
Dr. Csiák Gyula

Kellemes Karácsonyt !
2006-12-21

Az ünnepnapok közeledtével a december hónap novelláját küldöm ajándékba az olvasónak, megkülönböztetett szeretettel Veress István szerkesztőnek és az Arión kiadónak. A közelmúltban megjelent a Kutyaszív titkai - A világ legszebb kutyatörténetei című antológia, benne Jack London, Mark Twain, Szergej Jeszenyin, Mikszáth, Gárdonyi, Babits, Heltai mellett Bársony István alkotása is méltán szerepel.
Köszönöm nekik, hogy a Két kutyajellem című írásra is gondoltak, s mi mással is hálálhatnánk meg ezt, mint az Árvaság című novellával.
Ezúton is köszönöm mindenkinek a jókívánságait, s kívánok én is az Alapítvány és a magam nevében békés boldog ünnepeket, eredményes új esztendőt! Dr. Csiák Gyula

Keressünk egy bársonyosan szép szót!
2006-12-11

A Nők Lapja december 06-i számának 8. oldalán olvasható: Fogadj örökbe egy szót! \\\"...Dr. Csiák Gyula Sárkeresztesről Bársony István állatregényíró szavát küldi, ő használta így az észak szót: éjszak. Ebből még a gyerekek is megértik, hogy a kelő, delelő, nyugvó nap után ezen a tájon tölti a nap az éjszakát\\\"
Csatlakozzunk minél többen ehhez a mozgalomhoz, hogy az író neve és ízes beszédének kifejezései megmaradjanak az utókornak.
Terék Mihályné (Judit) egy szép kifejezés: a rónaság mellett döntött.
Szili István a kikelet szót küldte be.

Saját kiválasztott szavát, magyarázattal, forrásmegjelöléssel küldje el Ön is a noklapja@sanomabp.hu e-mail címre, de jó ha a honlapunk címére is eljuttatja, mert ugyanezen az oldalon megjeleníteném.

Ünnepeltek az iskolák
2006-11-26

Az író 151. születésnapján az ország több iskolájában is vetélkedő rendezésével emlékeztek meg a diákok és tanáraik.

Tájékoztató táblák a 81-es számú főúton
2006-11-08

A Bársony István emlékpark mellett Sárkeresztes magasságában a 81-es főút mellett mindkét irányból jól látható táblák hirdetik a park megközelíthetőségét. Köszönjük a község önkormányzatának és a KPM szakembereinek hathatós segítségét.

A III. Bársony István fotókiállítás eredménye
2006-11-17

Az író születésnapján, november 15-én, szerdán este 18 órakor Székesfehérváron a Megyei Művelődési Központ ( volt Barátság Háza) III. emeletén az Aulában tartottuk az ünnepélyes eredményhirdetést.
Harminckilenc alkotó küldte be munkáit, s legalább egy képe mindenkinek falra került. A verseny győztese, s a vándorserleg őrzője Mészáros András lett Agárdról. Különdíjat kapott Dr. Perényi István (Székesfehérvár), Imrefi József (Tata), Mercz Éva (Budapest), Pados Diana (Nagykanizsa),
Dr. Michailovits Lehel (Szeged) és Terék Dorián (Budapest).
A képek egyharmadát az alkotók, kétharmadát az Alapítvány elnöke: Dr. Csiák Gyula látta el Bársony idézetekkel. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg.

A Bársony István Alapítvány Közleménye
2006-10-18

Az elmúlt három esztendőben aktivistáink időt, pénzt, fáradságot nem sajnálva dolgoztak azon, hogy az író neve ismét közismertté váljon, munkáira méltó figyelem irányuljon. Emlékhelyek kialakítása, felújítása, fotópályázatok, prózamondó versenyek, kerékpáros emléktúrák szervezése mellett nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a médiákban
(rádió, televízió, írott sajtó) is nagyobb teret kapjon irodalmunknak ez a szelete. Ismereteink szerint eddig százhúsz felett van ezen megjelenések száma. Ez büszkeséggel tölt el bennünket.
Természetes következménye ennek a munkának, hogy más kiadók is fantáziát látnak ma már a Bársony-kötetek kiadásában. Alapítványunk ezért felajánlja önzetlen segítségét. Rendelkezésünkre áll minden Bársony István könyv 1886-tól napjainkig, 50-nél több magyar és idegen nyelven megjelent antológia, valamint 460 - csak a korabeli folyóiratokban olvasható - tárca, novella. Kapcsolatban állunk a család még életben lévő tagjaival, így fotó és levélgyűjtemény is szolgálja munkánkat.
Az olvasók korrekt, pontos és alapos tájékoztatása, az életmű hiteles bemutatása és a párhuzamosságok elkerülése érdekében kérjük a kiadókat, keressenek bennünket, egyeztessék velünk szándékaikat, éljenek a felkínált lehetőséggel. Életrajz írása, szerkesztői tanácsok, lektorálás, stb. lehet az a segítség, amit nyújtani tudunk. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy honlapunkon keresztül megismerhessék az olvasók azokat a köteteket, melyek szellemiségét, szerkesztési elveit, a benne szereplő adatok valódiságát vállalni, hitelesíteni tudja az Alapítvány. Köteteink között ezért a jövőben olyan könyveket is ajánlunk, mely nem a DCG Bt kiadása, de nyugodt szívvel kínáljuk olvasásra. Ezeknél a köteteknél külön feltüntetjük, hol kapható az ismertetett mű. A fentiek természetes következménye, hogy elutasítunk - és nem ajánlunk - minden olyan összeállítást, melyek megjelenése elveinkkel ellentétes.

Bársony István Vetélkedő és Jelentkezési lap
2006-09-01

Kedves Olvasóink!

A Bársony István Alapítvány örömmel adja közre Terék Mihályné és Dr. Csiák Gyula közösen kidolgozott Bársony István Vetélkedő anyagát és a hozzá tartozó Jelentkezési lapot, melyet az alábbi hivatkozásra kattinva tölthetnek le és nyomtathatnak ki.

Bársony István Vetélkedő és Jelentkezési lap nyomtatható változata

A letölthető dokumentum megtekintéséhez Adobe Acrobat Reader, ingyenes megjelenítőprogram telepített változata szükséges, melyet ide kattintva letölthet és telepíthet ingyenesen számítógépére.

Tisztelettel,

Bársony István Alapítvány

Ablak Bársony István Világára
2006-09-15

Székesfehérváron, a Fő utcán, az Országzászló Patika egyik ablakában állandőan friss információkkal szolgálunk az arra sétálóknak. A kirakatot Máté György, a Visualba Kft ügyvezetője gondozza.
Köszönjük a lehetőséget Szécsi Tamásné vezető gyógyszerésznek!

Száztizennyolcan pattantak kerékpárra!
2006-09-27

Mohán, szeptember 16-án a Magyar Turista főszerkesztőségével közösen rendeztük meg a II. Bársony István emlék- és kerékpáros teljesítmény -túrát. A meteorológusok egész héten ijesztgettek bennünket; a hét végére elromlik az idő. Sajnos, igazuk lett, s ez meg is látszott a résztvevők számán. Reméljük, jövőre egy héttel későbbi időpontot tudunk kijelölni, s a vénasszonyok nyarát köszönthetjük szeptember végén a drótszamár nyergéből.
Az emléktúra legnagyobb létszámú családja Fehérvárcsurgóról érkezett. Musinckiék hatan vágtak neki a távnak. Közülük került ki a legfiatalabb résztvevő, a hat esztendős Patrik is, míg a legidősebb induló a mohai Károly Csaba volt, aki hatvankét esztendejét meghazudtolva, fiatalos frisseséggel teljesítette a 34 kilométeres távot.

Köszöntjük ezredik látogatónkat!
2006-08-22

Augusztus 13-án, vasárnap látogatóink száma átlépte a bűvös ezres számot. Kérjük mindazokat, akik ezen a napon először látogatták a Bársony István Alapítvány honlapjának oldalait, jelentkezzenek. Közülük kisorsolunk egy személyt, aki választhat könyveink közül, s ezt ajándékba elküldjük számára, emlékbélyegzővel ellátva.

Bársony novellák a Főnix Televízió és a Duna TV műsorán
2006-07-27

Tájékoztatjuk kedves Támogatóinkat és Érdeklődőinket, miszerint
2006. augusztus 1.-én déletőtt 10:00 kezdettel a Főnix Televízión Bársony Istvánról szóló tévéműsort, illetve ugyanezen a napon 12:00 kezdettel a Duna TV "Kívánságkosár" műsorban A pagony dalnoka Bársony-kötet bemutatását tekinthetik meg Dr. Csiák Gyula közreműködésével.

Ha megteheti és ideje engedi, kérem tartson velünk!

Kérjük írjon nekünk és mondja el véleményét!

Bársony novellák a Magyar Katolikus Rádióban
2006-07-27

Hallgassa Ön is a 810-es középhullámon, 2006 július 23-án, vasárnap fél tizenkettőkor a Magyar Katolikus Rádiót. Ősbemutatónak tekinthatő a műsor. Bársony István novelláiból részletek már elhangzottak több csatornán is, de teljes egészében itt és ekkor lesznek hallhatóak írásai.

Dőljön hátra és kapcsolódjon ki ezekkel a pihentető mondatokkal, s ha van kedve, írja meg véleményét a címünkre. A három legérdekesebb hozzászólás beküldője ajándékba kapja a Pagony dalnoka egy kötetét.

Bársony István műsor a Katolikus Rádióban!
2006-06-22

Június 27-én délután a középhullám 810-es hullámhosszán, a Katolikus Rádióban 75 perces műsor szól Bársony Istvánról. Meghallgathatjuk novelláit, s az íróról Juhász Judit beszélget vendégeivel: Szili Istvánnal az ELTE nyugalmazott biológus tanárával és Dr. Csiák Gyula Bársony-kutatóval.

Matyikó Tibor kiállítása
2006-06-22

Július 03-án 17 órakor a Zöld Pont Galériában Persányi MIklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter nyitja meg a Bársony művek avatott illusztrátorának, a remek grafikusnak a kiállítását.
Munkanapokon a kiállítás július 21-ig tekinthető meg.

Pályázati felhívás
2006-06-06

A Bársony István Alapítvány pályázatot hirdet iskolák, könyvtárak, irodalmi kutató műhelyek, sajtóorgánumok, egyéb civil szervezetek, valamint oktatással és kutatással is foglalkozó magánszemélyek számára.
Elkészült A Pagony dalnoka, a Bársony István életét és munkásságát bemutató tanulmánykötet. Ára 2100 forint. A Bársony István Alapítvány lehetőséget biztosít a pályázóknak a mű 50% - os támogatással történő beszerzésére az Alapítvány címén.
Az Alapítvány rendkívüli esetben ennél magasabb támogatásról is dönthet, megfelelő indokoltság esetén.
A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó adatait, (Név, cím, telefon, e-mail), az igényelt kötetek számát, valamint a vállalási nyilatkozatot.
A pályázat elnyerésének feltétele, hogy a pályázó az általa kiválasztott és vállalt módon kapcsolódjon az Alapítvány munkájához, célkitűzéseinek megvalósulásához.
E vállalás lehet: az író életének és munkásságának kutatása egy kiválasztott részterületen, publikációk készítése, az író műveinek felkutatása, népszerűsítése,
szervező munka, mely irányulhat bármilyen kulturális, vagy szabadidőprogram összeállítására, mely az írót és műveit ismerteti meg széles körben. Ez lehet irodalmi est, fotópályázat, természetjáró túra, emlékvadászat stb.
Vállalható a már meglévő emlékhelyek (Bársony – emléktábla; emlékpark; állás) gondozása, szervezett látogatása, népszerűsítése, kapcsolatfelvétel a nevét viselő intézményekkel, s újabb névfelvétel szorgalmazása.
Saját ötleteit is szívesen fogadjuk.
Kiemelt vállalás lehet, amit minden e-mail címmel rendelkező pályázónál elvárunk és értékelünk: a honlapunkon - www.barsonyistvanalapitvany.hu - rendszeresen megjelenő hónap novellájának véleményezése minimálisan 10 soros terjedelemben.

Szabadon fogalmazott kérelmét az alábbi címre várjuk:

Bársony István Alapítvány
8051 Sárkeresztes Béke tér 4
Egyéb elérhetőségeink: 20/9276900

Tisztelettel,

Bársony István alapítvány kuratóriuma

A könyvhéten már kapható lesz a Pagony dalnoka.
2006-05-19

Május végén kerül ki a nyomdából, s június elején már a boltokban lesz a Bársony István életét és munkásságát bemutató új kötet. Több mint negyven illusztrációval, 250 oldalon, hiteles dokumentumok alapján - a lexikonoknak nemegyszer ellentmondva - tárgyalja a természet- és vadászirodalom első nagymesterének műveit. Ilyen terjedelmű és mélységű mű még soha nem készült az első magyar állatregény írójáról.
Ajánljuk mindenkinek, aki tanulja és tanítja az irodalmat, földrajzot, biológiát, és a magyar vadászat történetét.
A kötetben megszólalnak a neves kortársak: Gárdonyi, Bródy, Benedek Elek, s elmondják véleményüket Bársony István legszebb alkotásairól.
A kötet 2100 forintos áron már megrendelhető a kiadótól. A postaköltséget vállaljuk. Ha megrendelése e-mailen esetleg sikertelen, kérem jelezze a 20/9276900-as telefonon.

Bársony-cikk a Természet Világában
2006-05-06

A májusi szám négy oldalon mutatja be az írót és az életmű kutatásán dolgozó Alapítvány vezetőjét, Dr. Csiák Gyulát.
Az első belső oldalon hat fotó látható az elmúlt évi kiállításról.
A képekhez Szili István gyűjtött Bársony Istvántól származó idézeteket.
A III. Fotópályázatot ennek szellemében fogjuk kiírni. Csak olyan képeket fogadunk el, mely idézettel együtt érkezik!
Jó olvasást!

III. Bársony István prózamondó verseny
2006-05-21

Balatonmáriafürdőn, 2006. május 20.án a Vadászati Kultúrális Egyesület szervezésében került sor a megmérettetésre.
A versenyen középiskolás tanulók vettek részt, a bírálatot háromtagú zsűri végezte. Tizenhét diák indult az ország minden részéből. Kiemelkedően szerepeltek: Kasper Máté és Tóth Anita Csongrádról, Tímár Dániel Barcsról, Tóth Melinda Marcaliból és két székesfehérvári lány: Koronczai Kata és Barsch Krisztina. Az iskolák versenyét a Bársony István Szakközépiskola tanulói nyerték. MInden résztvevőnek gratulálunk.

Jubileum Csongrádon
2006-04-28

A Bársony István Szakközépiskola tizenöt évvel ezelőtt vette fel az első magyar állatregény írójának nevét. Bár a Tisza vízállása most mindennél fontosabb, az iskola tanulói és nevelői egy lélegzetvételnyi szünetet engedélyezve az árvízi védekezésben, április 27-én megemlékeztek az évfordulóról.
Az emléktábla előtt meghallgattak egy novellarészletet, koszorúkat helyeztek el, majd az ebédlő nagytermében Dr. Csiák Gyula Bársony-kutató rendhagyó irodalom óráit kísérték figyelemmel.

Bársony István Általános Iskola
2006-04-02

A nagy író szülőfalujában 2006. március 30-án délután 16 órakor az iskolában ünnepélyes testületi ülést tartott a helyi önkormányzat, majd a diákok adtak rövid műsort. Ezt követően Dr. Csiák Gyula ismerette a természetírás aranytollú mesterének életútját. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével az író dédunokája, Bársony Bea, valamint édesanyja, Dr. Bársony Istvánné is.
Az iskola új nevet visel: Bársony István Általános Iskola.

Habsburg Ottó Sárkeresztesen
2006-03-22

Hétfőn - 2006 március 20-án - Bársony István szülőfalujába látogatott el Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke. Horváth Emil, a Sárkeresztesért egyesület elnöke Az elveszett Paradicsom című kötettel ajándékozta meg, amit meghatottan köszönt meg a felség.

Bársony István emléknap a Börzsönyben!
2006-04-02

2006 március 31-án, pénteken a Bársony István emléknapon a Börzsönyben felkerestük és megkoszorúztuk a Bársony-állást, mely kedvenc szalonkázó helyét jelöli.
Az eseményen Homonnay Zsombor, a Vadász Könyvklub elnöke, és barátai, Borka Róbert az Ipoly Erdő Rt, a Nagymarosi Erdészet munkatársa és kollégái, valamint a Bársony István Alapítvány részéről Dr. Csiák Gyula és tagtársai vettek részt a rendezvényen, mely sikeres szalonkavadászattal zárult. Ezúton is köszönjük a vendéglátóknak áldozatos munkájukat!


Bársony István megemlékezés
2006-04-02

2006 március 12-én az író halálának 78. évfordulóján délelőtt fél tízkor Sárkeresztesen a szülőháznál lévő emléktáblánál gyülekeztünk, a cudar idő miatt zárt helyen rövid megemlékezést tartottunk, majd az emlékparkban elhelyeztük a madárodúkat, melyek alján az író műveinek címei olvashatók. Várjuk a fészekrakókat és a kikelő fiókákat. Madártani szakember segítségével a madárkák gyűrűzésre kerülnek, s elviszik szerte a nagyvilágba, hogy a Bársony István emlékparkban születtek.

Megemlékezés a Fejér Megyei Hírlap hasábjain
2006-03-13

Bársony István halálának évfordulójára a március 11-i, szombati számban a 12. oldalon fényképes beszámoló jelent meg, mely az író életművéről tájékoztat, valamint az Ifjúság és Élet korabeli számában megjelent Bársony István-nekrológból idéz.

III. Bársony István prózamondó verseny
2006-03-04

2006 május 20-án Balatonmáriafürdőn rendezzük a III. Bársony István prózamondó versenyt középfokú tanintézetek, elsősorban az erdészeti és vadászati szakközépiskolák tanulói számára. Jelentkezni, érdeklődni az Alapítvány elérhetőségein lehet. Kizárólag Bársony novellarészletek választhatók, maximum 5 perces időtartamban. Felolvasás nem engedélyezett!
A részletes kiírást hamarosan közöljük.

Új Bársony-kötet illusztrációk
2006-03-16

Alapítványunk hosszú távú szerződést kötött Matyikó Tibor grafikus művésszel, aki június 30-ig elkészíti az új Bársony-kötet illusztrációit.

A Jó szív kincs című kötet a természetről és az emberi természetről szól; elsősorban a fiataloknak, s azon írásai kapnak benne helyet, melyek az Én Újságom hasábjain jelentek meg 1890 és 1910 között.

Nagyon kedves, tanulságos történetek. A kötet karácsonyra kerül a boltokba.

Érdeklődni az info@barsonyistvanalapitvany.hu emailcímen szíveskedjenek.

Bársony Istán kötetek a Szabadidő 2006 kiállításon
2006-03-06

2006 március 01.-05. között a Szabadidő 2006 kiállítás három standján is bemutatkozott, kapható volt a két Bársony kötet, Az elveszett Paradicsom és a Vadászhangok, hangulatok.

Érdeklődés Bársony István és munkássága iránt
2006-03-06

2006 februárban több látogatót is fogadtunk. Itt járt többek között a Természet világa három munkatársa is, a cikk várhatóan az áprilisi számban jelenik meg.

Bársony István fórum és könyvbemutató
2006-03-15

2006 január 21-én Iszkaszentgyörgyön beszélgettünk Bársony Istvánról. A Vörösmarty Irodalmi Társaság és az ITKE társaságában könyvbemutatót is tartottunk.

Bársony István emlékpark Sárkeresztesen
2006-03-06

2005 december 15.-én a helyi Önkormányzat névadásról döntött.
A Bársony István emlékpark a 81-es főközlekedési útvonal mellett fekszik, s hirdeti: itt született az első magyar állatregény szerzője.

Bársony István-események (2005 november)
2006-03-06

2005 november 8.-án kezdődött a Bársony-hét a Csongrádi Szakközépiskolában.

2005 november 14.-én Sárkeresztesen emléktábla került a szülői ház helyén álló épület falára.

Délután irodalmi est a Megyei Művelődési Központban, kiállítottuk az író korabeli műveit és a II. Bársony István fotókiállítás megnyitója volt a program.

2005 november 16.-án a Magyar Írók Szövetségével közösen rendeztük meg a Budapesti központi ünnepségeket. Délután 15 órakor a Fiumei úti temetőben a síremléknél, 17 órakor a Bajza utcai székházban volt megemlékezés.

Ugyanitt bemutatkozott a Vadászhangok, hangulatok is, mely olyan Bársony-írásokat tartalmaz, mely csak a korabeli lapokban olvasható.

2005 november 17.-én könyvbemutatóra került sor Székesfehérváron.

II. Bársony István vers és prózamondó verseny
2006-03-06

2005 októberében a Szent István teremben a II. Bársony István vers és prózamondó verseny, a rajz és novellapályázat lezajlott.

Bársony István rendezvények 2005 szeptemberében
2006-03-06

Szeptember 22-én Budapesten a Várban irodalmi est, szept. 17-én a Bakonyban pedig az I. Bársony István kerékpáros emléktúra került lebonyolításra.

Bársony István Emléktábla Nagykárolyban
2006-03-06

2005 augusztus 27-én Nagykárolyban kiállítás és emléktábla avatása volt a program.

Bársony István előadás a sárkeresztesi Falunapon
2006-03-06

2005 júliusában, a sárkeresztesi Falunapon a civil sátorban Bársony István életéről, munkásságáról is szóltam.

Bársony István emlékeztető tábla avatása
2006-03-06

2005 június elején a Kittenberger napok keretében a Börzsönyben avattuk fel a Bársony István emlékeztető táblát illusztris vendégek társaságában.
Elkészültek a Sárkeresztesre szánt táblák, ezek az óvoda jobb oldalánál és az orvosi rendelő feljárójánál vannak felállítva.

I. Bársony István prózamondó verseny
2006-03-06

2005 májusában Dunapatajon lezajlott az I. Bársony István országos prózamondó verseny Stoll András műsorvezetésével, Oszter Sándor zsűrielnökségével. Mint zsűritag és a bevezető előadója vettem ezen részt.

Bársony István könyvbemutató
2006-03-16

2005 április elején Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Tasnádon irodalmi összeállítás keretében tartottunk könyvbemutatót és dedikációt.

Megjelent a keménytáblás változat is, címoldalán Békésiné Zsóka I. díjas fotójával. Az elveszett Paradicsom ma már az egész országban kapható, még megrendelhető utánvéttel az info@barsonyistvanalapitvany.hu email címen. A megyei Könyvhét nyitó programjában Székesfehérváron is bemutatásra került.

Új Bársony kötet és emlékkiállítás februárban
2006-03-09

2005 februárjában elkészült az új könyv puha karton változata az erdélyi Szent-Györgyi Albert Társasággal közösen, s Budapesten, a Szabadidő 2005 kiállításon be is mutatkozott. Ugyanott előadás is elhangzott az íróról.

A Szatmárnémeti Magyar Színház előcsarnokában megnyílt az emlékkiállítás, mely átkerült később Nagykárolyba. Szép kritikát írt róla az Erdélyi Magyar Szó és a Krónika is. ( Internetről letölthető). A Szatmári Friss Újság valamint a Nagykároly és vidéke Bársonyról illetve Bársonytól folyamatosan közöl írásokat, eddig több mint 20 alkalommal jelent meg ilyen cikk.

Elkészült a könyvkabát, az író aláírásával hímzett könyvborító 70 példányban. Kiírásra került a II. fotópályázat és a Nimród szerkesztőségével közösen a novellapályázat is.

Sikeres Bársony-klubtalálkozó januárban
2006-03-06

2005 januárjában klubtalálkozón beszéltük meg a terveket, majd elkészült a könyvjelző, melyből több ezer darabot ajándékoztunk a helyi könyvtárnak. Sikerült beszerezni 12 kötetet, mely ma már szintén a sárkeresztesi könyvtárban található, kikölcsönözhető.

Üdvözlöm a kétezredik látogatót!
2007-01-26


Kellemes Karácsonyt !
2006-12-17


2007-11-28


2007-11-28


Megnyílt a kiállítás Szabadszálláson
2011-07-06


A mi Európánk
2015-01-22

A Bársony István Alapítvány nagy örömmel vesz részt a székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület által középiskolások számára meghirdetett, „A mi Európánk“ című vetélkedő szervezésében.

Két online forduló után a legjobb csapatok Székesfehérváron mérik össze tudásukat Európával és az Európai Unióval kapcsolatos témákban, de kiemelt figyelmet kap az I.világháború centenáriuma is.

Az első online forduló 2015.01.29-én kezdődik.

Díjazás: az 1-3. helyezett csapat számára külföldi utazás az EU területén. Alapítványunk a legügyesebb versenyzőket a nagy háború hőseinek emléket állító, Bársony István A századik holdtölte című művével ajándékozza majd meg.

További részletek és regisztráció itt:
http://www.tarsolyegyesulet.hu/felhivas

www
2018-11-08

www